Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nasilje

Zlostavljali najboljeg učenika jer želi biti krojač

klobučar
Nikola Čutuk/Pixsell
04.03.2010.
u 14:44

- Zadirkivali su me da sam izabrao "pedersko" zanimanje, a provokacije su se postupno pretvorile u fizičko nasilje. Ipak ću ustrajati u tome da završim školu, kaže Mato.

Na putu da postane vrstan krojač i nastavi obrazovanje u tekstilnoj struci, učeniku trećeg razreda sisačke Obrtničke škole Mati Klobučaru pokušala se ispriječiti veća skupina nasilnika, školskih kolega. Izložen upornu psihičkom i fizičkom maltretiranju, bez ikakve zaštite, Mato je prestao polaziti nastavu. A najbolji je učenik i izborio je nastup na skorom državnom natjecanju krojača.

Spasa nije bilo


– Nisam više mogao izdržati. Kolege me maltretiraju već godinu dana. Počelo je zadirkivanjem jer sam jedini mladić u odjelu krojačica. Dobacivali su mi da sam krojačica, imam “pedersko” zanimanje, da sam gay. A onda je počelo fizičko nasilje koje je eskaliralo za posljednjeg snijega. Na ulazu u školu skupina učenika napala me ledenim grudama. Htio sam umaći u školu, no iznutra su držali ulazna vrata zatvorena. Nakon nekoliko gruda u glavu, pao sam u nesvijest i dobio epileptični napad pa mi je pomoć pružena u sisačkoj bolnici. Kad sam došao sebi, slučaj sam prijavio upravi škole i policiji – kaže Mato.

Ravnatelj Obrtničke škole Ivica Beloglavec bio je iznenađen događajem. Kaže da sličnih u posljednje vrijeme nije bilo. Razgovarao je s učenikom i njegovom majkom Jasnom Balen pa je dogovoreno da Mato zbog sigurnosti ne mora dolaziti na nastavu već samo na polaganje ispita i maturu.

Opasni stolari i vozači

Mati je čak omogućeno da na praksu u školske radionice ne dolazi u vrijeme kada i drugi učenici. Najviše se boji stolara, tesara i vozača kamiona.

– Izišli smo Mati u susret i vjerujem da je to sada najbolje rješenje. Mato je odličan učenik, ali je vrlo osjetljiv i psihički nedovoljno stabilan. Zlostavljače nismo locirali niti smo pokretali postupke jer nije riječ o pojedincima. On je kao nasilnike naveo četrdeset do pedeset imena. Da se javio prije, djelotvornije bismo ga zaštitili – kaže ravnatelj sisačke Obrtničke škole Ivica Beloglavec.

Međutim Mato kaže kako se nekoliko puta žalio školskom pedagogu, ali bez rezultata.

Razočaran kaže kako ni policija dosad nije ništa poduzela pa je izgubio povjerenje u sustav.

Treba vjerovati da stanje u kojem je žrtva zbog sigurnosti oslobođena nastave, a nekažnjeni je zlostavljači redovito polaze, neće postati nova pedagoška praksa.

Komentara 33

RE
reason
17:59 04.03.2010.

Dao bi tom dečku da s tim debilima vježba krojeve...

KE
kekica
18:00 04.03.2010.

Gdje je sad Zorica Nikolić S onom tupavom dikobraz frizurom.Neka progovori

KO
kokolomoj
15:51 04.03.2010.

kakvi zatucani nasilni moroni...mogu zamislii kako govore da nikad od njega dobrog ustaše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije