Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za pravosuđe saziva tematsku sjednicu

Zlata Hrvoj Šipek i Vanja Marušić pozvane u Sabor da objasne sve okolnosti ostavke

Zagreb: Izjave nakon sjednice Nacionalnog vijeća o korupciji
Patrik Macek/PIXSELL
27.04.2023.
u 11:33

One će na toj sjednici trebati objasniti i sve okolnosti novonastale situacije. Iako je na Odboru predloženo da se na istu tematsku sjednicu, kao također odgovoran, pozove i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, taj prijedlog nije prošao jer je dobio samo dva glasa.

Nakon ostavke ravnateljice Uskoka Vanje Marušić i svih informacija, kao i glasina te nagađanja koja su se pojavila nakon toga, saborski Odbor za pravosuđe na svojoj je jutrošnjoj sjednici, na kojoj su upravo okolnosti navedene ostavke čelnice Uskoka bile jedna od tema dnevnog reda, jednoglasno odlučio da se uskoro sazove posebna tematska sjednica Odbora o "radu USKOK-a i DORH-a u kontekstu aktualnih događaja i kadrovskih rješenja”, a na tu će sjednicu biti pozvane i glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek i donedavna ravnateljica Uskoka Vanja Marušić. One će na toj sjednici trebati objasniti i sve okolnosti novonastale situacije. Iako je na Odboru predloženo da se na istu tematsku sjednicu, kao također odgovorni, pozove i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, taj prijedlog nije prošao jer je dobio samo dva glasa članova Odbora. 

– Svi smo ovih dana pratili što se događa. Pratili smo odlazak ravnateljice Uskoka, pratili smo i to da ona navodno odlazi zbog neke prometne nezgode. Bilo je oko toga svakakvih komentara. I onih nemuštih. No, ako zastupnici u Saboru biraju i premijera i šeficu DORH-a i mnoge druge, onda, ako netko svoj mandat daje na raspolaganje, Sabor o tome treba biti obaviješten. Stoga dajemo prijedlog da se sazove tematska sjednica Odbora na kojoj bi se raspravljalo o svemu tome te da se i glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek i donedavnu ravnateljicu Uskoka Vanju Marušić pozove u Sabor – kazao je u uvodno predsjednik Odbora Mišel Jakšić.

– Ovo je rasprava da se Zlata Hrvoj Šipek i Vanja Marušić pozovu na sjednicu Odbora, no smatram kako je smiješno da se nakon godinu dana doznalo za situaciju da je vozač ravnateljice Uskoka imao prometnu nezgodu i da je Uskok platio nastalu štetu. Promatramo li tu situaciju sa svih strana, onda nije dovoljno da nam dođu samo čelnica DORH-a i bivša ravnateljica Uskoka nego je potrebno da nam dođe i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te da i od njega dobijemo izjavu o svemu. Ministarstvo pravosuđa ima najviše ovlasti za obavljanje pravosudnih poslova, ono ima nadzor nad materijalnim i financijskim poslovanjem u području pravosuđa i uprave i pitanje je što je Ministarstvo radilo ako nije vidjelo da je nezakonito isplaćena šeta za prometnu nezgodu. Ministarstvo je moglo poništiti taj akt ili ga izmijeniti. Zbog svega toga predlažem da se osim Zlate Hrvoj Šipek i Vanje Marušić na tematsku sjednicu Odbora pozove i ministar Malenica – predložila je Vesna Nađ (SD). 

Nikola Grmoja (Most), kao predsjednik saborskog Antikorupcijskog vijeća, potom je podsjetio kako je upravo to tijelo donijelo zaključak da se šefica DORH-a Zlata Hrvoj Šipek pozove na saslušanje pred Antikorupcijsko vijeće, od nje se tražio i termin kada bi joj odgovaralo doći, no odgovor od čelnice DORH-a nikada nije stigao. 

– Svima nam je jasno da bez "zelenog svjetla" iz Banskih dvora i dizanja ruke Krunoslava Katičića i ostalih iz vladajuće većine koji su članovi ovog Odbora Zlata Hrvoj Šipek ovdje neće doći. To govori da je DORH pod kontrolom. Zlata Hrvoj Šipek kao čelnica DORH-a ne odgovara Saboru nego Vladi i vladajućoj većini. Mi sad ovdje imamo postavljanje standarda koji ne vrijede ni u Švedskoj ni u Finskoj jer se netko od vladajućih kaže da Vanja Marušić odlazi zbog podizanja standarda, a o tome će odlučivati Krunoslav Katičić koji je uhvaćen u prepisci oko namještanja poslova. Ova prometna nesreća s vozačem nema nikakve veze s Vanjom Marušić. Ovdje se radi o kršenju uredbe EU po kojoj DORH i Uskok moraju OLAF-u dostaviti sve predmete koji se tiču nenamjenskog trošenja novca EU.

Šefica DORH-a Zlata Hrvoj Šipek dvaput je lagala u Saboru, na Odboru za pravosuđe i na plenarnoj sjednici Sabora, i to kada je rekla da nije upoznata s predmetom "Žalac". To da se sad nakon godinu dana kao razlog za odlazak Vanje Marušić navodi prometna nesreća, nikako ne stoji. A drugi razlog za odlazak Vanje Marušić možda je taj što se premijer AP spominje u spisima i u dopisivanju. Da smo ozbiljna država koja ima neovisno pravosuđe, neki od onih koji se spominju u raznim prepiskama već bi bili pozvani na saslušanje i odgovarali bi za to. Zlata Hrvoj Šipek ovdje ne dolazi zato što će oporba dignuti ruku za to već će ona doći ako Banski dvori za to daju "zeleno svjetlo" kako bi sanirala nastalu štetu – ustvrdio je Grmoja. 

Uzvraćajući na to što ga je Grmoja poimence prozvao, Krunoslav Katičić (HDZ), uz ocjenu da je "fascinantna lakoća kojom se ljude etiketira bez ikakvih dokaza i argumenata", kazao je kako je svima jasno da će klub HDZ-a podržati prijedlog sazivanja tematske sjednice i pozivanja Zlate Hrvoj Šipek i Vanje Marušić na nju. 

– Kada su zanimljive teme prisutne u javnosti, onda bi se konkretna pitanja koja javnost zanimaju trebala objasniti, pri čemu se moramo baviti konkretnim činjenicama – reče Katičić. Sandra Benčić (Možemo!) podsjetila je kako je Možemo! od prvog dana kada je došlo do ostavke Vanje Marušić tražio da i ona i Zlata Hrvoj Šipek dođu pred Odbor za pravosuđe kako bi obje objasnile zbog čega je do te ostavke i došlo. 

– Prvo je rečeno da je ta ostavka osobne naravi, pa je onda rečeno da je razlog prometna nesreća. Cijela ta stvar nama ne djeluje ozbiljno da bi ravnateljica Uskoka zbog toga dala ostavku. Dobar je korak da će se danas podržati odluka da i Zlata Hrvoj Šipek i Vanja Marušić dođu pred ovaj Odbor te izvijeste o svim okolnostima ovog slučaja. Ostavka ravnateljice Uskoka nije pozitivno djelovala na povjerenje građana u pravosuđe. Jedino kako to povjerenje možemo vraćati jest da utvrđujemo istinu. Ne špekulacijama, ne medijskim naslovima, već utvrđivanjem istine. Za funkcioniranje pravosuđa ključno je povjerenje građana – poručila je Benčić. 

Nakon nje za riječ se javila Karolina Vidović Krišto (OIP) koja je Odboru zamjerila da se tek sad "probudio iz zimskog sna i shvatio da postoje problemi u pravosuđu", istaknula je da dvije godine nije sazivana tematska sjednica o radu DORH-a i Uskoka, smatra da lopovluk vlada svuda, da su u lopovluk ogrezli mnogi, pri čemu je navodila Mesića, Račana, Karamarka, Sanadera, Plenkovića..., no da se Odbor do sada bavio "bedastoćama", a da je Vanja Marušić trebala otići još i prije i to zbog slučaja "Žalac" i da Marušić sad "nije nikakva žrtva". Jakšić joj je uzvratio da bi se u nekim stvarima i mogao složiti s njom, ali nije prihvatio kritiku da je Odbor spavao "zimski san" jer mu je današnja sjednica 54. te je istaknuo da je glavna državna odvjetnica u dvije godine dvaput bila u Saboru na sjednicama Odbora. 

– Zlata Hrvoj Šipek i Vanja Marušić trebaju doći u Sabor. Ali moram reći, nikada u svom životu nisam čuo gluplji razlog za ostavku od ovoga da je ravnateljica Uskoka otišla jer je njen vozač morao sanirati štetu za prometnu nesreću. Radio sam u osiguravajućim društvima i znam kako to ide. U ovom slučaju vozač nema nikakve veze s plaćanjem šete. On bi štetu morao platiti jedino ako je bio pod utjecajem alkohola. Ovo je glupost. Sramotno je obrazloženje da se zbog prometne nesreće daje ostavka. DORH je u raljama politike, sad je DORH u raljama HDZ-a. Svaki državni odvjetnik u 20 godina u ladicama je držao razne dokumente i slučajeve o raznim političarima. Ako lažem, neka me demantiraju – reče Daniel Spajić (DP). 

Uslijedilo je glasanje. Prvi prijedlog da se sazove tematska sjednica Odbora za pravosuđe o radu DORH-a i Uskoka, na kojoj bi se pokušale rasvijetliti okolnosti ostavke bivše ravnateljice Uskoka Vanje Marušić na koju bi bile pozvane i ona i glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek – prihvaćen je jednoglasno. A drugi prijedlog, onaj Vesne Nađ, da se na istu sjednicu pozove i ministar pravosuđa Ivan Malenica – nije prošao. Za njega su glasali samo Vesna Nađ i Mišel Jakšić. Sjednica je potom završila, no Nikola Grmoja nakon posljednjeg izjašnjavanja glasanjem je dobacio svoj komentar: 

– Ne treba nam na toj sjednici i Malenica, imamo iz Vlade Zlatu Hrvoj Šipek. 

VIDEO: Vanja Marušić dala ostavku na mjesto šefice USKOK-a

Komentara 5

PA
pavlov
11:20 27.04.2023.

Sad će nji Grmoja da vrhunski ispita.....Ćićin mali!!!!

DU
Deleted user
22:17 27.04.2023.

Pitanje je da li budemo culi pravu istinu? Sumnjam - pritisci su veliki .

Avatar 365dias
365dias
10:52 27.04.2023.

"Zlatak Hrvoj Šipek i Vanja Marušić bit će pozvane u Sabor" - ZLATAK??? vrhunsko nounarstvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije