Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.07.2019. u 11:15

Kao premijer nije se libio zauzeti stav jače od onih koji se danas pomodno pozivaju na suverenizam

Da se u utrku za Pantovčak uključio i negdašnji SDP-ov premijer Zoran Milanović više nije vijest. No, ako je suditi prema istupu kojim je zakoračio u predsjedničku utrku, osim dobro tempiranog obraćanja javnosti koji je zasjenio 30. rođendan HDZ-a, teško se oteti dojmu da je početak kampanje ipak odradio prilično stihijski.

Kao da je Milanovića, pretendenta na dužnost prvog fikusa Hrvatske, u istoj mjeri kao i čelne ljude njegove stranke, pomalo zatekao uspjeh umjesto potopa koji se na izborima za EU parlament SDP-u predviđao, pa je na krilima dobrog rezultata pomalo bezglavo uletio u utrku, bezidejno i besadržajno. Bez pamtljivih poruka koje bi ionako inertne glasače ljevice natjerale da se na dan predsjedničkih izbora, u kakvu lijenu nedjelju, dovuku do izbornih kutija. Na predstavljanju kandidature samog sebe lišio je čak i najsitnijeg šalabahtera, uzdajući se u svoju elokvenciju i britkost, pa je krajnji rezultat ispao prilično neuvjerljiv, zbrkan, onako, zoranovski. No, osmislio je izvanredno efektan slogan kojim ulazi u kampanju, “predsjednik s karakterom”, jer Zoran Milanović to, pokazalo se ranije, uistinu jest. No, s kakvim karakterom?

Dobitnik Rektorove nagrade na Pravnom fakultetu, stasao u diplomatskoj školi Mate Granića – s aktualnom predsjednicom, šefom Sabora i premijerom – u Ministarstvu vanjskih poslova bio je vrlo ambiciozan, kažu, kvalitetan i iznimno profesionalan kadar. Kada je iz diplomacije skrenuo u politiku, upravo je nedostatak diplomacije u komunikaciji bila njegova najveća mana, istodobno i vrlina, no spremnost na ulazak u (verbalne) sukobe u politici je ipak na cijeni. Premda mu usta u kampanji zasigurno neće biti puna “naroda”, kao Miroslavu Škori i otprije neki dan Kolindi Grabar-Kitarović, valja podsjetiti da se Milanović tijekom predsjedanja hrvatskom vladom nije libio zauzeti državnički stav odlučnije od svih onih koji se danas pomodno pozivaju na suverenizam.

Posljednjih dana otpočeo je verbalni rat s Plenkovićem, demonstrirajući ponovno svoj ratoborni temperament, za slučaj da ga je netko zaboravio. Od sadržaja njihova prepucavanja (“prinosim njegovoj pažnji da u Bruxellesu predstavlja hrvatske interese”) još je važnija poruka koju odašilje Milanović: da će ulaziti u ring samo s onima koje smatra sebi (iole) dostojnima, što aktualni premijer, kako svojom funkcijom tako i osobnošću, svakako jest. Time otkriva i kako će idućih mjeseci izgledati njegova predizborna kampanja, pa se s priličnom pouzdanošću može reći kako na autsajdere tipa Panenića ili Ivana Pernara neće ni svrnuti pogleda.

Bolno svjestan da s Pantovčaka ne može mijenjati Hrvatsku, značaj njegove pobjede bio bi, osim iznimnog osobnog uspjeha, čvrsta naznaka skretanja Hrvatske u lijevo pred one najvažnije, parlamentarne izbore. Premda u predsjedničku utrku ulazi kao političar koji se bori za, kako kaže, progresivnu i modernu Hrvatsku, a ne kao ljevičar, Zoran Milanović najbolji je mogući kandidat ljevice i liberalne Hrvatske, što slikovito govorio o toj istoj ljevici ali, još više, i o Zoranu Milanoviću.

Komentara 15

Avatar Observer
Observer
11:56 03.07.2019.

Koliko god da se mainstream mediji napinjali u promociji Zorana , taj lik je ostao kao isprobana , istrosena i odbacena krpa , takav ce ostati i nakon izbora !

BA
bakulušić
11:41 03.07.2019.

Zoran Milanović je za Hrvatsku završena priča. Možda bi mogao i imati neke šanse, bez obzira na karakter, ali pod uvjetom da ga Plenković podrži. Sudeći po svemu, više ga ne podržavaju ni oni koji vladaju i upravljaju Hrvatskom a o biračima da ne govorim.

OK
okolo
11:32 03.07.2019.

ignorirat ce panenica, pernara, otprije ignorira predsjednicu, ignorira i mišljenje 2/3 hrvatske... mi ili oni karakterni ili bezkarakterni ..nasmijava, zabavlja nas zoran,.premda da takve bisere izrekne neki desni kandidat..sociolozi,.tzv javnost, vračevi svih opredjelenja zborili bih o sumraku demokracije, tolerancije, ekocidu pače..jelte

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije