Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loženje na kruta goriva

Zrak u većim gradovima u BiH i dalje onečišćen

sarajevo
Foto: FAH
28.12.2015.
u 10:58

Iz ovog su zavoda potvrdili kako tijekom vikenda i u ponedjeljak ujutro na mjernim postajama za praćenje kvalitete zraka nije bilo značajnijih promjena u odnosu na prethodne dane što znači da je u zraku i dalje prisutna velika količina opasnih čestica i isparavanja

Onečišćenje zraka u većim gradovima u Bosni i Hercegovini i dalje je opasno i nastavlja ugrožavati zdravlje osjetljivih skupina, upozorio je u ponedjeljak Hidrometeorološki zavod Federacije BiH.

Iz ovog su zavoda potvrdili kako tijekom vikenda i u ponedjeljak ujutro na mjernim postajama za praćenje kvalitete zraka nije bilo značajnijih promjena u odnosu na prethodne dane što znači da je u zraku i dalje prisutna velika količina opasnih čestica i isparavanja.

Zbog onečišćenog zraka prošlog je tjedna privremeno prekinuta nastava u osnovnim i srednjom školama u Sarajevu, a županijska je vlada donijela odluku da ovog tjedna škole ipak nastave raditi no da se nastavni sati skrate na 30 minuta. Ovom se "polumjerom" pokušava osigurati dovršetak prvog polugodišta u propisanom roku do 31. prosinca.

Koncentracije lebdećih čestica prašine uz Sarajevo su i dalje vrlo visoke u Tuzli, Lukavcu i Zenici, a prekoračenja graničnih vrijednosti bilježe se i u Jajcu te povremeno u Goraždu.

Nije objavljeno kolika je točno koncentracija prašine u gradskim središtima, a prošlotjedni podaci upućivali su na to kako je ona u Sarajevu prelazila vrijednosti od 300 mikrograma po prostornom metru. U Tuzli su koncentracije opasne prašine bile još veće pa je ondje u blizini postrojenja termoelektrane registrirana koncentracija i veća od tisuću mikrograma.

Prema standardima koji se primjenjuju u Europskoj uniji tolerira se koncentracija prašine do 25 mikrograma dok, primjerice, za područje Sarajeva vrijedi granica tolerancije do 40 mikrograma.

Uz čestice prašine zrak onečišćuje i sumporni dioksid, a prekoračenje dnevnih graničnih vrijednosti redovito se bilježi u Tuzli, Zenici te Kaknju.

Koncentracije dušikovih oksida najviše su pak u Sarajevu gdje već danima prelaze pragove graničnih vrijednosti.

Iz Hidrometeorološkog zavoda F BiH upozoravaju kako je zrak u Tuzli, Zenici, Kaknju, Sarajevu i drugim najzagađenijim gradovima i dalje nezdrav i opasan za osjetljive skupine stanovništva.

Osobama s respiratornim poteškoćama i kardiovaskularnim oboljenjima preporučeno je izbjegavanje bilo kakvih napora na otvorenom prostoru.

Procjena je kako stanje zraka pogoduje nastanku bolesti dišnog sustava kod zdravih osoba poput bronhitisa i astme, a posebice ugrožena skupina su djeca.

Stanovnicima gradova preporučena je uporaba posebnih zaštitnih maski koje mogu zaustaviti lebdeće čestice prašine.

Uz industrijske pogone, temeljnim izvorom onečišćenja zraka, posebice u Sarajevu, smatraju se ložišta na kruta goriva, ali i ogroman broj zastarjelih automobila kojima su zagušene gradske prometnice.

Zbog ovakvog stanja Vijeće ministara BiH odlučilo je uputiti u hitnu proceduru prijedlog izmjena zakona kojima bi se ubuduće zabranio uvoz vozila s motorima koja ne ispunjavaju ekološki zaštitni standard Euro IV.

>> Sarajevo se guši u smogu i prašini, vlasti proglasile uzbunu

Komentara 4

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
18:09 28.12.2015.

Veselili su se kad je Turska pobijedila, pa nek se sada utuše. Boli me briga za poturice.

DU
Deleted user
14:22 28.12.2015.

U srbiji kada je aflatoksin bio u mlijeku prelazio je propisanu dozvolu, oni su samo podigli granicu na neki veči broj. Mozda bi u Bih mogli primjeniti srpsku metodu pa da bude granica do koje je dopusteno hmm 700 mikrograma.

Avatar Chicha
Chicha
16:23 28.12.2015.

onečišćenog?? Jos jedna nova rec u novorvackom recniku! 'Neočišćen' je Srpska rec satrovacki preobracena u 'Onečišćen'!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije