Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROK OD 30 DANA

Zimbabveanski premijer pristao na nagodbu s Mugabeom

Morgan Tsvangirai
AFP
06.11.2009.
u 14:12

Na sastanku vrha SADC-a, Morgan Tsvangirai pristao je poslati ministre iz svoje stranke na sjednicu vlade i proglasio tridesetodnevno "uvjetno" primirje s Mugabeom.

Mozambički predsjednik Armando Guebuza izrazio je nadu da će se politička klima u Zimbabveu znatno poboljšati u sljedećih mjesec dana, dok su čelnik SADC-a Tomaz Salomao i južnoafrički predsjednik Jacob Zuma najavili skorašnji posjet Zimbabveu kako bi procijenili napredak tamošnjih političkih prilika.

Premijer te zemlje i čelnik MDC-a (Pokreta za demokratske promjene) pristao je na primirje s Mugabeom te su dali predsjedniku države rok od 15 dana kako bi donio mjere neophodne za daljnju demokratizaciju zemlje i još 15 dana da te mjere počne sprovoditi. Zasad nisu dogovorene nikakve mjere u slučaju da Mugabe ne bude poštovao sporazum kojim se MDC vraća u vladu iz koje je istupio 16. listopada, ali se Tsvangirai i njegova stranka mogu nadati većoj podršci najmoćnijeg čovjeka u regiji, južnoafričkog predsjednika Zume, koji je najavio da će u utjecaju na Mugabea biti "jasan i glasan".

Ključne riječi

Komentara 1

AG
Agramer198
15:22 06.11.2009.

Ok jasno mi je da će moj komentar zvučati rasistički, ali od svih bivših kolonija u Africi bile one Britanske, Nizozemske, Portugalske, Španjolske ili Francuske dajte mi pet primjera uređenih zemalja s izuzetkom Magreba i JAR-a. Konstantni građanski ratovi, konstantna bijeda (kojoj naravno nije pomoglo kolonijalno razdoblje), ali ipak... I što je najbolje nakon što su se povukli i priznali im nezavisnost imamo zemlje koje 30-40 godina kasnije još nisu postigle stabilnost i ponovno traže te iste stare gospodare da se vrate i uvedu red. Pa ne znaš više tko pije, a tko plaća... -.-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije