Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovršni zakon

Živi zid o zahtjevu predsjednice za ocjenu ustavnosti: Ovaj potez izrazito je kozmetičke naravi

Ivan Sinčić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
25.02.2015.
u 13:00

- Predsjednica, kao i HDZ i SDP, u svrhu stjecanja prizemnih političkih poena ovakvim kvazi rješenjima obmanjuje javnost i tim produbljuje agoniju dužnika- navodi Živi zid.

Živi zid komentirao je potez predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je u jučer Ustavnom sudu podnijela zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom, kako navode, ''dvaju članaka Ovršnoga zakona koji se odnose na slučajeve kada je predmet ovrhe dom ovršenika , kojima je to ujedno i jedina nekretnina''. Za potez predsjednice kazali su da je ''izrazito kozmetičke naravi''.

- Za nas koji se više godina bavimo problemima ovrha i posljedično deložacija ovaj prijedlog je daleko od rješenja problema koje generira ovršni postupak. Ono što predsjednica ispušta iz vida je članak 34. Ustava Republike Hrvatske koji glasi: ''Dom je nepovrediv'' i u tom smislu stavlja jedinu nekretninu za stanovanje, tj. dom u ustavnu kategoriju zaštićenih vrijednosti. Samim time, svaki pokušaj deložacije građana iz jedinog doma, a u situaciji kada on nema drugih sredstava za osiguravanje drugog smještaja, ima se smatrati protuustavnim. Svi ostali prijedlozi kao što su odgode agonije dužnika na šest mjeseci odnosno godinu dana ili traženje izlaza u osobnom bankrotu ukazuju na temeljno nerazumijevanje dubine problema u kojima se nalaze deseci tisuća hrvatskih građana koji više nemaju mogućnosti otplaćivati najosnovnije obaveze, a kamoli plaćati najamnine u vlastitom domu po tržišnim cijenama- naveo je Živi zid u priopćenju.

Dodali su da smatraju da ''predsjednica, kao i HDZ i SDP, u svrhu stjecanja prizemnih političkih poena ovakvim kvazi rješenjima obmanjuje javnost i tim produbljuje agoniju dužnika'' te istaknuli da je ''posve jasno da se pitanje zaštite dužnika u ovakvoj situaciji ne može rješavati isključivo Ovršnim zakonom niti propisima o prisilnoj naplati nego temeljitom reformom uzroka nelikvidnosti sustava koji je doveo do rapidnog rasta broja ovršnih postupaka''.

Naglasili su i da je ''jedini prijedlog koji bi zaista značio dužnicima uvođenje trenutnog moratorija na ovrhe i prisilna iseljenja te pokretanje opsežne reforme monetarnog i financijskog sustava koji bi za cilj imao osiguravanje uvjeta za otplatu obaveza ( ukidanje valutne klauzule, konverzija svih kredita u kunske, devalvacija kune i druge mjere)''. 

>> 'Ivo Josipović je potrošeni političar i nije konkurencija Živom zidu' 

>> Sinčićev Živi zid postao treća najjača stranka, ORaH četvrti 

>> Predsjednica ruši Ovršni zakon na Ustavnom sudu

Komentara 27

DU
Deleted user
13:22 25.02.2015.

Zar je toliko tesko bilo kojoj opoziciji priznati i pohvaliti pozitivni potez protivnika? Vi Sincicu, samo lupetate I ponasate se kao anarhist.

3D
3d
13:16 25.02.2015.

Koja poplava mudraca!

SC
Schlosser
13:30 25.02.2015.

Gospoda iz Zivog zida sve kritiziraju a nista konkretni ne nude,cista utopija.Vidimo sto su uradili kriticari u Grckoj.Sve su obecavalu dok nisu dobili izbore a sada se polako povlace.Takvi su i nasi pametnjakovici iz Zivog zida.Realni zivot je nesto drugo a ne pusta obecanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije