Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO PRIJE U IZOLACIJU

Oboljeli od koronavirusa najzarazniji su u prvih pet dana

Pixabay
24.11.2020.
u 09:19

Osobe koje su asimptomatske, virus mogu brže ukloniti iz svoga tijela pa su zarazne kraće vrijeme od onih osoba koje imaju izražene simptome.

Osobe koje su pozitivne na koronavirus u prvih pet dana nakon što razviju prve simptome bit će najzaraznije i tako će najbrže prenositi virus na druge, potvrdilo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Lancet. Zbog toga je potrebna što brža izolacija.

S druge strane, osobe koje su asimptomatske virus mogu brže ukloniti iz svoga tijela pa su zarazne kraće vrijeme od onih osoba koje imaju izražene simptome.

Istraživači su usporedili svoja otkrića o COVID-19 s dva druga soja koronavirusa kako bi bolje razumjeli zašto se COVID-19 tako brzo širio. Otkrili su da virusno opterećenje (količina virusa otkrivena u tijelu kroz različite faze infekcije) SARS-CoV-2 (virus koji uzrokuje COVID-19) doseže vrhunac u gornjim dišnim putovima rano u tijeku bolesti, između pojave simptoma i petog dana, prenosi HuffPost.

Podsjetimo, najčešći simptomi koronavirusa su vrućica, suhi kašalj i umor. Među simptomima su i gubitak njuha i okusa, bolno grlo, proljev, glavobolja, dok su najozbiljniji simptomi teško disanje i kratak dah, bol u prsima i otežani govor ili kretanje.

VIDEO U Zagrebu su krenula brza i besplatna testiranja na koronavirus

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije