Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zlato i srebro za ovčje sireve s Maceljskog gorja

Malo stado ovaca, njih 25, od proljeća do kasne jeseni brste travu u čistoj, netaknutoj zagorskoj prirodi
03. prosinca 2014. u 16:00 1 komentara 312 prikaza
Lamot
Foto: Ivančica Jurčević
Pogledajte galeriju 1/2

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Lamot iz Gornjeg Maclja uzgojem ovaca i proizvodnjom sira bavi se zadnjih desetak godina. Stado od 25 ovaca, koje je tijekom proljeća do kasne jesi na ispaši, daje kvalitetno mlijeko.

Važna savjetovanja

Unatoč teškoj gospodarskoj situaciji koja nije zaobišla ni poljoprivredu, ova marljiva obitelj uspijeva plasirati svoj proizvod te često za svoj sir dobiva najveća priznanja. Tako je bio i na nedavnoj izložbi i natjecanju u Poreču, gdje su osvojili zlatnu i srebrnu medalju za kvalitetu sireva. Ujedno je održano i 16. Savjetovanje za uzgajivače ovaca i koza u RH, a sireve su ocjenjivali i stručnjaci iz Instituta u Ljubljani. Iz Zagorja su bili jedini predstavnici. I dok je supruga Branka posvećena tom poslu, suprug radi u jednoj firmi, no unatoč tomu nađu vremena kako bi zajedno otišli na Savjetovanja, što je povezano i s izložbom i ocjenjivanjem sireva.

- Upravo ta savjetovanja puno su nam pomogla, jer ovo je jedinstvena prilika da mi koji se bavimo proizvodnjom čujemo zlata vrijedne savjete od vrhunskih stručnjaka, ističe Josip.Na ovo zadnje natjecanje otišli su na poziv iz Agronomskog fakulteta. To im je dokaz da struka prati rad malih proizvođača koji imaju što pokazati. Da je tome tako dokaz je i manifestacija “100 posto zagorsko” održana u Rijeci gdje je njihov sir među kupcima planuo.

Podrška Županije

- Tamo smo čuli da se ne naš sir ne razlikuje od Paškog. Također, kupci su se čudili što smo tako jeftini. Ipak smo mi mali proizvođači i naši proizvodi nisu toliko razvikani. Cijena našeg sira za kilogram je 150 kuna, a onaj paški prodaje se po 240 kuna za kilogram - kaže bračni par Lamot.Općina Đurmanec podržava rado ovog OPG-a, a bračni par Lamot ističe i veliku podršku Krapinsko - zagorske županije.

  • zagorec2012:

    lopina teška, ima 25 ovčica koje proizvode mlijeko samo u sezoni kad imaju vani hrane, proda 5 puta više sira nego ga uopće može proizvesti i na sve strane pekljari za novac, tu poticaj, tu podpora, tu bespovratna sredstva...