Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVOJE TKALČIĆ

Znanstvenik istaknuo pozitivnu stranu potresa: 'Spržila bi nas radijacija iz svemira da toga nema'

Prazna Petrinja: Potres razrušio centar grada
Foto: Robert Anic/Pixsell
1/11
08.02.2021.
u 20:33

Jednog će se dana potresi moći predvidjeti, ali se to sigurno neće moći dogoditi bez ulaganja i znanost i tehnologiju, rekao je Tkalčić

Tajne unutrašnjosti zemlje istražuju mnogi znanstvenici, a među njima je i Hrvoje Tkalčić kojeg je posljednje istraživanje odvelo na rub Antarktike.

Hrvatski znanstvenik svjetskoga glasa, profesor na Australskom nacionalnom sveučilištu u Canberri i član američkog seizmološkog društva Hrvoje Tkalčić bio je dio ekspedicije postavljanja 27 seizmografa u hladni ocean na dubinu od pet kilometara uz vrlo jake vjetrove. Taj je pothvat, kako je rekao za HRT, bio ravan slijetanju na drugi planet. 

- Seizmografi će na oceanskom dnu biti oko godinu dana. Oni će bilježiti potrese i lokalne i vrlo daleke, a i druge geofizičke fenomene, objasnio je Tkalčić.

VIDEO Na jezeru snimljen trenutak potresa u Petrinji, od zvuka se ledi krv

- Jednog će se dana potresi moći predvidjeti, ali se to sigurno neće moći dogoditi bez ulaganja i znanost i tehnologiju koja će se trebati razvijati do te mjere da ćemo možda morati postavljati na tisuće ili milijune senzora na svaki rasjed u unutrašnjosti zemlje, rekao je Tkalčić.

Rođeni Bjelovarčanin s australskom adresom pozorno prati potrese u Hrvatskoj i tvrdi da će još neko vrijeme biti podrhtavanja, ali da će se tlo s vremenom smiriti. Za rupe, odnosno urušne vrtače, kaže da nastaju iznenada, ali i protiv njih, kaže, ima lijeka.

GALERIJA Rupe u tlu nakon potresa: U Mečenčanima iz dana u dan sve su veće, pojavljuju se i nove

Prazna Petrinja: Potres razrušio centar grada
1/7

- Postoje metode u eksporacijskoj i forenzičnoj geofizici koje su strahovito skupe, ali koje bi se eventualno mogle primijeniti i izvesti dronovima i mogle bi detektirati pukotine i prazne prostore u podzemlju, smatra Tkalčić te dodaje kako uz sve nedaće, potresi imaju i pozitivnu stranu. 

- Da nema te dinamike ne bi bilo ni magnetskog polja ni tektonskih sila ni tektonike ploča. Dakle spržila bi nas radijacija iz svemira, ne bi bilo ni oceana ni atmosfere pogodne za život. Ukratko - život na zemlji bi bio nemoguć, uvjeren je Tkalčić.

VIDEO Najava izložbe 'Hrvatska svijetu'

Komentara 15

RU
Rusvaj
06:27 09.02.2021.

Veliki znanstvenik....... To sam u osnovnoj školi učio, šta on obrazlaže

TV
tiha_voda
23:42 08.02.2021.

A zamisli tek da nema Sunca od čijeg štetnog zračenja nas štiti magnetsko polje nastalo gibanjem tekuće jezgre ispod razlomljene zemljine kore koja uzrokuje tektonske poremećaje. Pa to bi bilo strašno, pitanje je bi li život kakvog danas poznajemo uopće bio moguć.

SO
Sotony
22:47 08.02.2021.

To zna svaka budala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije