Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrinjavajuće otkriće

Znanstvenici zabrinuti: Rastu razine plinova tisuću puta jačih od CO2 koje oštećuju ozon

Zagreb: Sve se više uništava ozonski omota?, ilustracija
Marin Tironi/PIXSELL
12.04.2023.
u 09:36

Njihova sposobnost uništavanja ozonskog omotača koji štiti Zemlju od Sunca bila je otkriće koje je Mariu Molini i Sherwoodu Rowlandu donijelo Nobelovu nagradu za kemiju 1995. godine. Globalno postupno ukidanje CFC-a između 1987. i 2010., prema Montrealskom protokolu, smatra se trijumfom suradnje u zaštiti okoliša – s izvješćem UN-a u siječnju koje potvrđuje da ozonski omotač zacjeljuje i očekuje se da će se oporaviti do 2060-ih.

Znanstvenici su utvrdili da brzo rastu razine pet klorofluorougljika ili CFC-a koji oštećuju ozon u atmosferi, a to su štetne tvari koje su globalno zabranjene od 2010. godine zbog opasnosti koju predstavljaju za okoliš. U studiji objavljenoj prošlog tjedna u časopisu Nature Geoscience tim međunarodnih znanstvenika rekao je da treba istražiti izvor emisija jer, ako se ne provjere, predstavljaju prijetnju klimi. Uglavnom se koriste u klimatizacijskim uređajima, hladnjacima, aparatima za gašenje požara i kao pogonski plinovi aerosola. CFC-i su staklenički plinovi koje stvara čovjek i koji su tisućama puta jači od ugljičnog dioksida.

Njihova sposobnost uništavanja ozonskog omotača koji štiti Zemlju od Sunca bila je otkriće koje je Mariu Molini i Sherwoodu Rowlandu donijelo Nobelovu nagradu za kemiju 1995. godine. Globalno postupno ukidanje CFC-a između 1987. i 2010., prema Montrealskom protokolu, smatra se trijumfom suradnje u zaštiti okoliša – s izvješćem UN-a u siječnju koje potvrđuje da ozonski omotač zacjeljuje i očekuje se da će se oporaviti do 2060-ih.

Rupe u propisima

Unatoč zabrani, tri vrste CFC-a i dalje se smiju koristiti kao sirovine za proizvodnju alternativnih tvari kao što su hidrofluorougljikovodici (HFC), a koji su sami po sebi opasni staklenički plinovi čija se uporaba obuzdava. Tvrtke koje koriste CFC-e trebale bi uništiti sve preostale kemikalije i osigurati da nema curenja, dok CFC kao sirovina trebao bi ne postojati u proizvodima za čiji se razvoj koristi. Unatoč tome, znanstvenici kažu da kontinuirana uporaba ta tri CFC-a objašnjava zašto su njihove razine emisija porasle u atmosferi.

Tajanstveni izvori

Međutim, još je zbunjujuće podrijetlo dva preostala CFC-a (CFC-13 i CFC-112a), koji nisu potrebni za proizvodnju HFC-a i koji trenutno nemaju poznatu upotrebu. "Zapravo ne znamo odakle dolaze, a to je stvarno pomalo zastrašujuće", rekao je koautor izvješća Stefan Reimann, znanstvenik u švicarskim saveznim laboratorijima za znanost i tehnologiju materijala. Ako se emisije nastave povećavati, riskira se poništavanje dijela napretka postignutog u 'liječenju' ozona, a radi se i o daljnjem doprinosu opasnim razinama globalnog zatopljenja.

"Emisije tih nekoliko plinova na istoj su razini kao emisije svih stakleničkih plinova u Švicarskoj", rekao je Reimann novinarima. “Budući da sam iz Švicarske, to je nešto što me stvarno zaprepašćuje.” O nalazima izvješća raspravljat će se na sastanku Montrealske konvencije, a od zemalja će se vjerojatno tražiti da istraže izvore emisija CFC-a.

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja!

Foto: VL
VIDEO: Muškarac upao s motornom pilom u klub u Kragujevcu

 

Ključne riječi

Komentara 3

US
ustrajan
14:21 12.04.2023.

Usput, ozon pri tlu koji nastaje ljudskim djelovanjem se zove "smog" i nije pozeljan ali kada se digne visoko u atmosferu promjeni sudski ime i najednom je plemeniti gospon!

US
ustrajan
14:16 12.04.2023.

"Znanstvenike" koji nisu zaokupljeni konstruktivnim radom treba zabraniti i kazniti ako pocmu siriti sarlatanstvo! Prije 30-tak godina napravili su paniku oko CFC11, CfC12. Plinovi su zabranjeni i nadomjesteni puno skupljim plinovima sintetiziranim po uputama "znanstvenika". Sada im ni ti ne odgovaraju! Nezgodno s ozonom je da je to nestabilan plin koji se konstantno razgraduje i ponovo stvara pod utjecajem suncevog i kozmickog zracenja. Ljudi mogu uciniti sto ih je volja ali ozon ce se uvijek razgradivati i novi stvarati. Covjecanstvo je sasvim lijepo zivjelo i problemi su nastali kada je netko s l u c a j n o otkrio da iznad Antarktika postoji rjeda koncentracija suspendiranog ozona nego nad ostatkom svijeta. Taj prostor rjedeg ozona je jos uvijek tamo i fluktuira velicinom i koncentraciom plina. Sarlatani koji nemaju talenta i nitko ih ne zeli nesposobne zaposliti necim konstruktivnim si uvijek nadu razlog za trubiti u trubu panike smaka svijeta jer sroce teze koje je tesko provjeriti i rjesenja su uvijek u dalekoj buducnosti!

PR
predragbabic1
14:51 12.04.2023.

CO2 svakako nije plin koji može ugroziti planetu. Mi, živa bića, ga priozvodimo u ogromnoj količini znatno više od svih ljudskih napava poput termoelektrana i automobila, ali Gospodin Bog nije osmislio da se planeta uništi disanjem. Drugi plinovi mogu biti znatno razorniji, ali je njihova proizvodnja mala. Te promjene u ozonskom omotaču su kozmičke promjene, događaju se, polako, ali se događaju. Za nekoliko desetaka tisuća godina Europljani i Amerikanci će se smrzavati, ali to su kozmičke promjene na koje čovjek ne može utjecati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije