Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDIZBORNI BISERI

Zoran Milanović asistirao je Željku Jovanoviću za najljepši autogol dosadašnje kampanje

Zoran Milanović i Željko Jovanović
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/6
18.10.2015.
u 19:31

Obećanju Tomislava Karamarka o HNK u Rijeci, iako je neostvarivo, neki će se ludo radovati. Božo Petrov, po svemu sudeći, ima razvijenu metodologiju izbora bezgrešnih sudaca

U većini stranaka očito računaju s onom "obećanje je ludom radovanje". Čak i kad su birači već jednom nasjeli, a i kad je obećanja nemoguće ispuniti (o predizbornim ekonomskim čudima već je bilo govora). Bitno je obećati, a naivci će se već upecati. Kako inače objasniti da je Zoran Milanović u Pressingu televizije N1 opet obećao: "Spremni smo stati na kraj kriminalu u nogometu!" Kako!? Nije li obračun s kriminalom posao USKOK-a i DORH-a, a što se politike tiče, zar već prije četiri godine Željko Jovanović nije obećao isušivanje nogometne močvare!? Taj debakl u ulozi izbornog koordinatora Jovanović koristi da biračima objasni kako im je jedan mandat bio premalo "te je stoga potrebno dobiti povjerenje za još četiri godine ove vlade". Njegov autogol na asistenciju Milanovića jedan je od najljepših ove predizborne sezone. Ima u tom taboru još toga, ali kao da čujemo premijera: "Brate, šaraj malo!"

Ne može smijeniti Frljića

Dakle, Tomislav Karamarko na predstavljanju izbornog programa Domoljubne koalicije u Rijeci, govoreći o HNK Ivana pl. Zajca kao "prostoru kulturne okupacije", obećao je onima koji ne vole rad intendanta Olivera Frljića kako će se to promijeniti nakon 8. studenoga. Premda je Gradsko vijeće Rijeke jedino ovlašteno, i to na prijedlog Kazališnog vijeća, razriješiti intendanta, a ne Vlada ili Sabor. Ministar kulture jedino može ne potvrditi odluku o razrješenju, ali ne i razriješiti intendanta nacionalnog kazališta. Čak i kad bi se izmijenio Zakon o kazalištima, to ne bi vrijedilo retroaktivno. Ali, nema veze, Karamarkovu obećanju neki će se ludo radovati. Kao i onome HDZ-ovca Olega Butkovića o ukidanju, kako se to politički zvučno kaže, "Josipovićeva" ZAMP-a koji "već 20 godina ima monopol" pa bi njihov posao uime glazbenih autora dao Fini. Kako se toga nitko prije nije sjetio!? Mogli bi tako riješiti i druge monopole. Recimo, posao odvjetnika mogli bi dati državnim odvjetnicima. Butković obećava i smanjenje "parafiskalnog nameta", kako populistički naziva ugovornu naknadu koju imaju sve zemlje koje poštuju prava autora.

Peđa Grbin izblamirao se jer je uklanjanje nepravde koju je proizveo Sabor protumačio zaštitom "pljačkaša Hrvatske" premda se to može zamjeriti jedino zakonodavcu. Sada nam je Državno izborno povjerenstvo otkrilo da je i njegovo tumačenje o nekažnjivosti nepoštovanja tzv. spolne kvote na izbornim listama još jedan njegov "biser". Dok je on odluku Ustavnog suda ocijenio licemjernom, DIP je, pozivajući se na istu odluku, priopćio kako za nepoštovanje spolne kvote prijeti kazna od 50.000 kuna. Grbin je bio uvjeren da ta kazna stupa na snagu tek od sljedećih izbora pa je poručio ustavnim sucima da su davno izgubili vjerodostojnost i dodao: "Nemojte se još ukopavati!"

No, Grbinovu ukopavanju tu nije kraj. Nakon što je u Večernjem listu svoje nakaradno tumačenje da narod ne može odlukom na referendumu izmijeniti Ustav pravdao riječima "svaka pravna norma može se tumačiti na više načina", od tog je stava odustao čim je shvatio da bi i predsjednica države mogla Ustav tumačiti "na drugi način". Stoga je za njezinu ustavnu ovlast o dodjeli mandata ustvrdio da se može tumačiti samo na jedan način, ne obrazloživši zašto se onda ona mora konzultirati.

Ivan Vilibor Sinčić obećava smjenu guvernera i Savjeta HNB-a, glavnog državnog odvjetnika i članova Državnog sudbenog vijeća premda je to zbog pukih političkih razloga neizvedivo nakon smjene vlasti sve do isteka njihova mandata, a izmjene zakona mogu se odnositi samo za ubuduće.

Osudite ih makar s greškom

I Božo Petrov (Most) kaže za Jutarnji list kako "pravosuđe treba hitno mijenjati" jer je grozno da onaj tko bi po svim regulama trebao biti osuđen biva izbavljen zbog proceduralnih pogrešaka. Pod "svim regulama" očito nije mislio na zakone, Ustav i Konvenciju o temeljnim ljudskim pravima. Očito je i da ima razvijenu metodologiju izbora bezgrešnih sudaca ili će uvesti pravilo "morate ih osuditi bez obzira na proceduralne pogreške". U kreiranju novog pravosuđa od pomoći mu može biti i Milanović, koji bi se kao ustavni sudac, kako je rekao, "jako dobro zamislio i duboko udahnuo prije nego što bih se usudio mijenjati ili neustavnom proglasiti odluku za koju su glasali svi saborski zastupnici". Ili Ivo Josipović koji, fasciniran Grbinom, pred izbore ne bi ukidao zabranu kandidiranja kriminalcima.

A vi birači presudite "biserima"!

>> Karamarko za prinovu dobio 12 tisuća lajkova

>> Sinčić traži sučeljavanje: Karamarko, imajte hrabrosti. Pokažite da znate složiti više od dvije rečenice

Komentara 146

Avatar majmunranko
majmunranko
19:40 18.10.2015.

A gdje nam je Ranko Ostojić, "Ne znam o čemu to predsjednica priča kad kaže da će ući 40 tisuća migranata", "Plan A funkcionira", "Otvaramo prihvatni centar na Prevlaci", "Širitelji histerije lažu da otvaramo prihvatni centar na Prevlaci", "Plan BB funkcionira", "Mi smo dogovorili povratak vlaka u Baranjskom Petrovom Selu gdje nema pruge", "A zar bih ja kao ministar unutarnjih poslova trebao štititi hrvatsku granicu, ma dajte molim vas, to je posao grčkih trajektnih kompanija", "Prihvatni centar u S. Brodu gradimo zbog naših ljudi", "Plan C funkcionira", "Zaustavit ćemo priljev novih migranata", "Ne može se zaustaviti priljev novih migranata", "Priljev novih migranata se mora zaustaviti u Grčkoj", "Migranti idu na Horgoš, prisilili smo Orbana da otvori granicu", "Migranti ne idu na Horgoš, ali će ići", "Zatvorit ćemo Bajakovo ako migranti neće ići na Horgoš", "Otvorit ćemo Bajakovo kad migranti počnu ići na Horgoš", "Otvorili smo Bajakovo iako migranti ne idu na Horgoš"....

Avatar juricamesko
juricamesko
19:42 18.10.2015.

" izbjeglice neće kroz Hrvatsku: autor slučajni premijer "izbjeglice će pojesti mađarsku žicu"autor dezerter Zoran Milanović "nema predsjednica o čemu govori. ma kakvih 40 000 izbjeglica". autor Ostoja Ranković

Avatar RexCroatorum32
RexCroatorum32
19:37 18.10.2015.

A o Ostojinom letećem vlaku ništa? Pa to je tek najbolja provala...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije