Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dva nova zanimanja

Znate li tko su pomotehničari i ampelotehničari? Ovo su prvi u RH!

diplome,nova zanimanja
Foto: Antun Petračić
1/5
07.10.2014.
u 15:38

Oba nova zanimanja sada su u fazi odgojno obrazovne verifikacije i stručnog priznavanja, a predstavljat će dobru priliku za zapošljavanje na sve većim površinama voćarstva i vinogradarstva po Banovini, kazao je Ante Marić

Pomotehničar i ampelotehničar novi su, u nas još nepoznati, nazivi i zanimanja specijalizirani za radne operacije koje se tijekom cijele godine izvode na voćkama i vinovoj lozi. Prvih 25 polaznika prvog naraštaja besplatnog stručnog usavršavanja danas je primilo diplome u Centru za šljivu i kesten Grada Petrinje.

U ponedjeljak će se slična završna svečanost održati u Križevcima, za isti broj tamošnjih polaznika jednakog usavršavanja. Uz financiranje 149.955 eura iz EU zajedno su ga proveli petrinjska gradska ustanova za šljivu i kesten i Pučko otvoreno učilište u Križevcima.

– Oba nova zanimanja sada su u fazi odgojno obrazovne verifikacije i stručnog priznavanja, a predstavljat će dobru priliku za zapošljavanje na sve većim površinama voćarstva i vinogradarstva po Banovini - kaže Ante Marić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Petrinje.

- Cjelogodišnji projekt bio je ciljan za nezaposlene osobe srednje stručne spreme voćarskog ili općeg poljoprivrednog smjera područja Sisačko moslavačke i Koprivničko križevačke županije, a prednost su imali mladi do 30 godina života, nezaposleni, nacionalne manjine i osobe slabijeg imovinskog stanja. Uz program usavršavanja uređen je prostor i opremljen cjelokupni novi laboratorij za oba ova nova, jedinstvena i jedina zanimanja u Hrvatskoj- rekla je Nevenka Mrmić, ravnateljica Centra za kesten i šljivu. Zajedno s Marićem uručila je diplome polaznicima petrinjskog dijela projekta Obrazovanja odraslih za zapošljavanje. Centar za šljivu i kesten u sjedištu u Donjoj Bačugi sada priprema usavršavanje za mesoprerađivačku proizvodnju, ali će ga polaznici morati plaćati.

>>Omiljeni konobari: Brzi smo i nasmijani, a gosti to najviše vole i cijene

>>Pripreme za posao počinju već za vrijeme studija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije