Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPLIT

Ministar Hasanbegović položio vijenac na spomenik poginulim braniteljima 9. bojne HOS-a

Zlatko Hasanbegović
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
19.05.2016.
u 21:46

Na pitanje o pravomoćnim presudama pripadnicima te bojne zbog događaja u Lori, Hasanbegović je odgovorio da se spomenik gradi 72. bojnoj, a ne pojedincima

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji je drugi dan u posjetu Splitu, položio je danas predvečer pred spomenikom 9. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban" vijenac i zapalio svijeću za poginule branitelje.

Hasanbegović se odazvao pozivu splitskih branitelja da oda počast poginulim pripadnicima HOS-a, a prije toga odao je počast poginulima i na Gradskome groblju Lovrincu, gdje je položio vijenac na spomenik hrvatskim braniteljima i podno spomen-obilježja Bošnjacima braniteljima poginulima u Domovinskom ratu.

Pred mnogim okupljnim braniteljima kod spomenika 9. bojne HOS-a nazočnom negdašnjem zapovjedniku HOS-a Marku Skeji je rekao da je bio izvrgnut napadu jer je uvijek govorio i uvijek će govoriti da su obrambeni oslobodilački Domovinski rat i žrtva hrvatskih branitelja jedini istinski stvarni temelj na kojemu počiva moderna hrvatska država.

"Hrvatska država nema drugog temelja i mi trebamo ustrajno govoriti istinu jer samo nas istina može spasiti. Svi branitelji su zaslužni za uspostavu i obranu moderne hrvatske države, među njima posebno svojim viteštvom, junaštvom, nacionalnim fanatizmom i čestitošću iskazali su se dragovoljci HOS-a. Neka i oni i svi hrvatski branitelji budu trajni uzor našoj djeci", rekao je ministar Hasanbegović pred spomenikom HOS-a.

Odgovarajući na novinarska pitanja, istaknuo je da je - bez obzira na što protokolom nije bilo predviđeno - inzistirao da dođe odati počast pripadnicima HOS-a jer je želio odati počast svima koji su ginuli u obrani države. Rekao je kako mu je bilo posebno drago odati počast baš pred splitskim spomenikom koji izaziva mnoge kontroverze kod onih koji ne poštuju žrtvu hrvatskih branitelja te koji su napadima na sve one koji su zaslužni za taj spomenik još jedanput ponizili i sve poginule, posebno poginule dragovoljce HOS-a i članove njihovih obitelji.

Na pitanje da komentira to što je spomenik nekoliko puta oštećen, a još se ne znaju počinitelji, Hasanbegović je rekao kako su to provokacije. Dok je živih ljudi iz 9. bojne HOS-a te njihove djece - jamstvo su da taj spomenik nitko i nikada neće moći ugroziti, rekao je i dodao da je to "prkos-spomenik koji govori o istini koju treba prihvatiti".

Za Bleiburg je rekao da ga taj zločin podsjeća na temelje jugoslavenske komunističke diktature i države u čijim je temeljima zločin, a trajna je obveza na to podsjećati. Dodao je kako je -bez obzira na to- kao ministar i kao čovjek spreman iskazati počast svim žrtvama "u nesretnome Drugom svjetskom ratu i poraću, i to s bilo koje strane, bilo koje vojske ili bilo kojeg zločina ili režima".

"Počast iskazujem ne samo u sklopu državnog protokola, već na svoje osobno inzistiranje. Bio sam i u Jasenovcu. Moje temeljno načelo je da svim žrtvama bez obzira na kojoj su strani bile moramo nakon 70 godina od rata biti spremni odati počast", rekao je Hasanbegović. Ocijenio je da tako iskazujemo ljudsku i civilizacijsku zrelost te rasterećujemo modernu hrvatsku državu svih zloduha prošlosti.

"To je jedini put za istinsko pomirenje", rekao je Hasanbegović i dodao da ne moramo dijeliti iste poglede na prošlost, no nema razloga da ih nemamo na sadašnjost i budućnost.  Također je rekao kako je "odgovornost našeg naraštaja i svih u hrvatskoj politici osloboditi našu djecu od zloduha prošlosti i rasteretiti ih od svih polemika kojima smo još izloženi".

Splitski branitelji darovali su ministru majicu na kojoj piše: "Zlatko Hasanbegović moj ministar".

Hasanbegović se ranije danas u Splitu sastao s gradonačelnikom Ivom Baldasarom, s kojim je razgovarao, uz ostalo i o statusu Splitskoga ljeta, dovršetku Doma mladih, izgradnji koncertne dvorane te o osnivanju Muzeja Domovinskog rata i postavljanju spomenika 72. bojnoj u Splitu.

Ministar je u izjavi nakon sastanka s gradonačelnikom, kao posebno važno pitanje izdvojio status Splitskog ljeta ponovivši da je Ministarstvo povećanjem programskih sredstava za tu manifestaciji u iznosu od 300 tisuća kuna poslalo jasnu poruku da Splitsko ljeto ima izraziti nacionalni značaj. "O samom nacionalnom značaju Splitskog ljeta nema nikakvih dvojbi. Pitanje je sada formalnoga statusa. Zamolili smo gradonačelnika da se i grad Split uključi u traženje najboljega modaliteta kojim bi ta manifestacija dobila zasluženi status hrvatskoga nacionalnog festivala", istaknuo je Hasanbegović.

Komentirajući odluku Gradskoga vijeća o postavljanju spomenika 72. bojnoj Vojne policije u Splitu, ministar je rekao da su sve časne postrojbe HV-a, među kojima je i ta bojna, zaslužile svoj odgovarajući i dostojanstveni spomenik u Splitu, jer je to obveza ne samo grada već i nacionalna obveza države.

Na pitanje o pravomoćnim presudama pripadnicima te bojne zbog događaja u Lori, Hasanbegović je odgovorio da se spomenik gradi 72. bojnoj, a ne pojedincima, a na pitanje jesu li žrtve zaslužile spomen ploču, odgovorio je da o samim događajima u Lori trebaju među ostalim svoj pravorijek dati i povjesničari. "Mislim da se s time u proteklo vrijeme manipuliralo u politikanske svrhe kako bi se ekscesne situacije iskoristile za blaćenje Domovinskog rata i kako bi zasjenili ono što je temelj, a činjenica je da se vodio pravedan i obrambeni Domovinski rat, kojemu je ovaj kraj i cijela južna Hrvatska možda dala i najveći obol", rekao je Hasanbegović.

Na sastanku s gradonačelnikom bilo je riječi i o Muzeju Domovinskog rata, za koji ministar smatra da njegovo osnivanje prelazi okvire grada i županije. Ministarstvo će lobirati kod Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) kako bi se ubrzalo dobivanje prostora za muzej.

Gradsko je vijeće u srijedu izglasalo da će Muzej biti otvoren na Poljudu, na prostoru u vlasništvu države koji se prostire na četiri tisuće četvornih metara i koji će se financirati iz gradskoga i županijskog proračuna.

Kada je riječ o dvojbama u pogledu zaštite Park šume Marjan, Hasanbegović ističe da je riječ o zaštićenom području. "Postoje formalno-pravna pitanja koja ne dovode ni na koji način tu temeljnu činjenicu u pitanje", rekao je ministar dodavši da će se uskoro riješiti pitanje pravomoćnosti toga rješenja. "No ono je izvršno i kao takvo to je zaštićeno područje. Sve ostalo su špekulacije i nekakva imaginacija što bi se moglo dogoditi. Čini mi se da je to dobra tema za dokoličarske krugove kako bi našli novo polje za aktivizam, ali koji ne korenspodira sa stvarnošću", zaključio je Hasanbegović.

Na sastanku s gradonačelnikom bilo je riječi i o izgradnji koncertne dvorane te dovršenju Doma mladih.

Izgradnja koncertne dvorane trebala bi početi u jesen, nakon dobivanja dozvola. "Ministarstvo će u sljedećem razdoblju povećati sredstva za financiranje dvorane, pa ćemo je tako sufinancirati s pedeset posto čime bi postala strateška kulturna investicija", kazao je ministar.

Za dovršenje Doma mladih ključno je financiranje iz EU fondova. Ministarstvo će, rekao je, posredovati s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU kako bi se sredstva dobila što prije.

Gradonačelnik Baldasar istaknuo je da je razgovor o gradskim problemima u kulturi bio vrlo konstruktivan, a na pitanje novinara da usporedi komunikaciju s ovim ministarstvom u odnosu na prošlo, odgovorio je da je suradnja s prošlim završila tako da je Splitsko ljeto izgubilo status nacionalnog festivala, nakon čega im je oduzet novac nakon čega suradnja i nije baš bila dobra, a nije bilo ni kapitalnih ulaganja.

Komentara 35

NO
Norway
21:08 19.05.2016.

Hrvatski grad Split

PP
Pol_pol
20:57 19.05.2016.

Izgleda da neprijatelji samostalne Hrvatske ne miruju i dalje izazivaju.

Avatar NasaDomovinaHrvatska
NasaDomovinaHrvatska
20:34 19.05.2016.

To ministre....naj bolji si.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije