Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIVATNI SMJEŠTAJ

'Zimmer frei' u dva mjeseca domaćinu donese 10.000 eura

'02.05.2012. Opatija - Lijepo i toplo vrijeme izmamilo turiste u setnju, razgledavanje i suncanje. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL'
'Nel Pavletic/PIXSELL'
28.10.2013.
u 17:07

Sa šest kreveta po sezoni u prosjeku se uprihodi oko 40.000 kuna, a poslom se sve više bave mladi i obrazovani ljudi

Tek svaki pet domaćin u obiteljskom smještaju bavi se isključivo ugošćavanjem turista. Svima ostalima to je dopunski i posao i prihod. On, pak, po sezoni i zimmer freiju sa šest kreveta u prosjeku iznosi – 40.000 kuna. Dakako, prosjek je vrlo rastezljiva stvar, koji krije i činjenicu da oni koji se maksimalno profesionalno bave iznajmljivanjem svojih apartmana i soba u prosjeku ljeti uberu deset i više tisuća eura.

Anketa na Kvarneru

Inače, u sezoni, koja za privatni smještaj traje nepuna dva mjeseca, oko 20 posto iznajmljivača uprihodi do tri tisuće eura, 28 posto između tri i pet tisuća eura, a otprilike još toliko između pet i deset tisuća. Istovremeno, kako je pokazala anketa među 900-tinjak privatnih iznajmljivača Kvarnera, raste broj obrazovanih i mlađih ljudi. Situacija je u zamalo polovici smještajnih kapaciteta domaćeg turizma slična duž obale. U zimmer freiju i dalje dominiraju apartmani i sobe, ali zanimljivo je da posljednjih godina raste broj kuća koje se cijele iznajmljuju. One sada već čine gotovo deset posto ukupnog kapaciteta obiteljskog smještaja.

Unatoč respektabilnim brojkama, “razdrobljeni” privatni smještaj nema velikog utjecaja u domaćem turizmu, pa se u Zajednici obiteljskog smještaja HGK spremaju osnivati regionalne i niže podružnice.

Žele mini strategiju

– Obiteljski smještaj nije detaljno sagledan u nacionalnoj strategiji razvoja turizma, pa pokrećemo izradu “mini strategije” koja će biti važna i za privlačenje novca iz EU – kaže Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja, koji očekuje da ulazak u EU i legalizacija povećaju broj iznajmljivača. U sustav će, naime, legalizacijom ući i sobe koje danas možda već primaju goste, ali na crno, a iznajmljivači ulaskom u EU pod istim uvjetima mogu postati i stranci s kućom na našem moru.

>>Novi zimmer frei: Iznajmljivači soba zajedno u - difuzni hotel

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije