Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo otkriće

Znanstvenici otkrili zašto slonovi rijetko obolijevaju od raka

slon
Foto: YouTube sreenshot
10.10.2015.
u 18:52

Novo otkriće, smatraju znanstvenici, uvelike će poboljštati pronalazak učinkovite terapije protiv raka kod ljudi

Jedna od rijetkih vrsta životinja koje gotovo nikada ne obolijevaju od raka su slonovi. Zašto je to tako brojni znanstvenici pitali su se dugi niz godina. Ipak, čini se da je ovaj čudan fenomen konačno dobio svoje objašnjenje.

Naime, nova studija objavljena u službenom časopisu Američke udruge liječnik (JAMA) došla je do otkrića da da slonovi rijetko obolijevaju od raka zbog svojih gena. Njihove stanice sadrže 40 kopija gena p53, poznatog i kao gen za uništavanje raka dok ljudi i većina ostalih životinja ima samo dvije kopije ovog gena, po jedan od svakog roditelja. Taj gen pomaže uništenim stanicama da se samoobnove, pa znanstvenici smatraju da bi na temelju tog otkrića mogli razviti lijek za ljude koji bi funkcionirao po istom principu . 

Doktor Joshua Schiffman sa sveučilišta u Utahu jedan je od znanstvenika koji je radio na studiji koja je dovela do novih otkrića.. 

-Stanice slona se samouništavaju duplo brže nego stanice zdravih ljudi, a više od pet puta brže nego stanice pacijenata sa Li-Fraumeni sindromom. Stanice koje se same ne izliječe ili unište postaju sklone obolijevanju od raka kada su izložene kancerogenim materijama- tvrdi Schiffman.

Sva saznanja koja je dobio proučavajući slonove Schiffman planira koristiti kao strategiju za razvoj učinkovite terapije protiv raka.

-Iako nas čekaju godine i godine istraživanja, mislim da smo pronašli nešto jako intrigantno - zaključio je Schiffman.

>>Svakih 15 minuta u Africi ubiju po jednog slona

>>Djevojčica iz džungle. Najbolji prijatelj joj je slon

Komentara 8

DR
drazen79
19:41 10.10.2015.

E, moja Mia Buva,kad prevodiš tekst, barem se konzultiraj s nekim tko razumije terminologiju - cell se prevodi kao stanica, a ne čelija

Avatar bok
bok
20:04 10.10.2015.

Koze isto rijetko oboljavsju od karcinoma...

VS
visegradska.skupina
20:22 10.10.2015.

Zaboga ćelije su samo u zatvoru... stanice su u živim organizmima, u (pčelinjem) saću. Halo, urednici, novinare na ispit iz opće pismenosti, ali i iz hrvatskog jezika. Katastrofa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije