Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 50. GODINI ŽIVOTA

Znanstveni savjetnik i profesor na Ekonomskom fakultetu Anto Bajo iznenada preminuo

prof. dr. sc. Anto Bajo
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
26.11.2019.
u 14:25

"Obavještavamo sve suradnike, kolege i sve koji su ga poznavali da je 25. studenoga iznenada preminuo naš dragi prof. dr. Anto Bajo cijenjeni znanstvenik, profesor i naš omiljeni kolega. Zadržat ćemo ga u trajnom sjećanju", navode iz Instituta za javne financije, gdje je prof. dr. Bajo bio znanstveni savjetnik.

Znanstvenik i redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu prof. dr. sc. Anto Bajo iznenada je preminuo u ponedjeljak, 25. studenoga u 50. godini života. 

"Obavještavamo sve suradnike, kolege i sve koji su ga poznavali da je 25. studenoga iznenada preminuo naš dragi prof. dr. Anto Bajo cijenjeni znanstvenik, profesor i naš omiljeni kolega. Zadržat ćemo ga u trajnom sjećanju", navode iz Instituta za javne financije, gdje je prof. dr. Bajo bio znanstveni savjetnik.  

Prof. dr. Bajo rođen je 2. srpnja 1970. godine, u Gučoj Gori (Travnik), u Bosni i Hercegovini.

Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani. Stručno se usavršavao u SAD-u (Harvard University, John F. Kennedy School of Government), Mađarskoj, Južnoafričkoj Republici i Japanu.

Prof. dr. Anto Bajo je od 2005. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na preddiplomskom studiju predavao na kolegijima Javne financije i Lokalne financije, na diplomskom studiju kolegij Upravljanje javnim dugom, a na doktorskom studiju Upravljanje financijama u javnom sektoru.

U domaćim i inozemnim znanstvenim časopisima objavio je niz znanstvenih i stručnih radova, a bio je i voditelj brojnih znanstveno-istraživačkih projekata.

Samostalni je autor knjiga Financiranje visokog školstva i znanosti (2003.) i Proračunski sustav - ornamenti ili sredstvo upravljanja državnim financijama (2006.) te koautor knjiga Javne financije lokalnih jedinica vlasti (2008.) i Osnove upravljanja javnim dugom (2011.).

Uže područje znanstvenog zanimanja bili su mu upravljanje financijama javnog sektora, sustav proračuna, fiskalni federalizam te upravljanje i restrukturiranje javnih trgovačkih društava.

Prof. dr. Anto Bajo je u dva mandata bio je vanjski član saborskog Odbora za financije i proračun.

U 2014. sudjelovalo je u izradi Strategije znanosti, visokog obrazovanja i tehnologije. Od 2015. je bio predsjednik Statističkog savjeta Republike Hrvatske, a u travnju ove godine je ponovno imenovan u to tijelo u kojem je bio potpredsjednik. 

Komentara 2

ŽE
Žegarni
19:11 26.11.2019.

Veliki stručnjak, najbolji umiru prerano. RIP

ST
Stipan
16:05 26.11.2019.

Ništa se ne dogodi iznenada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije