Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Javite se'

Radnici trebaju "reklamirati" ako im plaća nije dovoljno umanjena?

Obavijest o plaći,portal
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika
05.04.2013.
u 10:53

Kad se vlast ponaša po onoj „drži vodu dok majstori ne odu", onda se događaju i ovakve stvari. Samo da predugo ne ostanu pa da poslije njih ne nastane potop.

Državna geodetska uprava od svojih je službenika jučer  zatražila da „obavezno " reklamiraju ukoliko im plaća za ožujak nije umanjena za tri posto, odnosno ukoliko je umanjenje manje od tri posto ili im je isplaćena veća plaća od dosadašnje. 

Preduvjet za isplatu plaće po novim smanjenim koeficijentima, kako piše u obavijesti, može se provesti tek nakon što se o visini plaće za svakog službenika donese odgovarajuće rješenje o plaći, a to se u Državnoj geodetskoj upravi još nije dogodilo, premda ju na to obvezuje i Zakon o državnim službenicima i Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, koji izrijekom navode da se o pravima i obvezama državnih službenika odlučuje u upravnom postupku, te se o odluci donosi rješenje s poukom o pravnom lijeku.

Stoga je takvo umanjenje plaće za ožujak u konkretnom slučaju nezakonito i utuživo, smatraju u Sindikatu drfžavnih i lokalnih službenika i namještenika, a poziv da eventualni pogrešni obračun plaće službenici sami provjere ciničan je i neprofesionalan, no pokazuje u kojoj mjeri Vladina odluka o smanjenju koeficijenata predstavlja „silovanje" pravnog poretka, navodi se u priopćenju.

Tamo, pak, gdje rješenja nisu ni donijeta, plaće se mogu isplaćivati samo prema postojećim rješenjima o plaći, a u njima su utvrđene prema starim koeficijentima, te će Sindikat stoga i plaće koje su isplaćene prema rješenjima, ali retroaktivnom primjenom koeficijenata i plaće koje su isplaćene bez donošenja rješenja, osporavati pred sudovima, a to bi državu moglo koštati puno više od „uštede" koju su postigli umanjenjem koeficijenata, navodi glavni tajnik Sindikata Siniša Kuhar.

No, kad se vlast ponaša po onoj „drži vodu dok majstori ne odu", onda se događaju i ovakve stvari. Samo da predugo ne ostanu pa da poslije njih ne nastane potop.

>>Evo tko ima prosječno najviše, a tko najniže plaće u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije