Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zimski uvjeti - prilagodite vožnju uvjetima na cesti

HAC
23.12.2021.
u 07:00

Hrvatske autoceste su ove zime na Instagramu pokrenule kampanju „Sigurna zima, podijeli sa svima!“

Vožnja tijekom zimske sezone za vozače puna je izazova. Često se susreću s iznenadnim promjenama uvjeta na cesti. Ledena kiša, magla i snježne vijavice česti su uzroci prometnih nesreća. Stoga je prilagodba i način vožnje pojedinim cestovnim i vremenskim uvjetima jako bitna kao i reakcija zimske službe. Činjenica je da vozači podcjenjuju vremenske uvjete i odlaze na put nespremni. Vožnja u zimskim uvjetima zahtijeva stanovitu vještinu i iskustvo, ali uz prikladnu zimsku opremu većina problema i zastoja bila bi kudikamo manja.

Upravo zato Hrvatske autoceste su ove zime na Instagramu pokrenule kampanju „Sigurna zima, podijeli sa svima!“, kako bi educirali vozače o izazovima vožnje u zimskim uvjetima te ih potakle da informacije dijele sa svojim prijateljima.

Zimska služba omogućava prohodnost i sigurnost

Svakako je pogrešna percepcija o kvaliteti zimske službe na osnovi je li  cesta crna ili ne. Činjenica je da za vrijeme snježnih padalina nije moguće dovesti cestu u stanje bez snijega. Uloga zimske službe je omogućiti prohodnost i pri tome osigurati sigurnost svih sudionika u prometu. Ne smijemo zaboraviti da autocesta prolazi kroz specifične mikroklimatske zone gdje uz snijeg imamo i buru te da kombinacija ovih dviju meteoroloških pojava može paralizirati promet.

Ovisno o visini temperature, prije samih padalina vrši se posipavanje kolnika protiv smrzavanja. Međutim, uklanjanje snježnog pokrivača s kolnika ne može započeti prije nego što snijeg počne padati. S toga nije točno da zimska služba nije odradila posao ukoliko tijekom padalina cesta nije „crna“, već je činjenica da tijekom padalina cestu nije moguće dovesti u stanje bez snijega. Najopasnija mjesta su mostovi, vijadukti zbog bržeg i lakšeg stvaranja leda i zadržavanja snježnog pokrivača, dok izlasci iz tunela predstavljaju opasnost kao element iznenađenja.

Pravovremeno informiranje za sigurno putovanje

U zimskim uvjetima prije puta potrebno se pravovremeno informirati o stanju na autocesti i njezinoj prohodnosti, a samu vožnju prilagoditi uvjetima na autocesti i prometnim znakovima na istoj. Posebnu pozornost potrebno je obratiti na obveznu uporabu zimske opreme. Zimska oprema motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona su četiri zimske gume (M+S) ili četiri ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimske dionice autocesta  su:

A1 Zagreb (čvorište Lučko, A3) – Karlovac – Bosiljevo – čvorište Maslenica

A2 GP Macelj (granica Rep. Slovenije) –Trakošćan – Krapina – Zagreb (čvorište Jankomir, A3)

A3 GP Bregana (granica Rep. Slovenije) – Zagreb – Sl. Brod – GP Bajakovo (granica Rep. Srbije)

A4 GP Goričan (granica Rep. Mađarske) – Varaždin – Zagreb (čvorište Ivanja Reka, A3)

A5 Čvorište Osijek – Đakovo – čvorište Sredanci (A3)

A6 Čvorište Bosiljevo 2 (A1) – Delnice – Rijeka (čvorište Orehovica, A7)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije