Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednik hub-a
Povratak na članak

Bohaček o snižavanju zateznih kamata: Neke odredbe bi mogle dovesti do skupljih stambenih kredita

Banke nabavljaju novac po određenoj cijeni i ako sada administrativno smanjimo prodajnu cijenu, to znači da će nekome ostati gubitak, upozorio je Bohaček

Komentari 12

DU
Deleted user
19:20 16.06.2015.

Tko o čemu, oficir o unapređenju, a ... o poštenju! Zatezna kamata ne tangira samo sferu banaka nego osvrnimo se unatrag i pročitajmo (2014.) kako se država ponaša u tom pogledu prema poduzetnicima; quote/Međutim, kada se radi o pravu poduzetnika na namirenje svojih potraživanja za preplaćene poreze prema Ministarstvu financija, Poreznoj upravi koja imaju na temelju podnesenih zahtjeva za povrata preplaćenog PDV-a (pretporeza) odnosno mjesečnih ili godišnjih prijava poreza na dodanu vrijednost, ili po nekoj drugoj osnovi, tu se s druge strane razvila praksa, da se "podrazumijeva" da Porezna uprava prekorači zakonski propisane rokove za povrat poreza poduzetnicima te da se na taj način besplatno kreditira jedno vrijeme od strane poduzetnika. Neće u sporove Iako je većina poduzetnika upoznata s činjenicom da imaju zakonsko pravo od Porezne uprave potraživati isplatu zateznih kamata za zakašnjeli povrat poreza, većina tu zakonsku mogućnost ne koristi. Razlog zašto poduzetnici ne koriste danu zakonsku mogućnost traženja zateznih kamata od Porezne uprave je najčešće taj, što je poslovna praksa pokazala da Porezna uprava u pravilu ignorira ili odbija zahtjeve za isplatu zateznih kamata poduzetnicima u slučajevima prekoračenja zakonskih rokova za povrat poreza te većina poduzetnika, vođena tim iskustvom, niti ne razmišlja o tome da ulazi u sporove s Poreznom upravom i da na taj način utjeruje pravdu i ostvaruje svoja zakonom zajamčena prava. Uobičajeno je da kada poduzetnici traže veće iznose preplaćenog poreza na dodanu vrijednost da Porezna uprava pokrene postupak poreznog nadzora kako bi utvrdila da su ispunjeni svi propisani uvjeti za povrat tog poreza. Takvi nadzori u pravilu traju po nekoliko mjeseci, ali mogu trajati i duže. U tom periodu dok traje porezni nadzor Porezna uprava "zadržava" porez kod sebe te vrši povrat u pravilu tek po završetku nadzora. Također, kada se ne pokrene službeni porezni nadzor, Porezna uprava u pravilu vraća preplaćeni porez nakon propisanih rokova za povrat. Međutim, takav način postupanja Porezne uprave nema zakonsko uporište te svako zadržavanje sredstava poreznog obveznika nakon propisanog roka predstavlja kršenje propisa, što poduzetniku daje pravo podnošenja pisanog zahtjeva Poreznoj upravi za isplatu zateznih kamata za razdoblje od kada je nastao zakonski uvjet za povrat do dana izvršenja povrata./quote/

VL
KA
kantalonac
21:41 16.06.2015.

Baš me briga za Bohačeka i njegovu bratiju. Od banaka u Hrvatskoj ne namjeravam dići niti kredit za papirnate maramice. Ti krvopije žive u nekom svojem svijetu i nemaju kontakt sa stvarnošću. Dok im neka cigla ne padne na glavu.

VL
MU
Mukowsky
20:39 16.06.2015.

Tko izgubi dobitak dobije gubitak, reče Grunf. Dakle uvijek su na dobitku.

VL
Avatar mister.N@
mister.N@
20:02 16.06.2015.

ovaj bohacek mi jedan od ogavnijih likova javne scene... totalni beskicmenjak!!!

VL
TN
True_neutral
23:07 16.06.2015.

"Banke nabavljaju novac".. pa kao da ga šleperima dovoze :) A što je s onom bajkom o kamati na štednju i kamati na kredite. Nisu li onda štediše samo pijuni, ako ovi 'nabavljaju' novac negdje drugdje?

VL
NV
novo vriijeme
22:53 16.06.2015.

Kada će banke odgovarati za podvalu sa kreditima sa švicarcima. Zar se nisu tada domogli ekstra profita za tri života. Sada kukaju jer ne mogu guliti dalje, odmah izmišljaju nove načine sisanja krvi građana. Treba uvesti strogu kontrolu njihovog radada i limite. I bake su umrežene u kartel koji dogovorno cijedi građane.

VL
ZA
Zaggrabe
22:42 16.06.2015.

Herr Flick je puno papao...

VL
DU
Duro
23:11 16.06.2015.

"...Banke nabavljaju novac po određenoj cijeni i ako sada administrativno smanjimo prodajnu cijenu, to znači da će nekome ostati gubitak, upozorio je Bohaček..." Odlično, taj gubitak podnesite vi ili još bolje platite "sirovinu" manje a kako vam je dobavljač štedišaa kojem dajete kamatu tipa 0,001% ( koja je usput budi rečeno oporeziva 12%) to se nadam da će dobavljač ( prema kome se odnosite kao prema raji) "progledati" i ne davati vam novac, a vi gospodine Bohaček dajte uložite vaš osobni novac i plasirajte proizvod, kako volite zvati vaše umotvorine tipa derikoža, na tržište i tada pričajte koliko hoćete...

VL
MG
marko.glasnovic.507
00:37 17.06.2015.

"banke nabavljaju novac po određenoj cijeni i ako sada smanjimo cijenu to znaci da ce nekome ostati gubitak" 1.Nabavljaju??? gdje banke nabavljaju novac i kako?? 2.određenoj cijeni??? koja je to cijena novca i tko je određuje?? kolika bi trebala biti??? 3.smanjite ili prestanete pljackati ljude i prestanete tiskati novac bez pokrica u privatnim bankama. 4"to znaci"- znam ja sta znaci a evo napisem i ostalima.. 5.."nekome" ??? Kome?? rotchildu? 6.gubitak??? kao stvarna vrijednost dobitak u obliku kuce ili neke nekretnine ili u projekciji dobitka novca bez pokrica za 2017g?? istina bi bila : Banke sama tiskaju novca koliko zele i kad zele jer su sve centralne banke svijeta vlasnistvo obitelji rotchold.nakon sto su podijelili koliko su htjeli sada su povukle 80% novca sa trzista jednostavno da ga (ne)bude toliko da je teorejski nemoguce da bar 50% ljudi vrati dug..to znaci ne postoji toliko novca da pokrije svaciji dug... svi pricaju o glupostima nekim koji nemaju veze sa krizom..radi se sve vise i vise a ima sve manje i manje..ovaj zatvor vi dragi moji nevidite jer ga netrebate ni vidjeti..ne vidite ga jer vam sa tv a i novine govore da ste slobodni..

VL
R0
R00kie
17:52 16.06.2015.

ukratko koliki rizik drzave tolike kamate, zato zapadne zemlje imaju puno manje kamate na kredite nego RH...sad je nasa drzava zakonom smanjila kamate umjesto da je srezala rashode smanjila poreze, rasteretila gospodarstvo pa bi nam trziste samo spustilo kamate

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.