Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez struje 9 godina

Baka Zorka: Konačno ču živjeti kao čovjek

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
24.07.2017.
u 07:13

Požar u Splitu baku Zorku istjerao je privremeno iz kamenoloma u Spaladium Arenu. Njezina priča potaknula je institucije na akciju. Od plamena je pobjegla s odreskom od nepodignute mirovine i osobnim dokumentima.

Da je svakom zlu neko dobro, dokazao je veliki, dosad nezapamćen požar koji je osvijetlio sudbinu Zorke Biljak, vitalne 89-godišnjakinje koju su evakuirali tijekom požara iz Lavčevićeve barake pokraj kamenoloma u Podstrani gdje živi u sobici od deset kvadrata u kojoj je već devet godina isključena struja.

Ispričala je to novinarima koji su je zatekli u prihvatnom centru u Spaladium Areni, a nakon objave njezine priče na HTV-u pokrenuli su se Centar za socijalnu skrb, Nadbiskupija splitsko-makarska, Splitsko-dalmatinska županija, Općina Podstrana i Grad Split. Zorki je pronađen bolji smještaj. Preselit će se u kuću u Podstrani od 25 kvadrata, u vlasništvu Nadbiskupije, u kojoj će, nakon što je uredi Općina Podstrana, Zorka imati sve što joj treba.

– Kuća mi je u Perunu u Podstrani. Radila sam u Lavčeviću 33 godine, bila na redu za stan, došao rat, nisu imali kamo sa mnom i smjestili su me gore, kod kamenoloma, s pet-šest muških koji i sad rade. Imam jednu sobu za spavanje, drugu, malu za kuhanje i svoj zahod. Dok je bilo struje, bilo je dobro, a sad nemam struje i jako je teško. Nudili su mi dom, ja neću, mogu se sama o sebi brinuti. Imam mirovinu od 2000 kuna. Gore ne plaćam ništa, a htjela sam zvati novinare da dođu zbog struje. Tko devet godina još živi bez struje? Ali nisam, takva sam, nisam se htjela poniziti – ispričala je Zorka, koja je od plamena pobjegla samo s osobnim dokumentima i odreskom od nepodignute mirovine. Brinula se za svoje stvari u sobici koju je ostavila otključanu.

Njezine su riječi snimile i kamere HTV-a, a objavljeni prilog pokrenuo je institucije. U četvrtak ju je u njezinu mračnom domu posjetio stručni tim splitskog Centra za socijalnu skrb, koji zna za njezine životne uvjete, ali ona je pomoć odbijala. Ponovno su joj nudili smještaj u domu, ona je to opet odbila, ali je i predložila kuću u blizini koja je nedavno ispražnjena. Djelatnici Centra kontaktirali su Općinu Podstrana, uključile su se institucije i gospođi Zorki ispunjena je najveća želja – dobila je kuću u svojem mjestu.
– Hvala svim dobrim ljudima koji su se za mene pobrinuli. Imat ću svjetlo, živjet ću kao čovjek, a njih neka Bog nagradi! – poručila je Zorka Biljak.

Komentara 8

FA
fake
07:45 24.07.2017.

Bako,želim vam sve najbolje što čovjek čovjeku može poželjeti.Zaslužili ste to.

OB
ObrenM
10:11 24.07.2017.

Neovisno o 2000 kn. mirovine trebao joj je pomoci centar za socijalnu skrb.Medjutim tamo je vecina djelatnika poput "casne" Bernardice.

DU
Deleted user
07:35 24.07.2017.

Sada je ta žena primjereno zbrinuta i to je u redu. Postavljam si pitanje za koje će me mnogi popljuvati, što je radila cijeli život da si nije kao samac uspjela osigurati takav stambeni prostor kakav je sada dobila?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije