Naslovnica Vijesti Hrvatska

Znate li koliko iznosi prosječna plaća u Hrvatskoj?

Najplaćenija zanimanja su i dalje iz područja tehnologije i razvoja te telekomunikacije, a najmanje prosječne plaće i dalje imaju radnici u pomoćnim zanimanjima.
10. travnja 2013. u 12:33 0 komentara 5921 prikaza
hep,radnici,šljakeri
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Razlika u plaćama između muškaraca i žena manja je nego ikad, priopćio je portal MojPosao. Naime u posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 6 posto višu plaću od žena, što je manja razlika nego u prethodna tri mjeseca kada je ona iznosila 9 posto, pokazala je analiza podataka prikupljenih putem podataka MojaPlaća.hr

U prva tri mjeseca 2013. prosječna plaća u Hrvatskoj iznosila je 5.399 kuna, što je za 1,9 posto niže nego u posljednja tri mjeseca 2012. godine. No, s pribrojenim bonusima i božićnicama ona iznosi 5.494 kune. Najplaćenija zanimanja su i dalje iz područja tehnologije i razvoja te telekomunikacije, a najmanje prosječne plaće i dalje imaju radnici u pomoćnim zanimanjima. Gledano po županijama, najviše plaće zabilježene su u Gradu Zagrebu.

''Najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja te telekomunikacija, sa 62% višom, odnosno 52% višom plaćom od prosječne.

Najmanje prosječne plaće i dalje imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-39%), uslužnim zanimanjima (-30%) i tekstilnoj industriji (-32%). Administrativni radnici imaju plaću 20% nižu od prosječne.

Razlika u visini plaća muškaraca i žena dodatno se smanjila

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 6% višu plaću od žena, što je manja razlika nego u prethodna tri mjeseca kada je iznosila 9%.

Stupanj obrazovanja i dalje bitno utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 51% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 97% u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 19% nižu plaću, dok ispitanici s visokom stručnom spremom imaju 23% višu plaću od prosjeka.

Najvišu plaću imaju ispitanici s poslijediplomskim obrazovanjem, čak 60% više od prosjeka.

Najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 17% od prosjeka, dok su plaće u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu niže od prosjeka za 6%.

Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu 7% su više od prosjeka. Plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi također su više od prosjeka, i to za 2%. Zaposleni u udrugama imaju najniže plaće (-12% u odnosu na prosjek).

I dalje se više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće 13% ispod prosjeka, a u velikim su tvrtkama, sa 1000 i više zaposlenika, 9% veće od prosjeka.

Najniže prosječne plaće imaju Slavonci

Kada usporedimo plaće prema državama koje sudjeluju u istraživanju (Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini), Hrvatska ima najvišu prosječnu plaću.

Gledano prema županijama, najniže plaće od siječnja do ožujka 2013. zabilježene su u Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, čak 17% ispod prosjeka.

Sukladno očekivanjima, najviše plaće zabilježene su u Gradu Zagrebu i to 14% iznad prosjeka. Nakon Grada Zagreba slijedi Zagrebačka županija, gdje su plaće 3% više od prosjeka.

Početnicima 16% niža plaća od prosjeka

Nije otkriće da plaća raste s iskustvom. Na početku karijere, dok još nemaju iskustva, ispitanici imaju 16% manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju 8% nižu plaću. S tri do pet godina iskustva plaća je 2% viša od prosjeka, a sa šest do deset godina plaća je 9% viša od prosječne'', navodi se u priopćenju portala MojPosao. 

>> Radnici trebaju "reklamirati" ako im plaća nije dovoljno umanjena?

Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.