Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lavovski posao za prognostičare

Zoran Vakula: Imamo ljeto koje je uistinu malo čudnovato

Vrućine na splitskim ulicama
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/3
22.08.2023.
u 22:20

Poznati prognostičar Zoran Vakula je komentirao toplinski val koji je zahvatio Hrvatsku ovoga tjedna, smatrajući kako oni u kolovozu nisu neobični

Toplinski val koji je u Hrvatsku stigao u drugoj polovici kolovoza trajat će još nekoliko dana, pisali smo ranije u prognozi za iduće dane. Poznati meteorolog Zoran Vakula komentirao je za HRT kako toplinski valovi u kolovozu nisu neobični, no kaže kako se nalazimo u ''ljetu ekstrema''. 

- Srećom ih pratimo, i na vrijeme prognoziramo, upozoravamo. Moji kolege i kolegice iz DHMZ-a su ovo ljeto imali lavovski posao i još ćemo ga morati odrađivati i oni i ja s HRT-a. Imamo ljeto koje je uistinu malo čudnovato. Nije baš nigdar da ni bilo, bilo je, ali imamo sreću da nemamo apsolutne rekorde u temperaturi kakve smo recimo imali lani. No, imamo neke datumske rekorde. Danas je u Dubrovniku prva noć u kolovozu bila vruća. 30 stupnjeva, pa i 32, 33 je bila najniža temperatura zraka tijekom noći i jutra. Štoviše, dva tri dana imamo te datumske rekorde, tijekom dana je vruće, vrlo vruće, ali srećom ne rekordno, tijekom noći rijetko tko nađe neko osvježenje, tople su noći, a bit će ih do kraja ovog tjedna - kazao je Vakula. 

Komentirao je i je li prognostičarima teško predviđati vrijeme, navodeći kako ga se prije 29 godina bojao najavljivati ekstreme.

POVEZANI ČLANCI:

- Danas više ne, jer ovakva prezagrijana atmosfera omogućuje nove rekorde, nove ekstreme. S druge strane je sve teže i ljudi su sve zahtjevniji. Treba im što detaljnija i pouzdanija prognoza. Već danas su bila pitanja kakvo će vrijeme biti u nedjelju i ponedjeljak. Moramo biti svjesni da vremenska prognoza ima svoja ograničenja. Ima svoju vjerojatnost ostvarenja. Za dan, dva, tri unaprijed je prilično sigurno. Za sedam dana znamo da dolazi do neke promjene, ali ne znamo intezitet promjene, ne treba čuditi kad dođe hladniji i vlažniji zrak, a doći će, ali nije sigurno da će doći superćelije i što sve ne, rekao je.

>> VIDEO Kamene kugle iz Bosne: Nitko ne zna kako su nastale, a privlače ljude iz cijeloga svijeta

Komentara 1

LE
LeonardoGoldman
22:43 22.08.2023.

Predlazem da se za probu ugase HAARP postrojenja na mjesec-dva pa da se uvjerimo da oni nemaju veze s ekstremima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije