Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA OKOLIŠA

Apel posjetiteljima Strahinjčice: Ovo što radite je kazneno djelo, molimo vas da prestanete

Foto: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ
1/3
12.04.2023.
u 09:00

Vožnja motornim vozilima izvan označenih puteva, naročito po arheološkim nalazištima, orhidejskim travnjacima na Poljanama i Platu te po tumulima u Podstenju, prirodi čini veliku štetu, ističu iz JU

Iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije objavili su apel vozačima kvadova i motora da te aktivnosti ne izvode na zaštićenim staništima i arheološkim nalazištima na Strahinjčici, već da se zadrže na za to predviđenim putevima i stazama.

Objašnjavaju kako je Strahinjčica dio ekološke mreže Natura 2000 te da ima iznimnu važnost za očuvanje šest ugroženih vrsta i šest stanišnih tipova. Ekološka mreža Natura 2000 jedan je od osnovnih mehanizama zaštite prirode u Europskoj uniji, a radi se o europskoj mreži područja velike važnosti za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova, dodali su.

Vožnja motornim vozilima izvan označenih puteva, naročito po arheološkim nalazištima, orhidejskim travnjacima na Poljanama i Platu te po tumulima u Podstenju, prirodi čini veliku štetu, ističu iz JU. Buka vozila remeti mir u prirodi i uznemiruje životinje, a travnjaci su staništa više od 20 vrsta orhideja koje su sve strogo zaštićene te je njihovo uništavanje zabranjeno Zakonom o zaštiti prirode.

- Ako želimo čuvati prirodu i poštivati druge korisnike područja potrebno je poštovati pravila ponašanja da svima bude dobro. I prirodi i ljudima. Potrebno je da se uvažavaju potrebe svih korisnika na Strahinjčici, a ne samo nekih. Potrebno je da se stekne osjećaj za prirodu na koju se vrši sve veći pritisak - poručuju iz JU.

Prema Zakonu o zaštiti prirode (NN 127/19) članku 228. smanjenje broja jedinki zavičajne divlje vrste ili uništavanje njezinog staništa kazneno je djelo. Prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (NN 114/22) članku 115. postupanje s kulturnim dobrom koje dovodi do oštećenja ili uništenja kazneno je djelo. Javna ustanova radi na edukaciji i podizanju svijesti vozača kvadova i motora s ciljem smanjenja i prestanaka uništavanja staništa strogo zaštićenih vrsta i arheoloških nalazišta na Strahinjčici, poručili su.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Foto: VL

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije