Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strah od eskalacije

Borbe i dalje bjesne u Sudanu: Poginulo je barem 56 civila u dva dana

A military vehicle and soldiers said to be from the Sudanese armed forces are seen on a street in Khartoum
Foto: BAKRI JAD/REUTERS
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.04.2023.
u 23:15

Nasilje je izbilo nakon višetjednih napetosti između vojnog čelnika Abdela Fattaha al-Burhana i paramilitarnog zapovjednika Mohameda Hamdana Dagla, zbog planirane integracije paramilitarnih Snaga za brzu podršku (RSF) u regularnu vojsku.

Sukobi koji su izbili u subotu između sudanske vojske i paramilitarne vojske nastavili su se i u nedjelju. Borbe u sudanskoj prijestolnici nastavile su se u ranim jutarnjim satima nedjelje. U žestokim borbama zmeđu paravojnih postrojbi i vojske poginulo je najmanje 56 ljudi, a gotovo je 600 ranjeno.

Tijek događaja:

23:10 -  Sukobi su bjesnili u Sudanu u nedjelju, drugi dan zaredom, dok ni vojska ni paravojne snage generala Mohameda Hamdanea Dagla ne uspijevaju izvojevati pobjedu unatoč borbama u kojima je poginulo šezdesetak civila, među kojima troje humanitarnih djelatnika UN-a. Dvije strane su obznanile da prihvaćaju UN-ov zahtjev za uvođenje "humanitarne stanke" tijekom tri sata poslije podne, ali zvuk eksplozija i pucnjave nije prestajao u Kartumu. Liječnici koji od subote ujutro pozivaju da se propusti ranjenike, zasad nisu izvijestili o većem priljevu ranjenika tijekom tog vremena koje se završilo u 19.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Borbe teškim oružjem nastavljene su u nedjelju u Kartumu i u predgrađu između regularne vojske pod zapovjedništvom generala Abdela Fataha al-Burhana i Snaga za brzu pomoć (FSR), bivših pripadnika milicija u ratu u Darfuru. Od subote zračni udari, topnička paljba, ulične borbe s automatskim oružjem i teškim strojnicama ne daju predaha stanovnicima Kartuma koji su ostali bez vode i struje. Borbe su najžešće u glavnom gradu i u Darfuru, na zapadu. Liječnička organizacija evidentirala je 56 poginulih civila, "desetke" poginulih boraca i više od 600 ranjenika.

UN-ov Svjetski program za hranu (WFP) obustavio je pomoć Sudanu nakon što su tri njegova djelatnika ubijena u borbama u Darfuru. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je da se odgovorni "što prije privedu pravdi". Svjedoci javljaju i o topničkoj paljbi u Kasali, na istoku zemlje. Sukob tinja već tjednima i sprječava bilo kakvo političko rješenje u toj zemlji, jednoj od najsiromašnijih u svijetu. Nakon narodne pobune u kojoj je 2019. svrgnut Omar al-Bašir, Sudan pokušava organizirati prve slobodne izbore nakon 30 godina diktature. U državnom udaru kojim je u listopadu 2021. dokrajčena demokratska tranzicija, general Burhan i general Daglo, poznat kao "Hemedti", udružili su snage kako bi srušili civile s vlasti. 

No u subotu je njihovo suparništvo preraslo u otvoreni sukob. Međunarodna zajednica opetovano poziva na primirje. Arapska liga i Afrička unija sazvale su izvanredni sastanak. Bivši civilni premijer Abdallah Hamdok, kojeg je general Burhan uhitio u puču u listopadu 2021., pozvao je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da se "spriječi svako upletanje izvana" u Sudanu koji je, istaknuo je, već zahvatila politička i gospodarska kriza. 

14:40 - "Borba se odvija po cijelom gradu i to ga čini nepredvidivim. Eksplozivi se ne bi trebali koristiti u stambenim područjima prema standardima ljudskih prava i mislim da je to prilično zastrašujuće za djecu i odrasle", kazala je Katharina von Schroeder za BBC. Dodala je i da je situacija za djecu u Sudanu već strašna i da će trenutne borbe vjerojatno imati daljnji "dramatičan" utjecaj na to. Za djecu koja su se također sklonila u školi kaže da razumiju što se događa. “Oni također počinju biti zabrinuti. Pogotovo nakon što smo pronašli metke na teniskom terenu", kaže ona. "Strah postoji i za djecu nekih mojih kolega, koji su rekli da su njihovu djecu jako preplašili zvukovi", dodala je. 

14:33 - Vijeće za mir i sigurnost Afričke unije objavilo je na Twitteru da saziva hitnu sjednicu kako bi raspravljalo o krizi. Arapska liga također održava hitan sastanak kako bi razmotrila situaciju, nakon zahtjeva Egipta i Saudijske Arabije. U isto vrijeme, egipatsko predsjedništvo je reklo da su Egipat i Južni Sudan ponudili posredovanje između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu potporu. U priopćenju se navodi da su egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi i njegov južnosudanski kolega Salva Kiir razgovarali telefonom.

14:00 - Nada Wanni, istraživačica koja živi u Khartoumu BBC-ju poslala glasovnu poruku kojoj opisuje situaciju u gradu u nedjelju ujutro.

"Od zore situacija je postala mnogo gora i četvrti oko zračne luke i druga područja u Khartoumu i naravno Darfuru, Port Sudanu i drugim regijama svjedočili su nevjerojatnom granatiranju, zvukovima eksplozija, bombardiranja, teškog topništva. Većina nas ne može prepoznati točno oružje koje koriste. Vojska i RSF pokušavaju kontrolirati različita ključna strateška područja unutar glavnog grada", kazala je.

13:40 - Dok borbe i dalje bjesne diljem Sudana, obje su strane iznijele opsežne, ali neprovjerene tvrdnje o količini teritorija koji kontroliraju. Sudanska vojska kaže da je zauzela strateške baze koje pripadaju Snagama za brzu podršku (RSF) u Port Sudanu, Kasali, Kadarefu, Demazinu i Kostiju. Sa svoje strane, RSF tvrdi da kontrolira 90% glavnog grada Kartuma, dok je samo preostalih 10% u rukama vojske. Također kaže da ima kontrolu nad nekoliko strateških lokacija u Omdurmanu i Darfuru, kao i zračnom lukom Merowe na sjeveru. Izvještaji iz Merowea govore da se u grad vratio mir, dok su vozila sudanske vojske viđena na ulicama.

8:00 - Sudanska vojska pokrenula je zračne napade na bazu paravojnih snaga u blizini glavnog grada u pokušaju ponovnog uspostavljanja kontrole nad zemljom u nedjelju nakon sukoba dan ranije u kojima je ubijeno mnoštvo boraca i najmanje 56 civila.

Na kraju dana teških borbi, vojska je u subotu napala bazu koja pripada vladinim paravojnim Snagama za brzu potporu (RSF) u gradu Omdurmanu, koji graniči s glavnim gradom Kartumom, rekli su očevici. Vojska i RSF, za koji analitičari kažu da broji 100.000 vojnika, bore se za vlast dok političke frakcije pregovaraju o formiranju prijelazne vlade nakon vojnog udara 2021.

U ranim nedjeljnim jutarnjim satima Reutersov svjedok je čuo zvuk teške topničke paljbe u Kartumu, Omdurmanu i obližnjem Bahriju, a čula se i pucnjava u gradu Port Sudanu na Crvenom moru, gdje nije bilo ranijih izvješća o borbama.

Udruženje sudanskih liječnika izvijestilo je da je najmanje 56 civila ubijeno, a 595 ljudi, uključujući borce, ranjeno otkad su borbe izbile u subotu.

Deseci pripadnika vojske također su ubijeni, rekli su ne navodeći konkretan broj zbog nedostatka informacija iz mnogih bolnica u koje su žrtve prevezene.

Udruženje je ranije objavilo da je zabilježilo smrtne slučajeve u zračnoj luci u Kartumu i Omdurmanu, kao i zapadno od Kartuma u gradovima Niala, El Obeid i El Fasher.

RSF je u subotu tvrdio da je zauzeo predsjedničku palaču, rezidenciju zapovjednika vojske, državnu televizijsku postaju i zračne luke u Kartumu, sjevernom gradu Meroveu, El Fašeru i državi Zapadni Darfur. Vojska je te tvrdnje odbacila.

Sudanske zračne snage rekle su ljudima da ostanu u kućama dok provode ono što su nazvale zračnim istraživanjem aktivnosti RSF-a.

Pucnjava i eksplozije mogle su se čuti diljem glavnog grada, gdje su televizjiske snimke pokazivale kako se dim diže iz nekoliko okruga, a videozapisi na društvenim mrežama prikazali su vojne zrakoplove kako nisko lete iznad grada, a činilo se da barem jedan ispaljuje projektil.

Novinar Reutersa vidio je topove i oklopna vozila na ulicama i čuo paljbu iz teškog naoružanja u blizini stožera i vojske i RSF-a. Načelnik vojske general Abdel Fatah Al-Burhan rekao je za Al Jazeeru da RSF treba odustati: "Mislimo da će, ako su mudri, vratiti svoje snage koje su ušle u Kartum. Ali ako se tako nastavi, morat ćemo rasporediti vojsku u Kartum iz drugih područja."

Oružane snage su rekle da neće pregovarati s RSF-om osim ako se snage ne raspuste.

Vojska je vojnicima upućenima u RSF rekla da se jave u obližnje vojne jedinice, što bi moglo smanjiti broj pripadnika RSF-a ako poslušaju.

Čelnik RSF-a, general Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, nazvao je Burhana "kriminalcem" i "lažovom". "Znamo gdje se skrivaš i doći ćemo do tebe i predati te pravdi ili ćeš umrijeti kao i svaki drugi pas", rekao je Hemedti.

Produljena konfrontacija mogla bi gurnuti Sudan u širi sukob dok se zemlja bori s ekonomskim slomom i plemenskim nasiljem, što bi otežalo napore da se krene prema izborima.

Sukobi slijede rastuće napetosti oko integracije RSF-a u vojsku. Neslaganje je odgodilo potpisivanje međunarodno podržanog sporazuma s političkim strankama o prijelazu na demokraciju.

Koalicija civilnih skupina koja je potpisala nacrt tog sporazuma u prosincu pozvala je u subotu na trenutni prekid neprijateljstava, kako bi se zaustavilo klizanje Sudana prema "provaliji potpunog kolapsa".

"Ovo je ključan trenutak u povijesti naše zemlje", rekli su u priopćenju. "Ovo je rat koji nitko neće dobiti i koji će zauvijek uništiti našu zemlju".

Međunarodne sile - Sjedinjene Države, Rusija, Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni narodi, Europska unija i Afrička unija - sve su pozvale na trenutni prekid neprijateljstava.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u subotu da se konzultirao s ‍ministrima vanjskih poslova Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata ‍i da su se složili da je bitno da uključene strane u Sudanu odmah prekinu neprijateljstva bez ikakvih preduvjeta.

Nakon telefonskog razgovora, ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, SAD-a i Ujedinjenih Arapskih Emirata pozvali su na povratak na okvirni sporazum o prijelazu na demokraciju, izvijestila je saudijska državna novinska agencija.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres razgovarao je s Burhanom, Hemedtijem i egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, rekao je njegov glasnogovornik.

7:10 - Eksplozije i pucnjava mogle su se čuti na napuštenim ulicama Khartouma, kažu svjedoci, nakon što su paravojne jedinice Snaga za brzu podršku (RSF) rekle da kontroliraju predsjedničku zgradu, zračnu luku u Khartoumu i druge vitalne objekte.

Nasilje od kojeg se dugo strahovalo između dviju glavnih frakcija vladajućeg vojnog režima prijeti destabilizacijom ne samo Sudana, već i velikog dijela regije, kao i pogoršanjem borbe za utjecaj koja uključuje velike zaljevske sile, kao i SAD, EU i Rusiju .

7:00 - Nasilje je izbilo nakon višetjednih napetosti između vojnog čelnika Abdela Fattaha al-Burhana i paramilitarnog zapovjednika Mohameda Hamdana Dagla, zbog planirane integracije paramilitarnih Snaga za brzu podršku (RSF) u regularnu vojsku. To je bio ključni element pregovora o finalizaciji sporazuma koji bi vratio zemlju civilnoj vlasti i okončao krizu potaknutu pučem 2021. koji je produbio ekonomsku krizu u jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta.

6:50 - Zapovjednik sudanske vojske general Abdel Fattah Al-Burhan izjavio je da vojska kontrolira predsjedničku palaču, vojarne i zračnu luku nakon sukoba koji su u subotu izbili s moćnom paravojnom skupinom. Burhan je to telefonom izjavio televiziji Al Jazeera sa sjedištem u Kataru. Njegov intervju uslijedio je nakon razgovora koji je televizija obavila sa zapovjednikom Snaga za brzu podršku (RSF) koji je rekao da su njegove snage zauzele predsjedničku palaču, rezidenciju zapovjednika vojske i međunarodni aerodrom u Kartumu. 

Sukobi su izbili u subotu između sudanske vojske i te najveće paramilitarne vojske, a bolnički izvori su izvijestili o troje mrtvih civila, uključujući neke na aerodromu u Kartumu u centru grada.

Nasilje je izbilo nakon višetjednih napetosti između šefa vojske al-Burhana i paramilitarnog zapovjednika Mohameda Hamdana Dagla, zbog planirane integracije RSF-a u regularnu vojsku.

To je bio ključni element pregovora o finalizaciji sporazuma koji bi vratio zemlju civilnoj vlasti i okončao krizu potaknutu pučem 2021. koji je produbio ekonomsku krizu u jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta. U priopćenju paravojske navodi se i da su zauzeli zračne luke u sjevernom gradu Merove i u El-Obeidu na zapadu.

Pucnjava se mogla čuti u nekoliko dijelova Kartuma, a očevici su vidjeli pucnjavu u susjednim gradovima. Vojska je rekla da su snage RSF-a pokušale napasti vojsku na nekoliko mjesta, što je izazvalo strah od sukoba širokih razmjera. RSF, koji prema analitičarima ima 100 tisuća pripadnika, pak kaže da ih je napala vojska.

Duži sukob između paravojske skupine i vojske mogao bi prouzročiti širi sukob u zemlji već pogođenoj ekonomskom katastrofom i rasplamsavanjem plemenskog nasilja.

Ranije su snage RSF-a koje predvodi general Dagalo poznatiji kao Hemedti, bivši vođa milicije u Darfuru, objavile da je vojska opkolila jednu od njihovih baza i otvorila vatru iz teškog naoružanja.

Hemedti je nazvao generala al-Burhana kriminalcem i optužio vojsku za izvođenje puča, u intervjuu uživo u subotu za Al Jazeeru.

RSF je zajedno s vojskom srušio s vlasti dugogodišnjeg autokrata Omara Al Bašira 2019.

Hemedti je zamjenik čelnika Suverenog vijeća na čijem je čelu general Al-Burhan od 2019.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije