Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Buševec – Lekenik

Milanović već u 7.15 na terenu: Bit će ovo skupa autocesta, no ona nam ostaje

Zoran Milanović autocesta
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/17
22.04.2015.
u 08:22

Milanović je za tu previsoku cijenu okrivio bivšu Vladu koja je autocestu počela graditi prije desetak godina

Premijer Zoran Milanović već je u 7.15 sati ujutro bio na terenu jer je obišao novu dionicu autoceste Zagreb-Sisak. Uz Milanovića je poddionicu autoceste Buševec – Lekenik prošao i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

– Bit će ovo skupa autocesta, no ona nam ostaje. Skupa jest, no ne mogu biti protiv boljeg standarda naših građana. To je standard iznad naših ekonomskih mogućnosti i zato plaćamo kamate. Htjeli smo upravo monetizacijom to izbjeći, da građani ne plaćaju kamate nego da se taj novac uloži dalje u ceste i pruge i infrastrukturu – rekao je premijer Zoran Milanović na otvorenju dionice autoceste Zagreb – Sisak, između Lekenika i Buševca.

Najskuplji kilometri koje je HAC ikada gradio

Naime, dosadašnja gradnja autoceste Sisak – Zagreb stajala je gotovo tri milijarde kuna, a samo ova danas otvorena 11,2 km duga dionica 700 milijuna kuna s PDV-om. Riječ je o najskupljim kilometrima koje je HAC ikada gradio. Milanović je za tu previsoku cijenu okrivio bivšu Vladu koja je autocestu počela graditi prije desetak godina. Prva dionica Velika Gorica – Buševec zgotovljena je i puštena u promet 2009. godine, no tek s puštanjem ove današnje dionice uvedena je i naplata koja za 22 kilometra do sada izgrađene autoceste iznosi devet kuna za osobne automobile.

I sam premijer svjestan je kako očekivanih 1800 vozila dnevno neće isplatiti ovu dionicu, a s planiranim rujanskim puštanjem dionice od Velike Gorice do Jakuševca očekuje se povećanje tog broja na 3000 vozila dnevno. Uz računicu od tri milijarde kuna troškova i prihodom od kakvih 30.000 kuna od 3000 vozila dnevno, jasno je da će se troškovi gradnje pokriti tek za 100.000 dana, tj. za 273 godine.

Razotkrivena je manipulacija referendumskim pitanjem

Premijer je komentirao i odluku Ustavnog suda o neustavnosti planiranog referenduma za monetizaciju autocesta.

– Drago mi je da su gotovo svi elementi Vlade prihvaćeni i da je razotkrivena manipulacija referendumskim pitanjem. Mi smo htjeli samo podebljati hrvatski novčanik, da uložimo novac ponovno negdje umjesto da bankama plaćamo kamate. No, naišli smo na protivljenje. Nećemo ići na monetizaciju, unatoč odluci Ustavnog suda, odlučili smo se na inicijalnu ponudu HAC-ONC-a u koju će se uključiti mirovinski fondovi. I prva varijanta je bila namijenjena mirovinskim fondovima u kojima svi građani sudjeluju, a i u inicijalnoj ponudi će građani moći sudjelovati – rekao je premijer u Lekeniku.

Neće ići na sastanak s predsjednicom

Upitan hoće li, kao predsjednik SDP-a, ipak sada ići na prijem kod predsjednice Grabar-Kitarović, nakon što je to učinila i čelnica HNS-a Vesna Pusić premijer je rekao:

- Neću ići. Inicirao sam dva sastanka s predsjednicom koja su imala svoju svrhu - to su bili sastanci Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost gdje Vlada i predsjednica imaju zajedničku nadležnost. Nažalost, predsjednica se sama nije sjetila inicirati te sastanke  pa smo ih mi inicirali. To smo dobro odradili. Nadam se da ću se s predsjednicom u nedjelju sresti i na komemoraciji u Jasenovcu - rekao je premijer.

>>Počinje naplata cestarine na autocesti Buševec – Velika Gorica

Komentara 114

Avatar petrolio
petrolio
08:39 22.04.2015.

tako je i josipović zbog predizborne kampanje (koja nija još bila raspisana) po cijele dane obilazio zemlju i rezuckao vrpce. ipak treba čestitati premijeru jer se uspio ustati tako rano (jer se priča da voli spavati do podneva)...no ni milanoviću ovo bjesomučno rezanje vrpci neće pomoći kao što nije pomoglo niti josipoviću - slijedi mu poraz na izborima

LI
liskovaca
08:31 22.04.2015.

druže milanoviću, tebi više ništa ne može pomoći!

PO
portugisac
08:37 22.04.2015.

To rano ustajanje će ga dotuči. Čovjek će se brzo preforsirati i ispucati. Netko tko ustaje u 10 - 11 sati i najedamput se forsira preranim ustajanjem i maratonom kroz Hrvatsku taj će se srušiti prije početka izbora. I on stvarno vjeruje da će kod ljudi promijeniti sliku i mišljenje o sebi. Nema šanse. Džabe baca novac na PR Amerikanca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije