Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imenovanje

Zijah Sokolović Ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje

Zijah Sokolović
Branimir Bradarić/VLM
07.05.2012.
u 21:20

Njegove obveze u svojstvu UNDP-ovog Ambasadora dobre volje uključivat će promicanje ciljeva Živim život bez nasilja, nacionalne kampanje protiv nasilja u obitelji koju je 2010. godine pokrenuo MUP u suradnji s UN-om

Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj, proglasila je danas u Vukovaru poznatoga glumca, redatelja i dramaturga Zijaha Sokolovića Ambasadorom dobre volje za toleranciju i nenasilje. UNDP i MUP RH izabrali su Vukovar za grad odakle ove godine započinje prevencija nenasilja koja će se u periodu od svibnja do studenoga održati u deset hrvatskih gradova. Središnji dio programa u Vukovaru bila je predstava Nasilje – za nasilje nema opravdanja.

– Mladi ljudi često ne prepoznaju nasilje u mnogim svakodnevim situacijama. Čast mi je što mi je pružena ova mogućnost da surađujem s UNDP-om kako bi se osvjestilo mlade o ovom problemu, te da se mladim muškarcima ukaže na to kako njihovo ponašanje može pomoći u suzbijanju nasilja nad ženama – rekao je Sokolović govoreći o brojnim odigranim predstava na kojima su mladima ukazivali o opasnostima droge i nasilja. Njegove obveze u svojstvu UNDP-ovog Ambasadora dobre volje uključivat će promicanje ciljeva Živim život bez nasilja, nacionalne kampanje protiv nasilja u obitelji koju je 2010. godine pokrenuo MUP u suradnji s UN-om. Kampanja uključuje edukativne aktivnosti u školama i javna događanja.

– Tijekom rata, Vukovar je bio žrtvom neopisivog nasilja. Upravo smo zato odlučili pokrenuti našu kampanju ovdje, kako bismo naglasili svoju nadu u budućnost ispunjenu tolerancijom i nenasiljem – rekla je Vinton na konferenciji za novinare. Ovim povodom u Vukovaru je bila prisutna i Sandra Veber, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije, koja je istaknula da im zajednički cilj senzibilizirati građane u području sprečavanja nasilja, kulture, tolerancije, nediskriminacije i razvijanja samopoštovanja, jer je to često temelj za otklanjanje frustracija, a samim tim i nasilja.

Napomenula je da nasilje u obitelji pogađa čak jednu od tri obitelji u Hrvatskoj, a da 40 posto građana poznaje barem jednu žrtvu nasilja u obitelji. Prema policijskim statistikama, u Hrvatskoj se svakodnevno prijavljuje oko 45 slučajeva nasilja u obitelji, dok taj broj raste na 60 tijekom praznika, kada napetosti u obiteljskim odnosima najviše dolaze do izražaja. Žene su najčešće žrtve zlostavljanja. U Hrvatskoj one čine 3-12 posto počinitelja, ali 70-83 posto žrtava.

– Gledajući zadnjih par godina 2009. Godina je bila alarmantna kada su ubijene 23 žene od kojih njih 15 od strane svojih partnera. 2010. godine ubijeno je sedam, a 2011. godine dvije žene od svojih partnera – rekla je Veber.

Komentara 1

MA
maraton
08:22 08.05.2012.

Šta ovi Zijah ima sa Hrvatskon? Možda samo to šta je Zijah staro hrvatsko ime pa njega izbrali umisto nekog Mate,Frane,Jure,Šime,Luke i .......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije