Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Znanstveni savjetnik i profesor na Ekonomskom fakultetu Anto Bajo iznenada preminuo

"Obavještavamo sve suradnike, kolege i sve koji su ga poznavali da je 25. studenoga iznenada preminuo naš dragi prof. dr. Anto Bajo cijenjeni znanstvenik, profesor i naš omiljeni kolega. Zadržat ćemo ga u trajnom sjećanju", navode iz Instituta za javne financije, gdje je prof. dr. Bajo bio znanstveni savjetnik.
26. studenoga 2019. u 14:25 2 komentara 3934 prikaza
prof. dr. sc. Anto Bajo
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Znanstvenik i redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu prof. dr. sc. Anto Bajo iznenada je preminuo u ponedjeljak, 25. studenoga u 50. godini života. 

Ilustracija slatina u crnini Preminuo dječak na kojeg je prije deset dana naletio auto

"Obavještavamo sve suradnike, kolege i sve koji su ga poznavali da je 25. studenoga iznenada preminuo naš dragi prof. dr. Anto Bajo cijenjeni znanstvenik, profesor i naš omiljeni kolega. Zadržat ćemo ga u trajnom sjećanju", navode iz Instituta za javne financije, gdje je prof. dr. Bajo bio znanstveni savjetnik.  

Prof. dr. Bajo rođen je 2. srpnja 1970. godine, u Gučoj Gori (Travnik), u Bosni i Hercegovini.

Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani. Stručno se usavršavao u SAD-u (Harvard University, John F. Kennedy School of Government), Mađarskoj, Južnoafričkoj Republici i Japanu.

Prof. dr. Anto Bajo je od 2005. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na preddiplomskom studiju predavao na kolegijima Javne financije i Lokalne financije, na diplomskom studiju kolegij Upravljanje javnim dugom, a na doktorskom studiju Upravljanje financijama u javnom sektoru.

U domaćim i inozemnim znanstvenim časopisima objavio je niz znanstvenih i stručnih radova, a bio je i voditelj brojnih znanstveno-istraživačkih projekata.

Samostalni je autor knjiga Financiranje visokog školstva i znanosti (2003.) i Proračunski sustav - ornamenti ili sredstvo upravljanja državnim financijama (2006.) te koautor knjiga Javne financije lokalnih jedinica vlasti (2008.) i Osnove upravljanja javnim dugom (2011.).

Uže područje znanstvenog zanimanja bili su mu upravljanje financijama javnog sektora, sustav proračuna, fiskalni federalizam te upravljanje i restrukturiranje javnih trgovačkih društava.

Kongresna dvorana Ekonomskog fakulteta - Zagreb PROMO Kongresna dvorana Ekonomskog fakulteta - Zagreb premala za predavanje američkog veleposlanika W. Roberta Kohorsta

Prof. dr. Anto Bajo je u dva mandata bio je vanjski član saborskog Odbora za financije i proračun.

U 2014. sudjelovalo je u izradi Strategije znanosti, visokog obrazovanja i tehnologije. Od 2015. je bio predsjednik Statističkog savjeta Republike Hrvatske, a u travnju ove godine je ponovno imenovan u to tijelo u kojem je bio potpredsjednik. 

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade