Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peter Piot

Znanstvenik koji je otkrio ebolu: Ovo je katastrofa

Foto: Reuters (Ilustracija)
06.10.2014.
u 14:09

Liječnik je otkrio i da su virus nazvali prema rijeci koja se nalazi u mjestu otkrivanja virusa

Peter Piot, liječnik koji je kao mladi znanstvenik bio jedan od članova tima koji je u Antwerpenu otkrio virus ebole 1976., u intervjuu za Guardian otkrio je kako smatra da je novi val zaraze ebolom ''humanitarna katastrofa''.

– Dobili smo uzrok krvi belgijske časne sestre koja je u Zairu patila od misteriozne bolesti. Uzorak krvi došao je jednog dana u rujnu 1976. godine, a donio nam ga je pilot Sabana Airlinesa u plavoj termosici. Uz bocu je bilo i pismo jednog liječnika koji je zatražio da se krv testira na žuticu. Brojni testovi bili su negativni, a da bismo otkrili o čemu je riječ, izolirali smo virus te njime zarazili miševe. Nakon nekoliko dana jedan od miševa je uginuo. Tada smo shvatili da je sadržaj termosice smrtonosan. Stiglo je još uzoraka krvi redovnice, no ona je u međuvremenu umrla, pa smo sve hitno morali prebaciti u laboratorij u Londonu, prema naređenju Svjetske zdravstvene organizacije. Moj je šef skrivećki uzeo jedan uzorak kako bi ga sam ispitao, ali mu je ispao i razbio se. Srećom, nosio je kožne cipele pa se nije zarazio – rekao je Piot.

Liječnik je otkrio i da su virus nazvali prema rijeci koja se nalazi u mjestu otkrivanja virusa.

– Ovo što se danas događa katastrofa je za ljude. Nadam se da će stručnjacima uspjeti držati epidemiju pod kontrolom, kazao je Piot.

>> 'Virus ebole mogao bi mutirati i početi se prenositi zrakom'

>> VIDEO: Pogrebnici došli po tijelo preminulog od ebole, muškarac oživio

Ključne riječi

Komentara 8

TM
Trt mrt smrt
14:31 06.10.2014.

Pazi ovo "Moj šef je skrivećki uzeo jedan uzorak kako bi ga sam ispitao, ali mu je ispao i razbio se. Srećom, nosio je kožne cipele pa se nije zarazio"

DK
damir.kolert
20:00 06.10.2014.

Čim oni sumnjajui boje se da virus ne mutira i počne se prenositi zrakom - 99% da če to tako i biti , a jesmo nadrljali...ode evropa ...

Avatar spira
spira
15:07 06.10.2014.

Zar je moguće da je tek u 21 veku otriven virus Ebole?? Pre će biti da je pušten iz američke labaratorija smrti kako bi se pročistila Afrika ljudima da bi se lakše opljačkala . Interesatno da se uvek posle akcijaatno da se uvek posle akcija doktori bez granica obavezno pojavi neka epidemija. Zar nisu indijaci svojevremenom zaraženi velikim boginjama i drugim bolestima u rezervatima kada su im data ćebad na korišćenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije