Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Znate li zašto pomičemo kazaljke i prelazimo na ljetno vrijeme?

U dva sata u noći sa subote na nedjelju završava zimsko računanje vremena te pomicanjem kazaljke na satu jedan sat unaprijed (na 3 sata) počinje ljetno računanje vremena po srednjoeuropskome zonskom vremenu.
30. ožujka 2013. u 09:39 1 komentara 837 prikaza
sat portal (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

U dva sata u noći sa subote na nedjelju završava zimsko računanje vremena te pomicanjem kazaljke na satu jedan sat unaprijed (na 3 sata) počinje ljetno računanje vremena po srednjoeuropskome zonskom vremenu.

Dakle ne zaboravite pomaknuti kazaljke na vašem satu unaprijed.

Podsjetimo, u željezničkome će prometu zbog pomicanja vremena sa 2 na 3 sata do jedan sat kasniti četiri putnička vlaka, priopćili su iz HŽ-a.

Iako su ideje o ljetnom računanju vremena postojale i prije prvi puta ga je tijekom Prvog svjetskog rata uvela Njemačka i to ponajprije radi uštede na glavnom energentu - ugljenu. Ubrzo je taj primjer slijedila i Velika Britanija.

Svrha postupka je bolja usklađenost između sati dnevnoga svjetla te primjerice radnog vremena ili školske nastave. Tako ostaje sat dnevnog svjetla više za večernje aktivnosti. Ujedno Vlade ga obično opravdavaju kao mjeru uštede energije, jer se njime omogućuje učinkovitije korištenje prirodnog sunčevog svjetla kroz ljetne mjesece.

U sjevernoj hemisferi ljetno vrijeme obično započinje zadnje nedjelje u ožujku ili prve nedjelje u travnju, a završava zadnje nedjelje u listopadu. Ipak, ima i iznimaka. Primjerice, od 2007. godine SAD i Kanada počinju ljetno računanje vremena s drugom nedjeljom u ožujku, a završava s prvom nedjeljom u studenome. Raniji početak ljetnog računanja vremena u SAD-u posljedica je između ostalog i pritiska koji su nametnuli neki lobiji poput onog velikih maloprodajnih lanaca koji su ustvrdili da to ima pozitivne učinke na njihov profit. 

Od 2002. godine EU odredila je zadnju nedjelju ožujka kao početak i zadnju nedjelju listopada kao završetak ljetnog vremena. Ljetno računanje vremena u Europi koriste sve zemlje osim Islanda i sve ga započinju i završavaju istog dana.

Od 2011. odluku o ukidanju promjena kazaljki uvela je i Rusija, ali s tim da je ukinula zimsko računanje vremena. 

- Navikli smo se pomicati kazaljke na satu u proljeće i jesen i svi se na to bunimo. To doista destabilizira biološki ritam čovjeka, to živcira. A što uopće reći o sirotim kravama i drugim životinjama koje ne razumiju da se vrijeme promijenilo i ne razumiju zašto ih se muze u drukčije vrijeme - govorio je tadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev.

>> Zbog pomicanja sata unaprijed vlakovi će u nedjelju kasniti

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće