Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(NE)ŠUTI I (NE)TRPI Batina kao način komunikacije u obitelji nije izumrla

Zlostavljači su kao Grinch, oni mrze blagdane i sreću

24.11.2008.
u 15:56

Čak trećina žena na svijetu barem je jednom bila izložena nasilju, fizičkom ili psihičkom - govore UN-ovi podaci. Uzme li se u obzir da su polovica populacije na planeti - brojka je zastrašujuća. Batinanje kao model komunikacije u obitelji još živi među Hrvatima, a statistike su u uzlaznoj putanji.

Žrtve su u pravilu žene i djeca, a podaci iz centara za socijalnu skrb govore da batine znaju dobiti - ali vrlo rijetko i prijaviti - i muškarci. No, prema poražavajućoj statistici o broju batinaša i zlostavljača, muškarci žrtve mjere se u promilima.

I oni mrze Božić
Upravo u predblagdansko doba broj prijavljenih slučajeva raste jer zlostavljači su poput Grincha, ne podnose sklad, mir i sreću.

- Svaki dan, a ne samo današnji, trebao bi biti dan borbe protiv nasilja - kaže ravnatelj riječkog Centra za socijalnu skrb Karlo Balenović.

- Siva brojka slučajeva zlostavljanja u obitelji sve je manja, a razlog tome je i činjenica da se kroz medije glasno i jasno čula poruka kako je riječ o obrascu ponašanja koje je neprihvatljiv i koji treba prijaviti te zatražiti pomoć institucija - kaže Balenović.

Kada padne prvi šamar u braku - bio on s djecom ili ne - padaju i sve maske o tome s kakvim čovjekom živite i svi ideali o zajedništvu i povjerenju. Nakon prvog šamara, slijede batine, a potom i bijeg žene iz doma. Najčešće je to k roditeljima, prijateljima ili, ako nema drugog rješenja - u sigurnu kuću. Rijeka ima dvije takve kuće, jednu na tajnoj adresi, a financira je Grad, a druga je Dom svete Ane za djecu i mladež.

Tihi zlostavljači - ubijaju
No, privremeni smještaj ondje nije rješenje, a i kapaciteti su ograničeni. Da bi se uopće došlo do sigurne kuće, nasilnika je potrebno prijaviti, za što je pak - ističu u centru - sposoban samo manji broj žena koje su o zlostavljaču ovisne, najčešće financijski. Upravo stoga - zasad tiho - pokreće se promjena zakona kojim bi se iz doma maknulo zlostavljača, a ne da iz njega bježi žrtva, k tome najčešće s djecom.

Osim fizičkog zlostavljanja - koje je u Rijeci ove godine evidentirano u 148 slučajeva u obiteljima s djecom, 11 više nego 2007., po žene je pogubno i psihičko zlostavljanje. Gruba riječ, ignoriranje, ili šutnja - pogubni su za zajednicu, a prethode batinama. U brakovima bez djece zlostavljanje je treći partner u jednako često slučajeva kao u zajednicama s djecom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije