Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poticanja na nasilje i mržnju

Živi zid podnio kaznenu prijavu protiv Ivana Penave

Ivan Penava
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
18.01.2019.
u 09:49

Prijava je podignuta četiri dana poslije konferencije za novinare na kojoj je Penava govorio o velikosrpskoj puzajućoj agresiji u Vukovaru i dva dana nakon fizičkog napada na učenika Tehničke škole Nikola Tesla

Pavao Josić, predsjednik vukovarskog Živog zida i vijećnik u Gradskom vijeću, podnio je danas protiv gradonačelnika Vukovara Ivana Penave kaznenu prijavu radi 'javnog poticanja na nasilje i mržnju'.

Prijava je podignuta četiri dana poslije konferencije za novinare na kojoj je Penava govorio o velikosrpskoj puzajućoj agresiji u Vukovaru i dva dana nakon fizičkog napada na učenika Tehničke škole Nikola Tesla koji nastavu pohađa na srpskom jeziku i pismu.

"Na toj je konferenciji zlouporabio položaj gradonačelnika i svojim izjavama poticao međunacionalnu netrpeljivost i širenje straha zlorabeći, između ostaloga, maloljetnike srpske nacionalne manjine. Naime, pokazao je novinarima video snimak skupine maloljetne djece, a na kojemu se, u nekim slučajevima, jasno razabiru lica maloljetnika i jasno te nedvosmisleno ukazao novinarima da se radi o djeci srpske nacionalnosti, učenicima srednje Tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku, a koji se, ustvrdio je gradonačelnik, nisu ustali na intoniranje hrvatske himne nego su ostali sjediti tijekom nogometne utakmice između NK Vuteks-Sloga Vukovar i HNK Vukovar '91 od 24. listopada 2018, stavljajući na taj način i te maloljetnike u kontekst svoje konferencije za medije tijekom koje je sadašnje stanje u Vukovaru ocijenio kao "puzajuću velikosrpsku agresiju", stoji u prijavi.

Dalje navode i kako je izvješće sa te konferencije za novinare postavljeno potom i na službenu web stranicu Grada Vukovara i to zajedno s linkom na spomenutu video snimku. Josić podsjeća i kako su izvješća sa konferencije za novinare prenesena u velikom broju hrvatskih medija, a u TV prilozima također se vide neka od lica maloljetnika sa sporne snimke, koja su na taj način postala dostupna i poznata velikom broju ljudi, stoji u kaznenoj prijavi.

Pogledajte video: Optužbe nakon kojih je uslijedio incident Plenković - Grmoja

Komentara 21

KR
Krotila
10:30 18.01.2019.

potpora Penavi,izdajice,dolje zid

DI
Diesel
10:06 18.01.2019.

Postali smo zemlja ljenih muskaraca i seoskih baraba. Budite uvjereni da je to razlog sto se 10% totalnog stanovnistva iselilo.

PR
Princeza
10:04 18.01.2019.

Mrtvi zid to jedino i zna. Samo naprijed legendo Penava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije