Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Znanstvenik koji je otkrio ebolu: Ovo je katastrofa

Liječnik je otkrio i da su virus nazvali prema rijeci koja se nalazi u mjestu otkrivanja virusa
06. listopada 2014. u 14:09 8 komentara 8401 prikaza
Foto: Reuters (Ilustracija)

Peter Piot, liječnik koji je kao mladi znanstvenik bio jedan od članova tima koji je u Antwerpenu otkrio virus ebole 1976., u intervjuu za Guardian otkrio je kako smatra da je novi val zaraze ebolom ''humanitarna katastrofa''.

– Dobili smo uzrok krvi belgijske časne sestre koja je u Zairu patila od misteriozne bolesti. Uzorak krvi došao je jednog dana u rujnu 1976. godine, a donio nam ga je pilot Sabana Airlinesa u plavoj termosici. Uz bocu je bilo i pismo jednog liječnika koji je zatražio da se krv testira na žuticu. Brojni testovi bili su negativni, a da bismo otkrili o čemu je riječ, izolirali smo virus te njime zarazili miševe. Nakon nekoliko dana jedan od miševa je uginuo. Tada smo shvatili da je sadržaj termosice smrtonosan. Stiglo je još uzoraka krvi redovnice, no ona je u međuvremenu umrla, pa smo sve hitno morali prebaciti u laboratorij u Londonu, prema naređenju Svjetske zdravstvene organizacije. Moj je šef skrivećki uzeo jedan uzorak kako bi ga sam ispitao, ali mu je ispao i razbio se. Srećom, nosio je kožne cipele pa se nije zarazio – rekao je Piot.

Liječnik je otkrio i da su virus nazvali prema rijeci koja se nalazi u mjestu otkrivanja virusa.

– Ovo što se danas događa katastrofa je za ljude. Nadam se da će stručnjacima uspjeti držati epidemiju pod kontrolom, kazao je Piot.

>> 'Virus ebole mogao bi mutirati i početi se prenositi zrakom'

>> VIDEO: Pogrebnici došli po tijelo preminulog od ebole, muškarac oživio

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Trt mrt smrt:

  Pazi ovo "Moj šef je skrivećki uzeo jedan uzorak kako bi ga sam ispitao, ali mu je ispao i razbio se. Srećom, nosio je kožne cipele pa se nije zarazio"

 • damir.kolert:

  Čim oni sumnjajui boje se da virus ne mutira i počne se prenositi zrakom - 99% da če to tako i biti , a jesmo nadrljali...ode evropa ...

 • Avatar spira
  spira:

  Zar je moguće da je tek u 21 veku otriven virus Ebole?? Pre će biti da je pušten iz američke labaratorija smrti kako bi se pročistila Afrika ljudima da bi se lakše opljačkala . Interesatno da se uvek posle akcija ... prikaži još!atno da se uvek posle akcija doktori bez granica obavezno pojavi neka epidemija. Zar nisu indijaci svojevremenom zaraženi velikim boginjama i drugim bolestima u rezervatima kada su im data ćebad na korišćenje