Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Znate li koliko iznosi prosječna plaća u Hrvatskoj?

Najplaćenija zanimanja su i dalje iz područja tehnologije i razvoja te telekomunikacije, a najmanje prosječne plaće i dalje imaju radnici u pomoćnim zanimanjima.
10. travnja 2013. u 12:33 0 komentara 7767 prikaza
hep,radnici,šljakeri
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Razlika u plaćama između muškaraca i žena manja je nego ikad, priopćio je portal MojPosao. Naime u posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 6 posto višu plaću od žena, što je manja razlika nego u prethodna tri mjeseca kada je ona iznosila 9 posto, pokazala je analiza podataka prikupljenih putem podataka MojaPlaća.hr

U prva tri mjeseca 2013. prosječna plaća u Hrvatskoj iznosila je 5.399 kuna, što je za 1,9 posto niže nego u posljednja tri mjeseca 2012. godine. No, s pribrojenim bonusima i božićnicama ona iznosi 5.494 kune. Najplaćenija zanimanja su i dalje iz područja tehnologije i razvoja te telekomunikacije, a najmanje prosječne plaće i dalje imaju radnici u pomoćnim zanimanjima. Gledano po županijama, najviše plaće zabilježene su u Gradu Zagrebu.

''Najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja te telekomunikacija, sa 62% višom, odnosno 52% višom plaćom od prosječne.

Najmanje prosječne plaće i dalje imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-39%), uslužnim zanimanjima (-30%) i tekstilnoj industriji (-32%). Administrativni radnici imaju plaću 20% nižu od prosječne.

Razlika u visini plaća muškaraca i žena dodatno se smanjila

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 6% višu plaću od žena, što je manja razlika nego u prethodna tri mjeseca kada je iznosila 9%.

Stupanj obrazovanja i dalje bitno utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 51% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 97% u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 19% nižu plaću, dok ispitanici s visokom stručnom spremom imaju 23% višu plaću od prosjeka.

Najvišu plaću imaju ispitanici s poslijediplomskim obrazovanjem, čak 60% više od prosjeka.

Najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 17% od prosjeka, dok su plaće u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu niže od prosjeka za 6%.

Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu 7% su više od prosjeka. Plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi također su više od prosjeka, i to za 2%. Zaposleni u udrugama imaju najniže plaće (-12% u odnosu na prosjek).

I dalje se više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće 13% ispod prosjeka, a u velikim su tvrtkama, sa 1000 i više zaposlenika, 9% veće od prosjeka.

Najniže prosječne plaće imaju Slavonci

Kada usporedimo plaće prema državama koje sudjeluju u istraživanju (Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini), Hrvatska ima najvišu prosječnu plaću.

Gledano prema županijama, najniže plaće od siječnja do ožujka 2013. zabilježene su u Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, čak 17% ispod prosjeka.

Sukladno očekivanjima, najviše plaće zabilježene su u Gradu Zagrebu i to 14% iznad prosjeka. Nakon Grada Zagreba slijedi Zagrebačka županija, gdje su plaće 3% više od prosjeka.

Početnicima 16% niža plaća od prosjeka

Nije otkriće da plaća raste s iskustvom. Na početku karijere, dok još nemaju iskustva, ispitanici imaju 16% manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju 8% nižu plaću. S tri do pet godina iskustva plaća je 2% viša od prosjeka, a sa šest do deset godina plaća je 9% viša od prosječne'', navodi se u priopćenju portala MojPosao. 

>> Radnici trebaju "reklamirati" ako im plaća nije dovoljno umanjena?

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.