Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zlostavljanje na poslu dnevno prijavi četvero radnika

Šefica udruge Mobbing o sve većem broju prijava zaposlenih koji trpe razne oblike zlostavljanja
16. siječnja 2015. u 00:10 1 komentara 1085 prikaza
Jadranka Apostolovski
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Koliko je u Hrvatskoj raširen mobbing?

Gotovo svaki zaposlenik u radnom vijeku prolazi neku torturu. Problem je u lošoj komunikaciji. Ako se stvori konflikt koji se nije riješio, on ostaje tinjati i stvara se nesnošljivost. Tu dolazi do velikog stresa kod osobe koja trpi takvo ponašanje i nema priliku obraniti svoj stav. Ona je ponižena, na posao dolazi s grčem u želucu i gubi volju. Pomoć udruge u prosjeku zatraže četiri osobe dnevno.

Kakvim su sve oblicima zlostavljanja izloženi?

Žale se na prijetnje otkazom, pretjerano nadziranje, neslane šale i uvrede te nerazumne rokove za obavljanje posla. Drugima pak poslodavci ne daju ništa da rade. Zaposlenici izloženi mobbingu obolijevaju, posežu za tabletama i odlaze na dulja bolovanja, a dvoje je i umrlo od posljedica zlostavljanja.

Koje su mogućnosti zaposlenih?

Mi za stranku možemo poslati zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa, ali za sve ostalo potreban joj je odvjetnik. Većina poslodavaca nema osobu zaduženu za zaštitu dostojanstva radnika ili pak imenuju osobu koja im je odana. Zato lobiramo za poseban Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu.

>>Mobbing je teško dokazati jer svjedoci od straha obično šute

Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas

  • dubravkai16:

    Da mobing jr zaista poprimio veliki mah, naročito je to prisutno u zadnjim godinama i to u državnim službama, ministarstvima gdje se djelatnike omalovažava, prijete se otkazima, a službenika koji rade na određeno ima jako puno i rade po 7 ... prikaži još! i više godina na ugovor. To je moguće samo u banana državi. Sramota. Ne znam zašto nešto ne poduzmete.