Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šumske tajne

Znate li što je ''shinrin-yoku'' i kako može utjecati na vaše zdravlje?

Shutterstock
20.08.2023.
u 14:00

Koja je prva asocijacija kada vam netko spomene šume? Navikli smo da nas zelena prostranstva okružuju, daju nam ogromne količine kisika, sirovinu za ogrjev i građevinu, no njihovu vrijednost i blagodati koje nam pružaju spoznamo često tek kada za vrijeme velikih vrućina pobjegnemo u šumu ili nam stablo posađeno ispred kuće daje hlad ili plodove.

Zanimljivosti o šumama su mnoge, a mi vam donosimo nekoliko manje poznatih koje je dobro znati, ali i koje će vas potaknuti da shvatite koliko je važno očuvati i zaštiti ova prirodna bogatstva!

Istraživanja provedena unazad nekoliko godina pokazuju da boravak u šumi jača naš imunološki sustav, no jeste li čuli za well- being trend šumsko kupanje odnosno shinrin-yoku što u doslovnom prijevodu znači ''primiti u sebe šumsko ozračje''. Riječ je naime o trendu koji je nastao 80-ih godina u Japanu, a u fokusu je tehnika koja opušta i povoljno djeluje na fizičko i psihičko zdravlje. Kupanje šumom nije ni vježbanje ni planinarenje, već jednostavan odlazak u prirodu bez ikakvih smetnji, društvenim mreža i svega što nas ''koči''. Dakle čak i kratki boravak u prirodi može utjecati na naše zdravlje. Brojne studije pokazale su da shinrin-yoku ima stvarne zdravstvene prednosti, a nadahnuće i osjećaj ispunjenosti koju čovjek osjeća kada je okružen prirodom stvara osjećaj sigurnosti što potiče opuštanje i smanjuje razinu stresa.

A osim što nam pomažu da se riješimo stresa, šume su i prava riznica ljekovitog bilja koje se još od davnina koristi u medicinske svrhe. Brojni biljni pripravci dobivaju se upravo iz drveća -primjerice eterično ulje jele ublažava dišne tegobe i opušta mišiće dok hrastova kora pomaže smirenju upala kože i sluznica.

Šume nam pružaju brojne blagodati pa kako završiti nego jednim motivirajućim citatom Martina Luthera Kinga: ''Čak i kada bih znao da će sutra doći smak svijeta, posadio bih stablo jabuke''.

Svoje stablo već sada možete posaditi i vi, i to jednim klikom na web stranici rezolucijazemlja.hr 

VIDEO Rezolucija Zemlja: Pridruži se

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Tombstone
Tombstone
02:24 25.08.2023.

Opet lupetate?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije