Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osnovna abeceda odvajanja otpada

Znate li gdje baciti omot od čokolade ili stare lijekove? Donosimo detaljan vodič kako odvajati otpad

Zagreb: Divlji deponij otpada u Dubravi
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/7
04.06.2022.
u 12:51

Svaka stvar mora ići na svoje mjesto, a isto vrijedi i s ostacima hrane, papirom, plastičnom ambalažom i svim ostalim što proizvodimo kao otpad.

Kad pojedete čokoladu, omot morate baciti u spremnik za plastiku, a novine koje ste pročitali odlažete u papir. Svaka stvar mora ići na svoje mjesto, a isto vrijedi i s ostacima hrane, papirom, plastičnom ambalažom i svim ostalim što proizvodimo kao otpad. Ispravno odvajati otpad zaista je jednostavno, no može doći do problema ako se ne zna, na primjer, što je opasni, a što komunalni otpad, koja je razlika između reciklažnog dvorišta i zelenog otoka...

Otpad i odvojeni otpad

Sve što namjeravamo baciti. Dakle, ostaci hrane, prazne konzerve, limenke, omoti, stare novine, plastična pakiranja... Odvojeni je otpad, pak, ono što smo odvojili za recikliranje i daljnju oporabu. Dakle, plastika, papir, staklo, metal...

24.04.2022., Sibenik - Akcija Vecernjega lista"Rezolucija zemlja" ciscenje mora i kopna provedena je i uvali Dumboka na sibenkom podrucju. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Opasni otpad

Vrsta otpada koja je štetna za zdravlje i okoliš. To su primjerice baterije, pesticidi, boje, lakovi, ulja i stari lijekovi.

Komunalni otpad

Nastaje u svakodnevnom životu u kućanstvu. Razlikuje se, primjerice, od Osnovna abeceda odvajanja otpada Ključni pojmovi za svakodnevni život na "zeleni" način građevinskog i industrijskog otpada.

Biootpad

Razgradivi otpad iz vrtova i parkova, hrana i kuhinjski otpad. Recimo, kora od banane, borove iglice, granje, ostaci kruha...

VIDEO Akcija čišćenja u Velikoj Gorici

Glomazni otpad

Veliki otpad poput kupaonske opreme (kade, umivaonici), namještaja, podnih obloga, ograda i vrata, ljestava i prozorskih okvira. Glomazni otpad može se odložiti u reciklažnim dvorištima, a djelatnici Čistoće mogu ga dva puta godišnje pokupiti na kućnom pragu.

Građevinski otpad

Otpad koji nastaje nakon građevinskih radova, poput šute, zemlje, otpada s gradilišta.

Razvrstavanje otpada

To je prvi korak u recikliranju otpada. Postupak kojim otpad odvajamo na papir, plastiku, metal, biootpad, staklo itd. kako bi se on mogao reciklirati ili oporabiti.

Recikliranje

Svaki postupak obrade i prerade odvojenog otpada kako bi se mogao ponovno iskoristiti za istu ili neku drugu svrhu. Od recikliranog se papira, na primjer, proizvode bilježnice, omoti, knjige...

23.04.2022. Velika Gorica - Centralna akcija ciscenja Vecernjeg lista na jezeru Vukovina u sklopu projekta Rezolucija Zemlja. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kompostiranje

Kompostiranje je najstariji i najprirodniji način recikliranja otpada. Ono je proces prirodne razgradnje organskih tvari, pri čemu nastaje ugljikov dioksid, voda, toplina i kompost bogat humusom.

Reciklažno dvorište

Ograđene lokacije na koje se može odnijeti odvojeni i glomazni otpad poput papira, starog namještaja, televizora i kućanskih aparata.

Zeleni otoci

Spremnici za odvojeni otpad na javnoj površini. Obično se zajedno nalaze oni za papir, plastiku, staklo i tekstil.

Spremnici za otpad

Mogu imati zapremninu od 80, 120, 240 ili 1100 litara, a u njih odlažemo svoj otpad. Postoje i veliki spremnici (zvona) za papir i plastiku koji se nalaze na javnim površinama, uglavnom kao dio zelenih otoka.

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja!

VIDEO Rezolucija zemlja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije