Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRAEL OGORČEN

Židovi poručili: Jeruzalem nećemo dati Palestincima

sabat
AFP
02.12.2009.
u 08:48

Na putu traženja rješenja o dvije države - izraelskoj i palestinskoj - članice EU su uvijek istočni Jeruzalem predviđale kao palestinsku prijestolnicu

U “bitku” za istočni Jeruzalem između Palestinaca i Židova iznenada se uključila i Europska unija. Švedsko predsjedništvo na čelu s Carlom Bildtom pripremilo je dokument kojim EU zapravo priznaje istočni Jeruzalem glavnim gradom buduće neovisne Palestine.

Mnogi analitičari potez EU shvatili su kao pripremu za priznanje Palestine. Naime, već nekoliko mjeseci vodeći palestinski političari najavljuju da će uskoro, i to bez pristanka Izraela, proglasiti svoju državu koja će se prostirati na Zapadnoj obali, Gazi te u istočnom Jeruzalemu.

Sporni dokument
U “spornom” dokumentu Europska unija traži od Izraela da dopusti otvaranje palestinskih institucija u istočnom Jeruzalemu. Ujedno je pohvalila vladu Palestinske samouprave koja priprema proglašenje neovisnosti. Takav potez Europske unije podigao je na noge cijelu izraelsku političku scenu koja bi još nekako i progutala da Palestinci dobiju svoju državu na Zapadnoj obali i Gazi, ali nikako ne žele “predati” istočni Jeruzalem.

Žestoke reakcije očekivano su stigle ne samo od desničarske vlade Benjamina Netanyahua (u kojoj sjede i laburisti) nego i od umjerene oporbe koju predvodi Tzipi Livni. Izraelska vlada optužila je EU da se svrstava na stranu Palestinaca te da prejudicira završetak mirovnih pregovora. Upozorila je EU da na taj način gubi kredibilitet da bude jedan od medijatora u mirovnom procesu.

Žestok pritisak
Nedavno je izraelski premijer Natanyahu stavio desetomjesečni moratorij na gradnju židovskih naselja, ali je od te odluke izuzeo istočni Jeruzalem. To pokazuje koliko će biti teški pregovori o statusu Jeruzalema. Premijer Natanyahu je i prije izjavljivao da Jeruzalem mora ostati jedinstven te da mora ostati glavni grad Izraela.

Palestinci su uvijek isticali da njihova država nema smisla bez Jeruzalema. Izrael je sada politički izoliran jer više nema bezrezervnu podršku SAD-a. Stajalište Obame slično je europskom. Uostalom, EU vjerojatno nikad ne bi povukao ovakav potez bez prešutne suglasnosti SAD-a.

Ključne riječi

Komentara 31

SM
sudo.m
09:01 02.12.2009.

Naravno da je svedski prijedlog pod znakom pitanja!Okupatori su uvijek krsili sve Rezolucije UN uz podrsku Amera.EU je kao kuja povijenog repa uvijek morala i mora slijediti diktaturu USA.Palestincima preostaje samo oruzana borba-nazalost!!!! Ali doci ce i fasistima kraj! KadKad tad!!! U to sam siguran!

OB
-obrisani-
09:04 02.12.2009.

Zahvaljujući i radu,lobiranju neumornih zagovornika Palestinske države po Švedskoj,po raznim institucijama,pritisnuti neoborivim argumentima djelatnika ABB,Švedska je konačno preuzela vodeću ulogu u priznavanju Palestine te disscipliniranju Izraela. Pravni okvir za tu odluku pruža im noviji presedan u priznavanju Kosova kao države.

RE
respeckt51
19:00 02.12.2009.

Jeruzalem necemo dati palestincama, kazu Izraelci, a sta kaze nasa Jaca, Kosorova: dajem kranjskim kobasicama Piranski zaljev, a i jos vise ako zatraze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije