Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22 METARA VISOK

Znate li da Hrvatska ima svoj kosi toranj? U tom mjestu se snimao Robin Hood, evo gdje se nalazi

Završje: U malom istarskom mjestu snimaju se prvi kadrovi filma Robin Hood: Origins
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/3
19.11.2023.
u 20:46

Radi se o zvoniku koji stoji uz crkvu Blažene Djevice Marije Svete Krunice, a iako je gotovo trostruko niži od onog u Italiji, predstavlja najvišu točku na i inače brdovitom naselju

Iako je vjerojatno najpoznatiji na svijetu, kosi toranj u Pisi nije jedina nakošena građevina na svijetu. Slične takve mogu se pronaći još u Njemačkoj, Rusiji, pa i u dalekoj Indiji, a velika zanimljivost je što se jedan nalazi i u - Istri! Radi se o tornju u Završju, naselju u sastavu istarskog Grožnjana. Sa svojih 47 stanovnika, stanovnici Završja mogu se pohvaliti da imaju svoj ''osobni'' kosi toranj, točnije zvonik visok 22 metra.

Radi se o zvoniku koji stoji uz crkvu Blažene Djevice Marije Svete Krunice, a iako je gotovo trostruko niži od onog u Italiji, predstavlja najvišu točku na i inače brdovitom naselju. Ovaj toranj sa svojih 40 centimetara nagnutosti prema sjeveru u prošlosti je služio kao promatračnica i stražarnica. 

Još jedna neobičnost krasi ovaj zvonik, a to je to što ne završava piramidom, već ravnim krovom na kojem su podignuti nazubljeni bedemi. Samo naselje smješteno je na 240 metara nadmorske visine, pa je u prošlosti bilo odlično mjesto za uočavanje svih neprijatelja. 

Inače, ovo mjesto nije toliko sakriveno i nepoznato koliko će neki pomisliti - tamo se snimao film Robin Hood iz 2018., predvođen holivudskim zvijezdama poput Tarona Egertona, Jamieja Foxxa, Jamie Dornana i Eve Hewson, a pod producentskom palicom Leonarda diCaprija. Uoči premijerske tada smo i posjetili Završje, naselje mira i tišine s kojega se vidi i Motovun.

POVEZANI ČLANCI:

– Za svega tri i pol minute filma tu je bilo 500 ljudi! Cijela armija. Došli su, snimili i – otišli. Obnovili su i stepenice crkve svete Marije od krunice, sagradili i parkiralište kojeg dosad nije bilo. I zatim u svega tri dana vratili sve u početno stanje, kao da se ništa nije dogodilo danima ranije – ispričao nam je još tada Claudio Stocovaz.

>> VIDEO Započelo postavljanje stupića u novoj pješačkoj zoni u Masarykovoj: Uskoro se više neće moći voziti preko "šarenih mačaka"

Ključne riječi

Komentara 2

FR
franjo
23:22 19.11.2023.

U Rijeci ima kosi toranj ali ovi što su ovaj članak pisali ne znaju. Eksperti!

MK
MKinkognito60
23:13 19.11.2023.

Ima i u Rijeci kosi toranj, doduše nizak je ali je kosi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije