Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTRKA POČINJE

Zlata vrijedan – 10. godina izbora za najbolji OPG

storyeditor/2023-01-24/MicrosoftTeams-image__44_.png
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/Pixsell
1/8
25.01.2023.
u 09:20

Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede projekt su počeli 2014., u Međunarodnoj godini obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

Uzgajaju jabuke, dunje, cikoriju, batat, lavandu, rogač, smokve, prave pekmeze, sokove, čajeve, čips, prirodnu kozmetiku, ulja, brašna, kaše... Ratari su i stočari, imaju mini sirane, farme ovaca, koza, krava, svinja, jelena, pataka, njihove farme čiste roboti, njive snimaju dronovi, kompjutorski se računa i bilježi koliko kojoj životinji treba hrane... Inovativni su čuvari tradicije i marljivi poljoprivredni proizvođači o kojima smo u proteklih devet godina u sklopu izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – Zlata vrijedan objavili čak 213 reportaža. Ove ćemo godine predstaviti finaliste jubilarnog, desetog izbora za najbolji OPG.

Ideja o izboru rodila se 2014., u godini koju je na 66. zasjedanju Glavna skupština Ujedinjenih naroda službeno proglasila Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. S ciljem promoviranja ljudi koji su odlučili živjeti i raditi na selu proizvodeći hranu za sve nas, Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede te su godine pokrenuli projekt Zlata vrijedan. Prve je godine žiri među 21 OPG-om iz cijele Hrvatske (svaku županiju i grad Zagreb predstavlja po jedno gospodarstvo) odabrao tri najbolja, a o četvrtoj su nagradi odlučili Večernjakovi čitatelji. Već iduće godine u izbor je dodana još jedna kategorija, ona za najbolju mladu nadu u poljoprivredi.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/Pixsell

Tradicionalni izbor nije zaustavila ni pandemija, u kojoj su naši vrijedni poljoprivrednici pokazali da im nije nikakav problem u trenu organizirati online tržnice i dostavu kako bi njihovi svježi proizvodi došli do naših kućnih pragova. Ako netko prije i nije, tada je spoznao i osvijestio važnost njihova posla – proizvodnja hrane za sve nas.

Serijalom reportaža o životu i radu na selu nastojali smo pokazati da osim neobrađenih njiva i pustih kuća postoji i druga slika hrvatskog sela, ona u kojoj poljoprivrednici ustaju u osvit zore, odlaze na polja, u staje, svinjce, voćnjake, vinograde... Bore se i s vremenskim (ne)prilikama koje im svu muku mogu odnijeti u trenu, ali i s birokracijom koja vrlo često zna biti i kruta, i komplicirana, i suluda. Katkad im se čini da će morati odustati, no onda nađu snage da nastave jer vide smisao u onome što rade.

Sama završnica izbora svake je godine bila prigoda da se poljoprivredni proizvođači iz cijele Hrvatske okupe na jednome mjestu, razmijene iskustva, dogovore suradnju, druže se i zajednički poslušaju tko su, odlukom žirija kojim sve ove godine predsjeda Stjepan Blažević iz Večernjeg lista, dobitnici. Obitelj Sever slavila je na dodjeli u Ribniku u Karlovačkoj županiji, supružnici Jančo u Drinovcima, na imanju obitelji Skelin, Šahdanovići na Državnoj ergeli u Đakovu, Pranjići i Puškarići na seoskom gospodarstvu Kezele, Bačanijevi u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici, Trbušići u Podravkinom rekreacijskom centru u Koprivnici, Kuharići na Etno farmi Mirnovec u Samoboru. Da su pobijedili, Trojanovići su doznali na imanju Moslavačka priča u Maloj Ludini, gdje je bila lanjska dodjela.

Utrka za deseti Agro Oskar počinje uskoro i nakon što tijekom srpnja i kolovoza reportažama predstavimo finaliste, u rujnu ćemo doznati tko u Hrvatskoj ima najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Na stanicama Večernjeg lista, kao i na našem portalu vecernji.hr, predstavit ćemo i troje mladih poljoprivrednika koji se u sklopu projekta Zlata vrijedan natječu u kategoriji mlade nade. Partner projekta, Hrvatska radio-televizija, priloge o nominiranima prikazivat će u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

O pobjednicima su uvijek odlučivale nijanse, tako će zacijelo biti i ove godine. Jer svi su finalisti uvijek bili jednako – zlata vrijedni.

>> VIDEO: Ovih pet sobnih biljaka donosi sreću i novac, a Instagram luduje za njima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije