Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25. OBLJETNICA

ZPH: 'Potreban je zakon o naknadi ratne štete'

Domovinski rat
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
21.10.2017.
u 13:22

Predsjednik ZPH Josip Kompanović podsjetio je da je ovo najstarija udruga proizašla iz Domovinskog rata, osnovana u trenutku kada je postalo jasno da progonstvo neće brzo završiti

Osječko-baranjska podružnica Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) obilježila je u subotu u Osijeku 25. obljetnicu djelovanja, a, kako je istaknuto, unatoč završetku procesa povratka prognanika i obnove nekad okupiranih područja, i dalje upozoravaju na potrebu donošenja zakona o naknadi ratne štete te zakona o ratom stradalim područjima.

Predsjednik ZPH Josip Kompanović podsjetio je da je ovo najstarija udruga proizašla iz Domovinskog rata, osnovana u trenutku kada je postalo jasno da progonstvo neće brzo završiti.

Tijekom ovih 25 godina Zajednica je svojim inicijativama, najčešće iz Osječko-baranjske županije, učinila dosta za prava hrvatskih prognanika, počevši od prvog Zakona o statusu prognanika i izbjeglica, a kasnije Zakona o obnovi te Zakona o područjima od posebne državne skrbi, dodao je.

Iako su se prognanici vratili, a domovi obnovljeni, Kompanović je posebno upozorio kako danas iz tih područja, sada zbog loše gospodarske situacije, ponovno odlaze mladi ljudi, pa i cijele obitelji.

Zato ZPH pokreće kampanju za donošenje zakona o ratom stradalim područjima, kako bi se zaustavio postojeći val iseljavanja, posebice mladih.

Predsjednik županijske ZPH-a  Branko Pek kazao je kako je ova udruga prvi slučaj organiziranog djelovanja prognanika. Svojim je inicijativama i aktivnostima tijekom Domovinskog rata i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno pravni predak Republike Hrvatske, sudjelovala u stvaranju uvjeta za što kvalitetniji život u progonstvu, a kasnije za povratak i obnovu nekad okupiranih hrvatskih područja, istaknuo je.

Važno donošenje zakona o naknadi ratne štete i zakona o ratom stradalim područjima

Želimo ostvariti još dva cilja - donošenje zakona o naknadi ratne štete i zakona o ratom stradalim područjima, jer je ukidanje Zakona o poticanju ulaganja i Zakona o područjima od posebne državne skrbi rezultiralo odlaskom velikog broja ljudi s tih područja, istaknuo je predsjednik osječko-baranjske organizacije ZPH-a.

Iako su zakon o ratom stradalim područjima iz Zajednice predložili još Vladi Zorana Milanovića, Pek podsjeća da su, nakon prvih razgovora s tadašnjim nadležnim ministrom Brankom Grčićem, svi kontakti prestali. Tvrdi kako ni sada nisu naišli na razumijevanje aktualne ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijele Žalac, od koje su, kaže, očekivali senzibilitet za ovo pitanje, budući da je s ovoga područja.

Sadašnja Vlada mora shvatiti da bez toga zakona nema života na ratom stradalim područjima, upozorio je Pek.
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić (HDZ) istaknuo je doprinos ZPH-a u donošenju određenih zakonskih rješenja, u suradnji s Vladom RH.

Ocijenio je kako i dalje ima potreba za njihovim aktivnostima, u rješavanju problema na područjima koja su bila zahvaćena ratom i koja zaostaju u razvoju u odnosu na druge dijelove Hrvatske.

Komentara 6

MA
MarMara
19:19 21.10.2017.

Imamo premijera ( do premijera Pupavca ) pa bi to malo teže prošlo jer sada smo postali mi manjina u odlučivanju na spram ucjena manjinaca. Lijep pozdrav i borite se protiv svih zala uz moju podporu.

ZP
ZPH
19:05 22.10.2017.

MarMara, kad bi se tisuće čitatelja uključilo i ovako komentiralo i izrazilo zajedništvo kakvo smo imali u progonstvu, nikakav Popovac ne bi mogao spriječiti rješavanje ovih pitanja. Niti 1994. Butros Gali u UN-u nam nije ništa mogao. I uspjeli smo blokirati UNPROFOR i vratiti se kućama.

NV
NV
16:00 21.10.2017.

Da,kad isplatimo ruse onda će mo još i srbe. Ne čačkajte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije