Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Žestok sukob Hasanbegovića i Orešković oko pobjede nad fašizmom

Do najoštrijeg sukoba između Orešković i Hasanbegovića došlo je zbog rasprave o objavi Hasanbegovićeve stranačke kolegice Brune Esih kako je 8. svibnja Zagreb pao.
12. svibnja 2019. u 13:23 273 komentara 24429 prikaza
Orešković i Hasanbegović
Foto: N1

U Dvoboju TNT-a sučelili su se Dalija Orešković iz stranke START i Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku, javlja N1. 

Do verbalnog sukoba došlo je zbog rasprave o objavi Hasanbegovićeve stranačke kolegice Brune Esih kako je 8. svibnja Zagreb pao. 

Davor Bernardić Preslagivanja Bernardić ponudio suradnju Daliji Orešković, ali je dobio odbijenicu?

"To znači konstatiranje notorne činjenice da je 8. svibnja 1945. u gradu Zagrebu uspostavljena i obnovljena jugoslavenska država te protudemokrastki boljševički poredak. Drugim riječima jugoslavenska država bilo koje vrste i hrvatska država su su savršenoj suprotnosti, boljševički poredak i moderni parlamentarni poredak su u savršenoj suprotnosti", rekao je Hasanbegović.

Rekao je da se u drugim europskim zemljama slavi pobjeda nad fašizmom jer su obnovljene parlamentarne demokracije. 

"U kalendaru državnih blagdana ne postoji dan oslobođenja Zagreba, a 9. 5. se u Europi ne obilježava kao Dan pobjede već kao dan kada je 1950. Schummanovom deklaracijom uspostavljen zametak EU-a", rekao je Hasanbegović.

Napao je i proslavu Saveza antifašističkih boraca u Lisinskom na kojoj je izviždana izaslanica predsjednice Mirjana Hrga. 

Dalija Orešković Prvi put najavila Dalija Orešković: Bude li potrebno ići ću i u predsjedničku kandidaturu

Nazvao ih je neformalnim okupljanjem paleokomunističkih udruga, na kojima iz njemu nepoznatih razloga nastupaju i dužnosnici. Rekao je i da mu nije jasno zašto si predsjednica dopušta slanje svojih izaslanika i ponižavanje ustanove Predsjednice RH, koju su izvrgavali ruglu. 

Na pitanje svodi li on partizansku vojsku samo na egzekutore, Hasanbegović je poručio:  "Niti jedna vojska na svijetu se ne može svesti samo na egzekutore, ali u kontekstu toga što se dogodilo u Zagrebu 8. svibnja, ulazi Jugoslavenska armija, dan nakon toga se Zagreb pretvara u mjesto masovnih egzekucija. Izvukli su iz sanatorija u Brestovcu dvjesto ranjenika i ubili. Isto što su radili na Ovčari. U Zagrebu imamo na desetke Ovčara."

Na pitanje jesu li u svibnju onda okupirane i Istra i Dalmacija, Hasanbegović je poručio da su one dio Hrvatske nastale na Domovinskom ratu. Također je ponovio da u Ustavu nema antifašističkih vrijednosti. 

Orešković je pak podsjetila da su u Hasanbegović i Esih u stranci izvjesili zastavu s prvim bijelim poljem te da manipuliraju javnim prostorom već duže vrijeme jer im to netko dopušta. 

Milan Bandić PRORAČUN ILI NOVI IZBORI Bandić iz bolničkog kreveta smijenio Hasanbegovića, Esih i Lederer

"Ja bih bio u zatvoru da se provodi ona praksa od 1945. do 1990.", rekao je Hasanbegović. 

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Muncimir:

  Oreškovićka je mrtvo rođeni politički projekt ostataka udbo-jugoslavenski struktura. Za 6. mjeseci je nitko neće znati niti će je više itko spominjati. Jad i bijeda.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Pregazio ju je kao plitak potok.

 • Avatar Antikomunist
  Antikomunist:

  Samo deri Zlatko istina ih boli.