Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIPLOMACIJA

Zoran Šangut konzul u Perthu

Zoran Šangut
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
01.08.2017.
u 13:42

Potvrđeno je da u SAD na mjesto veleposlanika (umjesto Joška Pare) ide Pjer Šimunović, dosadašnji predstojnik Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost, gdje je proveo malo više od godinu dana. I

Dugo je trajalo, no postupak promjene dvadesetak hrvatskih diplomata privodi se kraju. Nakon višemjesečnih dogovora na liniji Pantovčak-Banski dvori, u “Narodnim novinama” objavljeno je 11 odluka kojima predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović postavlja 9 novih veleposlanika te generalnog konzula i konzula. Objava u Narodnim novinama znači da su došli i agremani država u koje diplomati odlaze, a odluke predsjednice stupaju na snagu uglavnom s početkom rujna.

Potvrđeno je da u SAD na mjesto veleposlanika (umjesto Joška Pare) ide Pjer Šimunović, dosadašnji predstojnik Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost, gdje je proveo malo više od godinu dana. Iskusni je diplomat, prije je bio veleposlanik u Izraelu, te državni tajnik u MORH-u. Profesionalni diplomat Igor Pokaz odlazi i u London, za našeg novog veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu (umjesto Ivana Grdešića). U karijeri je radio pri Stalnoj misiji RH pri NATO-u, u MORH-u te bio veleposlanik u Rusiji.

Uz karijerne diplomate, uvijek ima mjesta i za one koje imenuje politika, pa Jasen Mesić, bivši ministar kulture i zastupnik HDZ-a ide za veleposlanika u Italiju. Gordan Grlić Radman, s mjesta veleposlanika RH u Mađarskoj, ide za veleposlanika u Berlin. Mario Nobilo je karijerni diplomat i postavljen je za šefa Stalnog predstavništva RH pri NATO-u, ostaje u Bruxellesu, gdje je bio veleposlanik u Belgiji. Tomislav Bošnjak naš je novi veleposlanik u Egiptu, a dolazi s mjesta veleposlanika u Kataru.

Prije toga je bio “terenski” diplomat u Afganistanu i Libiji. U Grčku odlazi profesor Aleksandar Sunko, profesor klasičnih jezika (ali i novogrčkog) koji je svojedobno u Obrazovnom centru za jezike u Zagrebu predavao i Andreju Plenkoviću. Jasna Mileta, koja je 2004./2005. bila pomoćnica ministra vanjskih poslova potvrđena je kao veleposlanica RH u kraljevini Maroku. Za veleposlanika u Budimpeštu odlazi Mladen Andrlić, dosadašnji ravnatelj Diplomatske akademije.

Za generalnog konzula u Düsseldorf ide Ivan Bulić, predavač povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. U australski Perth pak, za konzula ide Zoran Šangut, odvjetnik i ravnatelj vukovarskog Memorijalnog centra Domovinskog rata, kao 21-godišnji dragovoljac s Trpinjske ceste i zatočenik srbijanskih logora, gdje je proveo 130 dana.

Komentara 10

PI
pinkec
17:11 01.08.2017.

Bilo je i vrijeme, posebno za Joška Pare!

ER
EroK
17:18 01.08.2017.

Joško Paro, dobro nam otišao!

US
USA
14:04 01.08.2017.

Ide li Sangut kao karijerni diplomat ili po politickoj vezi. Imao sam uvijek dobro misljenje o njemu ali nakon sto je branio Matica i glorificirao njegiv ratni put malo sam ostao iznenadjen. Principjelan i moralan covjek jednostavno ne moze braniti covjeka ciji je ratni put krajnje sumnljiv, a politicki duboko problematican. O karakteru da i ne govorim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije