Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Znaju li u Ministarstvu regionalnog razvoja što je zapravo razvoj

Prije “strategije” dobit ćemo fascinantan primjer onoga što je birokratski um sposoban proizvesti za vlastito štetočinsko samoodržanje
27. srpnja 2017. u 13:26 1 komentara 825 prikaza
Gabrijela Žalac
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nepostojanje “nacionalne strategije razvoja”, izostanak “ključnih razvojnih ciljeva i prioriteta”, osobito “strateškog provedbenog okvira”, glavno je što se u javnosti spočitava svakoj hrvatskoj Vladi.

Martina Dalić EUROPSKI NOVAC Za inovacije, istraživanje i razvoj tvrtkama 156,3 milijuna kuna

Možda “strategiju” i “viziju” nećemo dobiti ni od Vlade Andreja Plenkovića, ali dobit ćemo barem “sustav strateškog planiranja i upravljanja razvojem”. Nacrt prijedloga zakona o tome upravo je u javnoj raspravi i bit će do 5. kolovoza.

Nećemo, kažem, dobiti “strategiju”, ali dobit ćemo fascinantan primjer onoga što je birokratski um sposoban proizvesti za vlastito štetočinsko samoodržanje.
 Deklarirani ciljevi zakona su epohalni: njime se, ni manje ni više, nego “uređuje sustav strateškog planiranja” te se određuju “načela strateškog planiranja i upravljanja razvojem”. I tu počinje razrada “sustava” koja je apsolutno veličanstvena.

Načela su načelo partnerstva, transparentnosti i odgovornosti, koordinacije, učinkovitosti i djelotvornosti, pouzdanosti, relevantnosti i kontinuiteta, komplementarnosti, koncentracije...
Strateški se dokumenti dijele prema roku važenja, sadržajnom obuhvatu, prema tome jesu li nacionalni, regionalni ili lokalni, jesu li povezani s “okvirom za gospodarsko upravljanje EU” ili možda s fondovima EU.

Tu su zatim koordinacijska tijela, središnja tijela, lokalna tijela, koordinatori, organizatori poslova strateškog planiranja, a propisani su i nadležnosti, načini pokretanja postupka, izrade i izmjene dokumenata...
I dok to čita, čovjek se sve to vrijeme pita: načela, tijela, procedure... – čega? Razvoja? A što je to razvoj?

To ne piše, ali zato saznajemo da je “razvojni prioritet hijerarhijski najviši element strateškog okvira”, a “razvojni projekt je projekt kojim se uspostavlja organizacija, mreža ili infrastruktura, a koji djeluje sinergijski u smislu koristi i učinka na razvoj zajednice, sektora, područja i dr.”

Ukratko, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU predlaže zakon o upravljanju razvojem, a da nema pojma što razvoj doista jest. Što i ne čudi kad se bolje promotri njegov naziv: niti se razvoj odvija regionalno, niti ga potiču darovi EU, upravo suprotno.

Veličanstveni hrvatski birokratski um, nesumnjivo u bliskoj suradnji s centralnoeuropskim, proizveo je još jednom fantastičnu konstrukciju (“sustav”) – stotine novih kabineta, ormara, ladica i dosjea, tisuće novih radnih zadataka i plaća – a bez ikakva suvislog sadržaja i smisla.

Ne, ministrice Žalac, infrastruktura nije razvoj. Razvoj je nešto sasvim drugo. Razvoj je proces, proces stjecanja znanja i vještina za primjenu novih tehnologija i proizvodnju novih proizvoda za vlastitu potrošnju i razmjenu. Odvija se isključivo u gradovima. Sastoji se od pokušaja i promašaja. Ne može se kupiti novcem fondova, ne može se transplantirati birokratskom voljom. 

Pelješki most Infrastrukturni projekti Iz EU danas 357 milijuna € za Pelješki most, jučer 101 milijun za informacijske autoceste Tomo Medved Ministar Medved: Za osnivanje veteranskih centara 22 milijuna eura LAG Sava LAG SAVA Za ruralni razvoj osigurali 10 milijuna kuna sredstava, počinju prijave
Drugačije izdanje
Aleksandar Stanković 'Nedjeljom u 2' vodio je iz svog doma: U zadnji tren sam saznao da imam koronu
Dacia Duster
Pošumljavanje Dalmacije
Sađenje borova, off road vožnja i iskustvo kakvo se događa jednom u životu
  • Avatar Jura z bregov
    Jura z bregov:

    Tja, kaj se more. Ti ti se, dušica moja draga, zbiljam ne more nikaj, kajti veličanstveni hrvatski birokrtski um već četvrt stoljeća ne prestaje pretakati iz praznoga u šuplje (vrijedi i obrnuto), i to cijelo vrijeme upravo radi štetočinskog samoodržanja. ... prikaži još!. MInistarska gospoja Žalac Gabica samo se ufurala u već dobro utabanu kolotečinu.