Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plan 21 u Rijeci

"Zorane, nemojte nam obećati što ne možete napraviti"

Predstavljanje plana 21 u Rijeci (1)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/4
24.09.2011.
u 14:50

Radnička prava i mirovine bile su teme koje su u Rijeci predstavili Zoran Milanović, Milanka Opačić i Silvano Hrelja

- U EU vlada novi sustav vrijednosti, ovo je utakmica na koju moramo biti spremni, nema izgovora, sami smo zaslužni za naše uspjehe ili odgovorni za naše neuspjehe - kazao je Milanović.

Osim izravnim subvencijama i potporama za novo zapošljavanje Kukuriku koalicija prema Planu 21 nezaposlenost planira smanjiti privremenim oslobađanjem plaćanja doprinosa svakog novozaposlenog, aktiviranjem posebnih programa za zapošljavanje mladih i visokoobrazovanih, kazala je Opačić ističući potrebu usklađivanja gospodarstva sa obrazovanjem te potporama za izobrazbu i samozapošljavanje.

Rješenje vide i fleksibilnijem pristupu tržišta rada “mladih” umirovljenika kao i onih u kategoriji 50+, s visokim radnim iskustvom i potencijalom, koji bi se prekvalifikacijama uskladili s potrebama gospodarstva. Kao lijek protiv rada na crno nude porezno rasterećivanje poslodavaca, osnaživanje rada Državnog inspektorata i sistemom “mrkve i batine”, provođenjem sankcija protiv prekršitelja.

Kao poseban problem izdvajaju ugovore na određeno vrijeme. U ovom trenutku u Hrvatskoj je takvih 85 posto ugovora, kazala je Opačić i najavila dodatne mehanizme kojima će zapriječiti poslodavce da takav ugovor zlorabe.

Rani i socijalni sudovi, besplatna pravna pomoć, učinkovitije inspekcije rada neki su od načina kojima kane zaustaviti rad bez isplate plaće i doprinosa. Kao institucionalnu potporu radu Kukuriku koalicija nudi kroz promjenu HZZ-a i osnivanje znanstvene institucije za područje rada, koja će analizirati promjene u svijetu rada, pratiti učinke političkih i zakonodavnih odluka.

Opačić je istakla i potrebu osnivanja Fonda za zaštitu zdravlja na radu.

Uspoređujući stanje u Hrvatskoj 2003. i 2011. godine Hrelja je okupljenima u Rijeci poručio “u zvijezdama je zapisano da je dug umirovljenicima počela vraćati Račanova vlada, nastavila Sanader-Kosor vlada, a završit će Kukuriku koalicija”. Plan je, kazao je, unaprijediti cijeli mirovinski sustav, a jedan od ciljeva usklađivanje mirovina s rastom životnih troškova.

U prvoj godini mandata Hrelja najavljuje ukidanje povlaštenih mirovina za saborske zastupnike, članove Vlade i suce Ustavnog suda, definiranje punog radnog staža, nagrađivanje onih koji se raditi dulje od punoga staža, ali bez kažnjavanja onih koji u prijevremenu mirovinu moraju zbog gašenja tvrtki i nemogućnosti zaposlenja. Na duži rok Kukuriku koalicija najavljuje uvođenje nultog potpornog stupa koji se financira porezima, rješavanje starih poljoprivrednih mirovina i rješavanje problema niskih mirovina koje građani primaju iz bivše Jugoslavije.

Usklađivanje mirovina počet će u ožujku 2012. kada vidimo državne financije, obećao je Hrelja.

Susret u Rijeci bila je prigoda za brojna pitanja, uglavnom umirovljenika o povećanju mirovina, II. mirovinskom stupu.

Jednog od njih zanimalo je jesu li istinite priče da ne treba vjerovati sadašnjoj Vladi jer postoji mogućnost da umirovljenici ostanu bez mirovina, zašto se kopa po kantama i do kada će biznismeni kupovati “ferrarije”, dok radnici jedva spajaju kraj s krajem. Svakakvih predizbornih spinova ima, kazao je Hrelja, odbacujući mogućnost takvih najcrnjih prognoza.

Kopanje po kantama nazvao je sramotom Hrvatske a kao budući cilj da “oni koji voze ferrarije smanje apetite, a građani budu zadovoljniji”.

Na sasvim izravno pitanje hoće li Kukuriku koalicija dobiti izbore Milanović je, očekivano, odgovorio “da, tu smo radi toga”.

Zorane, nemojte nam obećati što ne možete napraviti, vratit će vam se kao bumerang, poručio je jedan od umirovljenika predloživši da građani budu kreatori politike odozdo, a Kukuriku kolacija realizator.

Na pitanje o stranim investicijama Milanović je Rijeku nazvao “fenomenalnom parcelom”, zasad nedovoljno iskorištenom. Tim prostorom mi upravljamo, odlučujemo o svemu, takav potencijal ima malo koja država u Europi, toga trebamo biti svjesni, a ne oholi - zaključio je.

>>"Kad bi stvarno predstavili što misle, nitko za njih ne bi glasovao"

Komentara 445

OB
-obrisani-
09:25 25.09.2011.

Hrvati su : GUSKE U MAGLI Dobro reće TITOv general Franjo Tuđman

BI
billynik
09:25 25.09.2011.

@Remetinac - ove tvoje cifre me posjećaju na igranje brojkama u Jasenovcu. - važno da susjedu krepa krava ...

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
09:48 25.09.2011.

Eba vas Remetinec i MIlčanović,fujjj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije