Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvostruko više

Znatno veći broj hrvatskih glasača za europske izbore u Vojvodini

EU izbori
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
27.05.2019.
u 11:50

Prije četiri godine glasačko pravo na EU izborima iskoristila su svega 124 birača na sjeveru Vojvodine

Oko 300 pripadnika hrvatske manjine, dvostruko više nego prije četiri godine, iskoristilo je svoje biračko pravo i sudjelovalo na izborima za EU parlament, na dva glasačka mjesta u Generalnom konzulatu RH u Subotici, ocjenjuju u ponedjeljak vojvođanski mediji na hrvatskom jeziku. Ukupno su glasovala 634 hrvatska državljanina koji imaju prebivalište u sjevernim dijelovima Vojvodine.

Od toga broja za neke od hrvatskih stranaka u matičnoj domovini glasovalo je nešto manje od 300 glasača, koji su po procjeni predsjednika Demokratskog saveza HRvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova pripadnici hrvatske zajednice.

Ovome broju, ističe Žigmanov, treba pridodati još oko 80 glasova hrvatske zajednice koji su dani na biračkim mjestima u beogradskom veleposlanstvu, gdje su bili glasovati srijemski Hrvati.

"Gotovo 400 glasova potpore hrvatskim opcijama rezultat je planskog djelovanja vodstva zajednice vođene uoči izbora putem medija, društvenih mreža, ali i unutar naših institucija i organizacija. U okvirima naših skromnih mogućnosti motivirali smo njihove predstavnike i članove da iziđu i glasuju“, naveo je čelnik DSHV-a.

On podsjetio da su prije četiri godine glasačko pravo na EU izborima iskoristila svega 124 birača na sjeveru Vojvodine.

U izjavama hrvatskom programu Radiotelevizije Vojvodine (RTV) pripadnici hrvatske manjine su isticali kako bi ih glasovalo daleko više kada bi postojao dopisni način glasovanja.

Uz hrvatsku zajednicu, u većemu broju nego prethodnih godina glasovale su i srpske izbjeglice iz Hrvatske, koje su organizirano, autobusima iz mjesta Odžaci i Bač, tijekom prijepodneva došle glasovati u Suboticu.

EU izbori privukli su pozornost i mađarske manjine u Vojvodini, koja ima mogućnost dopisnog glasovanja.

Još nisu objavljeni podaci koliko je od 250.000 pripadnika ove zajednice iskoristilo biračko pravo, no uspjeh mađarske stranke FIDESZ, aktualnog mađarskog premijera Viktora Orbana, osiguralo je političkom predstavniku Mađara u Vojvodini novi mandat u europskom parlamentu.

Dužnosnik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Andor Deli bio je kandidat na listi FIDESZ-a pa će i u sljedeće četiri godine biti eurozastupnik Mađarske i mađarske manjine u Bruxellesu.

Koalicija FIDESZ-a i Kršćansko demokratske narodne stranke osvojila je na izborima 12 mandata od 21 mjesta koliko u europskom parlamentu pripada Mađarskoj.

Andor Deli zahvalio se biračima iz Mađarske i izvan granica što su osjetili i razumjeli smisao ovih izbora, što potvrđuje i činjenica da je izlaznost bila na povijesnom rekordu, prenijela je Radiotelevizija Panon u Subotici.

„Smatram da imam tri glavne zadaće. U prvom redu da sudjelujem u obrani mađarskih interesa, prava nacionalnih manjina i priključenju Srbije EU. Time sam se bavio i u proteklih pet godina, i ukoliko i konačni rezultati to omoguće, želio bih svoj posao u idućem razdoblju nastaviti u tom pravcu", rekao je Andor Deli, zastupnik EP-a.

Ključne riječi

Komentara 4

CR
CroAx
12:16 27.05.2019.

Sa roditeljima sam se zatekao u Beogradu, gdje smo za glasanje morali čekati ispred našeg konzulata sa ruljom koja je organizirano došla autobusima glasati za Pupovca, a čega smo se sve naslušali, bolje i da ne pišem, ta količina mržnje prema svemu hrvatskome, a svi imaju hrvatska dokumenta sa kojima idu raditi u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije