Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZADOVOLJSTVO U SABORU

Žestoka reakcija oporbe na prijedlog zakona: Ako se ovo usvoji, osnažit će se korupcija

Zakon o sprječavanju sukoba interesa u Saboru brani ministar Ivan Malenica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
13.12.2021.
u 11:32

HDZ-ove zastupnike Orešković je prozvala da donošenjem zakona „ovako na silu“, uz protivljenje domaće i strane stručne javnosti, oporbe, pokazuju da je „HDZ bila i ostala, stranka koruptivnih, opasnih namjera“

Zastupnica Dalija Orešković (Centar) poručila je u ponedjeljak HDZ-u da nema legitimitet za donošenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kako njegovim donošenjem „na silu“ pokazuje da je bila i ostala „stranka koruptivnih, opasnih  namjera“, iz HDZ-a su joj žestoko uzvratili.

„Sama činjenica da nam politička stranka, koja je pravomoćno osuđena za korupciju, kroji antikorupcijsku politiku, pokazuje koliko je država trula, koliko je srušena, sve za što se Hrvatska izborila u ratu, vi HDZ-ovci uništili ste i opljačkali u miru“, izjavila je zastupnica uoči saborske rasprava o konačnom tekstu spomenutog zakona.

13.12.2021., Zagreb - Sabor 9. sjednicu nastavlja raspravom o Konacnom prijedlogu zakona o sprjecavanju sukoba interesa. Dalija Oreskovic Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ-ove zastupnike je prozvala da donošenjem zakona „ovako na silu“, uz protivljenje domaće i strane stručne javnosti, oporbe, pokazuju da je „HDZ bila i ostala, stranka koruptivnih, opasnih namjera“.

Marin Piletić (HDZ) joj uzvraća da vrijeđa zastupnike HDZ-a, a i sama je kršila Zakon o sprečavanju sukoba interesa u kojem jasno piše da se predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ne može baviti politikom. „A upravo je ona svoju ulogu predsjednice učinila dominantno politički istaknutom“, naglasio je.

Da je Orešković „apsolutno vrijeđala“, suglasio se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je Piletiću ipak izrekao opomenu, jer je replicirao, na što poslovnički nije imao pravo.

13.12.2021., Zagreb - Sabor 9. sjednicu nastavlja raspravom o Konacnom prijedlogu zakona o sprjecavanju sukoba interesa. Zakon u Saboru brani ministar Ivan Malenica. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

I Branko Bačić (HDZ) kolegici poručuje da vrijeđa i omalovažava članove HDZ-a i poziva je da, prije nego na taj način govori o HDZ-u, objasni kako je ona bez javnog natječaja, između 2.500 odvjetničkih ureda došla do posla s Janafom.

Koristeći formu zahtjeva za stankom, gotovo svi oporbeni klubovi izrazili su nezadovoljstvo konačnim tekstom zakona.

Usvojimo li zakon u formi koju predlaže HDZ, jasno je da se u Hrvatskoj više ne borimo protiv korupcije, nego širom otvaramo vrata svakom političaru da bez kontrole radi što hoće, ustvrdio je Peđa Grbin (SDP).

I Urša Raukar Gamulin (ZLB) tvrdi da će predloženi zakon osnažiti korupciju u Hrvatskoj. Obmanjujete javnost kad tvrdite da se preporuke GRECO-a poštuju u zakonu, što nije istina, rekla je ministru pravosuđa Ivanu Malenici.

 

Komentara 6

Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
11:48 13.12.2021.

U državi u kojoj je HDZ nedavno kupio državnu odvjetnicu i šeficu Uskoka, ovo je sitnica...

TA
Tarantula
11:38 13.12.2021.

Narodu treba referendum o zabrani djelovanja stranaka koje su osuđene za udruživanje u kriminalnu organizaciju! Smatram kako bi se svaki pravi Hrvat trebao založiti za zabranu javnog djelovanja kriminalne organizacije.

SI
sisavac
13:24 13.12.2021.

krajnje je vrijeme da se ovlasti povjerenstva svedu u neke normalne okvire. povjerenstvo nije sud ni policija, nije ni jedna grana vlasti, već je tijelo koje može dati mišljenje, preporuku. zahvaljujući milanovićevoj crnoj mambi, daliji, koju je instalirao bez da je imala neke kvalitetne reference, na položaj s kojeg je krenula u političke vode, narod je pomislio da je povjerenstvo to koje o nečemu odlučuje, da je to neka vrsta suda. e nije, pogledajte si situaciju sa karamarkom. nema suda koji bi ga osudio za sukob interesa, jer dokaza nema, ono malo što se mahalo su novinarski spinovi. povjerenstvo nije sud. tu staje svaka daljnja priča. inače, nemaju sve eu zemlje takvo povjerenstvo. kad bi bili pošteni, svi smo u nekom sukobu interesa. učiteljica čija djeca idu u istu školu gdje ona radi. dal se kolege odnose i ocjenjuju drugačije? da. mali općinski referent napiše narudžbenicu za 1.500 kuna svom frendu iz osnovne da poravna neki put. što je sukob interesa točno? kako ga spriječiti? nikako. čim si stariji, imaš više poznanstava i tu bi trebao biti sve manje slobodan u odlukama?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije