Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Zgažene životinje s javnih površina u Zagrebu skuplja tvrtka iz Zagorja

S poduzećem iz Zlatar Bistrice potpisan je ugovor na godinu dana. Ističu da su zadržali trojicu dosadašnjih radnika i da su stalno na ulicama
13. listopada 2017. u 19:30 1 komentara 1059 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Kad je na ulici pronašla zgaženu mačku i htjela obavijestiti higijeničarsku službu, s druge strane linije čula je “pristup broju privremeno nije dopušten”. Nakon bezbroj poziva doznala je da lešine s gradskih ulica odnedavno skuplja – Veterinarska stanica Zlatar Bistrica. Potvrđuju nam to i u gradskom Uredu za poljoprivredu, ali dodaju da su novi brojevi objavljeni na službenim gradskim stranicama. No, uz njih su ostali i stari, a upravo njih zvala je naša čitateljica.

Veliko srce volontera Kujica Una udomljena nakon što je 14 godina živjela u skloništu

A uložili smo pola milijuna

Osim zbrke s telefonima, pita i zašto po lešine s gradskih ulica dolazi služba iz Zagorja kad je to godinama radila Veterinarska stanica grada Zagreba?

– U postupku javne nabave pristigla je jedna ponuda, ona Veterinarske stanice Zlatar Bistrica. Kako zadovoljava uvjete, s njima je 5. rujna potpisan ugovor na godinu dana, a cijena mu je 559.377,50 kuna (bez PDV-a). Lešine se s javnih gradskih površina uklanjaju u najkraćem mogućem roku, radnim danom i subotom od 7 do 19, nedjeljom i praznicima od 8 do 12, a izvan radnog vremena osigurana je pripravnost – kaže pročelnik ureda Emil Tuk. Dodaje da Zagrepčani koji pronađu lešinu mogu zvati 112, obavijestiti komunalne redare ili samu higijeničarsku službu na 049/444-060 ili 091/33-00-574.

 | Autor : Screenshoot Facebook Foto: Screenshoot Facebook

 

Zašto se nisu javili na natječaj za posao koji su radili godinama pitali smo Veterinarsku stanicu grada Zagreba. Kažu kako nisu mogli jer im je Zagrebački holding otkazao zakup prostora u kojem su imali sabirališta.

– Prostor smo prethodno adaptirali i u njega uložili pola milijuna kuna. Ugovor nam je jednostrano otkazan 5. lipnja, a morali smo se iseliti do 5. kolovoza. Zato se nismo mogli javiti na natječaj niti osigurati drugi odgovarajući prostor – objašnjava direktor Srđan Juraj Tiljak-Bonnot, dr. vet. med.

Frida MEKSIKO Spasila više od 50 ljudi: Je li ovaj pas pravi super-junak?

Da je ugovor otkazan, potvrđuju i u upravi Holdinga, no kažu da je to napravljeno uz poštivanje ugovorne procedure i nakon što su ih više puta pozivali da uklone nepravilnosti.

– Učestale su pritužbe drugih zakupnika na lokaciji Zagrepčanka na nepodnošljiv smrad, koji je bio sve nesnošljiviji zbog vrućine. Budući da je postojala realna opasnost od zaraze, što je i utvrđeno pri obilasku lokacije, ugovor je otkazan – ističu, ali ne objašnjavaju i kakvu su to opasnost i kako utvrdili.

Na teren izlaze i noću

Direktor Veterinarske stanice Zlatar Bistrica Mladen Jemeršić, dr. vet. med., kaže da oni u Zagrebu nemaju odlagalište jer pokupljene lešine voze odmah u Agroproteinku, u kafileriju gdje se zbrinjavaju.

– Uz posao smo preuzeli i trojicu higijeničara koji su ga i dosad obavljali. Iako im je ured u Zlatar Bistrici, oni ne sjede ondje, već su stalno na ulicama Zagreba jer ne sakupljaju samo pse i mačke. Izlaze i tijekom noći. A vozilo je opremljeno da lešina može biti u njemu do jutra – objašnjava.  Na naš upit javljaju li Infocentru kad pronađu zgaženu mačku ili psa, traže li vlasnika, odgovara da nije to baš tako jednostavno. Posebno kad je riječ o prometnicama, ali i o životinjama koje su neprepoznatljive.

– Ako životinja ima čip onda tražimo vlasnika i izdajemo mu potvrdu da životinju može odjaviti – pojašnjava M. Jemeršić i dodaje da u tom slučaju neodgovorne vlasnike mogu prijaviti i inspekciji, a ona odlučuje što će dalje biti.

Za novu higijeničarsku službu znaju i u Gradskom skloništu Dumovec pa su i sami zbunjenim građanima davali informacije na koji telefonski broj trebaju nazvati. Očekuju i povratne informacije o pronađenim životinjama.

– Do sada su nam javili samo za jednog čipiranog psa. Ne znamo što je s mačkama jer one ne moraju biti čipirane – rekla nam je voditeljica skloništa Tatjana Zajec, dr. vet. med. Direktor Veterinarske stanice Zlatar Bistrica ističe kako tu obvezu nemaju u ugovoru, ali da i sam smatra kako bi trebalo infocentru prijaviti zgaženu mačku ili psa. S obzirom da to ne rade redovito, muguće da među mrtvim životinjama koje su pokupili sa zagrebačkih javnih površina ima i onih koje su imale vlasnika. A oni nikad neće saznati gdje su nestali njihovi kućnji ljubimci.

 

 

zlatni retriver Neobičan retriver Ovakvog psa nemate priliku često vidjeti, primjećujete li zbog čega?

Čije zdravlje čuvaju?

Grad Zagreb izabrao je higijeničarsku službu prema ponudama koje su stigle u postupku javne nabave. Postavljene uvjete zadovoljila je jedino Veterinarska stanica Zlatar Bistica. Bolje rečeno, njezina ponuda bila je i jedina.
Veterinarska stanica grada Zagreba, koja je godinama sakupljali lešine s javnih gradskih površina, nije se ni javila. Kažu, bili su onemogućeni jer im je netom prije početka javne nabave otkazan ugovor o zakupu poslovnog prostora u kojem su imali sabiralište za lešine. Bez njega nisu se mogli javiti jer nisu mogli u tako kratkom roku pronaći novi prostor. Nema ga u Zagrebu ni nova higijeničarska služba, ali taj manjak vjerojatno su pokrili “oslanjanjem na sposobnost drugih subjekata” koja je navedena u dokumentaciji javne nabave. U njihovom slučaju, manjak prostora za sabiralište pokriven je ugovorom s Agroproteinkom pa tako oni lešine svaki dan voze u kafileriju. A one koje pronađu kasno uvečer, ili čak i po noći, jutro dočekaju u automobilu koji je za to opremljen.
Iz Zagrebačkog holdinga objašnjavaju kako je ugovor o zakupu prostora otkazan sukladno ugovornim obvezama, a razlog je - briga za zdravlje? Naime, navode kako su se drugi zakupci u Zagrepčanki bunili radi nesnosnog smrada i kako je postojala realna opasnost od zaraze. To su, kažu, čak i utvrdili u obilasku navedene lokacije. Ne objašnjavaju kakvu su to opasnost i kako utvrdili. Je li smrad bio dovoljan razlog za otkaz ugovora o zakupu? Kako ih onda ne brinu pritužbe građana koji se bune na nesnosan smrad s Jakuševca? Ne reagiraju ni na pritužbe stanovnika Gradeca kod Vrbovca, koji se guše u smradu svinjogojske farme. Jesu li tu obilaskom utvrdili da nema realne opasnosti od zaraze?
Ostaje nejasno i koga zapravo Zagrepčani zovu pozivom na brojeve 049/444-060 i 091/33-00-574. Direktor Veterinarske stanice Zlatar Bistrica kaže da su preuzeli i zaposlenike koji su do sada u Zagrebu sakupljali lešine i da se oni javljaju na te brojeve. No, na njih se javlja i veterinarski tehničar iz Marije Bistrice. Ne znamo ni gdje su higijeničari kad na cesti nema lešina, jer ured u Zagrebu nemaju. Čekaju li i oni u automobilu, je li opremljen i za njih ili samo za lešine?

I zašto sakupljanje lešina stoji 559.377,50 kuna (bez PDV-a), a istovremeno Grad godišnje za zbrinjavanje ranjenih životinja s tih istih javnih površina udruzi koja provodi program hitne pomoći za ranjene životinje daje 245.000,00 kuna, podatak iz 2016. Zar je na gradskim ulicama toliko zgaženih životinja?

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša