Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ožujku

Zoran Milanović bit će prvi premijer u službenom posjetu Australiji

Zoran Milanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
26.02.2014.
u 19:53

Milanović će posjetiti kontienet na kojem, prema službenim popisima stanovništva, živi oko 120.000 Hrvata, dok se procjene kreću između 200.000 i 250.000

Premijer Zoran Milanović uputit će se u ožujku u posjet Australiji i Novom Zelandu i tom prilikom će posjetiti gradove Canberru, Sidney i Melbourne u Australiji, te Wellington i Auckland na Novom Zelandu, doznaje se iz Vlade.

Radi se o prvom posjetu jednog predsjednika Vlade od hrvatske neovisnosti, ovim do sada u hrvatskoj vanjskoj politici pomalo zanemarenim zemljama. U proteklih deset godina nije bilo niti jednog posjeta iz Republike Hrvatske Australiji, a čak 13 godina Novom Zelandu. Raniji posjeti bili su uglavnom na razini parlamentarne suradnje. Stoga se na planiranju i pripremi ovog putovanja radilo više mjeseci.

Prvi poticaj za ovo putovanje došao je od premijera Novog Zelanda Johna Keya koji je, u pismu tijekom ljeta prošle godine, izrazio interes za službenim posjetom na premijerskoj razini. Podsjećamo, na Novom Zelandu živi oko 60.000 novozelandskih državljana hrvatskog podrijetla visoko integriranih u tamošnje društvo.

Milanović će posjetiti kontienet na kojem, prema službenim popisima stanovništva, živi oko 120.000 Hrvata, dok se procjene kreću između 200.000 i 250.000.

Milanović će održati predavanja na tri važna sveučilišta: Macquire (Sidney) te Monash (Melbourne) i Auckland koja se nalaze među sto najboljih na svijetu.

U pratnji premijea bit će njegova supruga te ministar obrane Ante Kotromanović, koji će se, u paralelnom programu susresti sa zamjenikom ministra obrane Australije Stuartom Robertom te ministrom obrane Novog Zelanda Jonathanom Colemanom. Teme od zajedničkog interesa bit će suradnja u međunarodnim operacijama (zajedničko sudjelovanje u misijama ISAF i ATALANTA) te razmjena stavova o sigurnosnoj situaciji u dvije svjetske regije i borbi protiv piratstva.

>> Milanović: S Linićem sam u normalnim odnosima, svi ministri uživaju moje povjerenje

Komentara 15

Avatar imotska115
imotska115
20:10 26.02.2014.

Dali mozda ide izrucit izgubljeni check Hrvatima Australije kojeg je Mesic izgubio. Ili opet ide i on kao i Mesic da spasi Hrvatsku i da djaspora pomogne.

Avatar SheriffWoody
SheriffWoody
21:22 26.02.2014.

Oh, ne! Šta li će tamo izvaliti.

L0
luena 01
20:13 26.02.2014.

Da nije premijer njegova Sanja nikad New Zeland i Australiju posjetila nebi ,a ni on... Blago njima dok porezni obveznici placaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije