Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štednja na znanosti

Znanstvenici predali peticiju: Budućnost Hrvatske je najveći gubitnik proračuna

Sabor znanstvanici
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
18.03.2016.
u 11:29

– U prijedlogu proračuna za 2016. godinu sredstva Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta smanjena su za 158 milijuna kuna – stoji u peticiji znanstvenika

Nezavisna zastupnica i predsjednica Odbora za znanost i obrazovanje Gordana Rusak primila je delegaciju znanstvenika koja joj je predala peticiju koju je potpisalo oko pet tisuća ljudi koji traže jače financiranje znanosti i obrazovanja. 

Zahtjev Vladi i Saboru da znanost i obrazovanje pretvore iz gubitnika u dobitnike dijelom je pročitala kolegama saborskim zastupnicima.

– U prijedlogu proračuna za 2016. godinu sredstva Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta smanjena su za 158 milijuna kuna. Znanost i obrazovanje su među najvećim gubitnicima ovoga prijedloga proračuna, a time je ustvari najveći gubitnik budućnost Hrvatske. Ovom peticijom zahtijevamo od Vlade da znanost i obrazovanje od gubitnika pretvori u najveće dobitnike i time sačuva nadu u budućnost Hrvatske. Stoljeće u kojem živimo neće biti samo stoljeće znanja nego stoljeće znanosti. Zemlje i društva koji su to shvatili postavili su obrazovanje i znanost kao prioritet i u njih ulažu sve više sredstava kako bi njihovi građani što bolje iskoristili mogućnosti koje budućnost donosi, ali i sudjelovali u stvaranju takve svjetlije budućnosti. U međuvremenu u Hrvatskoj stvari ne idu dobro. Za znanost i obrazovanje smo i do sada odvajali iznimno malo sredstava – pročitala je Rusak koja vjeruje da smanjenjem davanja za znanost i obrazovanje Hrvatska ide u krivom smjeru. 

Zbog toga će Hrvatska, upozorava, od zemlje znanja postati zemlja neznanja i zemlja koja ignorira ovu temu. 

>>Zbog novog proračuna stradat će filmska industrija i spomenici

>>Zastupnici uputili čak 94 amandmana, evo kakvi su bili prijedlozi

Komentara 15

DO
doktorica
11:32 18.03.2016.

nikakve peticije ne pomažu,razapnite šator ispred ministarstva,novca će biti!

DU
Deleted user
11:40 18.03.2016.

Kako ih nije sramota uzeti novce znanosti, kulturi.... Zbog kulture im se i raspao hdz-ov odbor za kulturu. A povećati lovu sebi vladi i političkim strankama. Ja ne razumijem to domoljublje. To je kradoljublje.

SH
Shaman
13:23 18.03.2016.

Ma kakvo obrazovanje i kakva zannost! Pa ne želimo obrazovane i malde stručne ljude, pa tko bi onda glasao za HDZ i radio za minimalac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije