Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radio za NASA-u i ESA-u

Znanstvenik Angelo Grubišić poginuo u Saudijskoj Arabiji: 'Tužni smo i šokirani'

Angelo Grubišić
Foto: Screenshot YouTube
23.08.2019.
u 12:18

"Angelo je izgubio život radeći ono što je najviše volio, base skakanje u letećem odijelu. Želimo osigurati da njegova postignuća i ambicije budu poznata svijetu i istaknuti trag koji je ostavio u našim životima", poručuju iz obitelji

Britanski sveučilišni profesor i znanstvenik Angelo Grubišić koji je radio na unaprjeđenju sigurnosti letačkih odijela poginuo je prilikom 'base' skoka u Saudijskoj Arabiji, izvijestila je njegova obitelj, prenosi BBC. Grubišić (38) poginuo je u utorak u Saudijskoj Arabiji. 

Astronautski inženjer vodio je tim dizajnera letačkih odijela (wingsuita) na Sveučilištu u Southamptonu, a u srpnju je osvojio prvenstvo u skakanju s letećim odijelom. 

Obitelj ga je opisala kao "iznimno talentiranog". 

"Angelo je izgubio život radeći ono što je najviše volio, base skakanje u letećem odijelu. Želimo osigurati da njegova postignuća i ambicije budu poznata svijetu i istaknuti trag koji je ostavio u našim životima", dodaju iz obitelji. 

"Angelo je pridobio srca svake osobe koja je imala privilegiju upoznati ga i raditi s njime."

"Iznimno smo tužni i šokirani zbog Angelove smrti. Naše misli su s obitelji u ovom strašnom trenutku", objavili su sa Sveučilišta Southampton. 

"Angelo je dao izniman doprinos istraživanju astronautike na Sveučilištu i bio je nevjerojatno popularan među studentima i kolegama", dodaju. 

Grubišić je 2015. pokrenuo projekt Icarus kojemu je cilj bio dizajn letačkih odijela za rušenje svjetskih rekorda, ali uz unaprjeđenje sigurnosti.

Radio je i na svemirskim letjelicama za NASA-u i ESA-u, te je 2018. bio inženjer konzultant za BepiColombo misiju na Merkur Europske svemirske agencije (ESA-e) i Japanske svemirske agencije (JAXA-e).

"Naše osoblje u mislima je s obitelji britanskog skakača koji je poginuo u Saudijskoj Arabiji i u kontaktu je s lokalnim vlastima", kaže se u priopćenju britanskog ministarstva vanjskih poslova. 

Komentara 5

Avatar kvasac60
kvasac60
12:52 23.08.2019.

Čovik nije tica.

GM
gmižić
14:13 23.08.2019.

Mamac za krokodile očito manje opasna profesija.

DU
Deleted user
13:17 23.08.2019.

Tako i konstruktori mostova stoje pod njima kada je proba pod opterećenjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije