Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol

Znanstvenicama nije nikad bilo teže dobiti posao

06.03.2015., Zagreb - Kuca Europe, okrugli stol o perspektivama mladih visokoobrazovanih nezaposlenih zena 'Motivirane, skolovane, nezaposlene: izazovi za mlade zene na trzistu rada u Hrvatskoj'.
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
07.03.2015.
u 07:06

M. Brajdić Vuković: 
Od znanstvenica se očekuje da ne planiraju obitelj

– Znanstvenika koji su doktorirali danas ima više nego ikad prije, a radnih je mjesta nikad manje. Iako imamo 30% više znanstvenih novakinja nego novaka ne samo u društvenim nego i u prirodnim znanostima, u biologiji, biomedicini... u sustavu lakše i češće ostaju muškarci – kazala je Marija Brajdić Vuković, znanstvenica s Hrvatskih studija, na okruglom stolu o perspektivama mladih visokoobrazovanih (nezaposlenih) žena, u povodu preksutrašnjeg Međunarodnog dana žena.

Ne mogu po dijete u vrtić

Pred znanstvenike se, istaknula je u Kući Europe u Zagrebu, stavljaju očekivanja da im profesija bude ispred obiteljskog života. Od znanstvenica se očekuje da ne planiraju i nemaju obitelj prije nego što doktoriraju, pa one u prosjeku zasnivaju obitelj i rađaju u dobi od 33 do 35 godina. Ali, nakon što doktoriraju i zasnuju obitelj, dodala je, ne mogu otići po dijete u vrtić u 16 sati jer im traje eksperiment. Brajdić Vuković je prepričala zgodu koja najbolje opisuje različitost, da ne kažemo težinu, pozicije u kojoj se nalaze žene i muškarci u znanosti. Nekoliko njezinih kolegica iz prirodnih znanosti prepričalo joj je kako su im muškarci šefovi, kojima su žene bile domaćice i brinule se za djecu, napomenuli da trebaju znati da im obitelj ne može biti na prvom mjestu, nego znanost. No žene žele uskladiti oboje. Na okruglom stolu pod nazivom "Motivirane, školovane, nezaposlene: izazovi za mlade žene na tržištu rada u Hrvatskoj", ravnateljica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin kazala je da, iako žene čine većinu i upisanih i diplomiranih studenata, omjer nezaposlenih mladih žena do 30 godina je 69% naspram 31% muškaraca te dobi.

Glavne u pravu, fizici...

Paradoks je da, iako obrazovanije, žene čine većinu nezaposlenih na tržištu rada. Rada Borić, direktorica Centra za ženske studije, istaknula je da podaci sa sveučilišta pokazuju da su lani na medicini, pravu, matematici, fizici, biomedicini više od 70% diplomiranih bile žene. Leda Sutlović i Zorica Siročić iz Centra za ženske studije predstavile su istraživanje prema kojem u zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj skrbi, financijama većinu zaposlenih čine žene, a muškarci vladaju u računalstvu, građevinarstvu, rudarstvu... No, kad je riječ o plaćama, žene u zdravstvu zarađuju 25% manje od svojih muških kolega. Ali zato žene imaju Dan žena.

>> Za svijet je vrhunska znanstvenica, ali za nas nije dovoljno dobra 

>> Otkriće naše znanstvenice: Za sve karcinome znat ćemo odakle su se proširili po tijelu

Komentara 7

TH
than
23:07 06.03.2015.

Hiperprodukcija doktorata. To je ono sto se odvija kod nas. Oni koji nesto i znaju mogu otici van, a ostali...

NV
novo vriijeme
07:56 07.03.2015.

A zaposleni pravi znastvenici ne mogu raditi jer ili ih je pokrao neki kvaziznanstvenik zaštićen politički medvjed ili isti takav sjedi za rukovoditelja i potkrada projekte pa nema sredstava za istraživanje. Osobno imam iskustvo da su mi ukinuli sredstva zaza završetak doktorata samo kako ne bih imao doktorat i uvjete za rukovoditelja. Jedva sam spasio stvar prijavom nove teme i u rekrdnom roku je napravio, a čak i tada je mentor iako je sve pred povjerenstvom odbranjeno pokušao bojkotirati promociju ne potpisavši je do zadnjeg dana i tek na intervenciju rektora se sredila stvar. Čak i nakon svega kada mi nisu mogli ništa primili su se glasina kako treba zabraniti da netko tako brzo obradi i odbrani doktorsku temu. Kao da je to pitanje vremena a ne pameti . Do dana današnjeg pod neviđenim političkim pritiscima i hajkama se ne mogu nastaviti baviti znanošću . Eto toliko u hrvatskoj znanosti.

HO
homofob
07:56 07.03.2015.

"Znanstvenik"?! Znanstvenik koji mirise maminim mlijekom i skolskom klupom a nije bio u poziciji raditi na nekoliko projekata za koje se u skolskim knjigama tvrdi da su nemoguci a zavrsi ih uspjesno suprotno tvrdnjama iz dkolskih knjiga NIJE ZNANSTVENIK! Vodioo sam nekoliko takovih "nemogucih" projekata i provei ih do kraja uspjesno. Ulagac je dobio sto je zelio i poslije na tome zgrtao silne novce a mi smo eventualno vidjeli svoje ime u odobrenom patentu i nista vise (bili smo placeni godinu dvije dok smo radili na problemu). To je znanstvenik - placenik kao vojnik placenik: placen da ucini "nemoguce" - trazeno ucini i idemo dalje! Nema se vremena uzivati u lovorikama jer obiteljski troskovi i racuni ne cekaju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije