Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv Tuarega

Žene u Maliju uzele oružje i same se brane od nasilnika

mali, tenk (1)
AFP/PIXSELL
23.11.2012.
u 22:00

Sanjala sam o tome da budem učiteljica, sad mislim o osveti, kaže 22-godišnja Zeinab Maiga

U Maliju se već mjesecima protiv vlasti bune Tuarezi, Plavi narod Sahare, starosjedilačka manjina u toj zemlji, koji žele odcijepiti sjevernu pokrajinu Azawad. To su pokušavali već tri puta, 1916., 1962. i 1990. godine, a ovaj put ide im nešto bolje, puno su bolje organizirani i uspjeli su zauzeti velik broj gradova i sela na sjeveru.

>> Tuarezi i islamisti osnivaju novu državu na sjeveru Malija

Vojska preuzela vlast

Zato je vojska iskoristila neuspjeh civilnih vlasti u suzbijanju pobune i preuzela vlast u toj afričkoj zemlji, no pobuna još ne jenjava, a teror svijetlih Tuarega nad crnačkim ženama izazvao je i naoružavanje žena, koje žude za osvetom. Za britanski The Times priča jedna od naoružanih žena Barka Dicko o napadu Tuarega, koji su silovali njezinu 13-godišnju nećakinju.

– Vrištala je sve dok se nije onesvijestila – kaže Dicko, u koju su za to vrijeme Tuarezi uperili oružje. Učinili su to bijeli Tuarezi, nomadi, koji su nosili odore Nacionalnog pokreta za oslobođenje Azawada (MNLA). Ona sad vodi grupu od 42 žene, naoružane kalašnjikovima, koje, čini se, ništa ne može odvratiti od osvete. Ta je ženska jedinica dio paramilitarne provladine milicije. Donedavno studentica u gradu Gao u pobunjenoj pokrajini Azawad, 22-godišnja Zeinab Maiga kaže kako je sanjala da bude učiteljica, a sad o tome kako rukama davi Tuarege.

Prvo se moramo boriti

– Pobunjenici su ubili mog brata i silovali susjede. Ako se vratimo kući, nevolje će opet doći. Prvo se moramo boriti – kaže Fatima Toure, nekad diskdžokej u gradu Gao.

U međuvremenu je pobunjenički MNLA morao napustiti Gao, a Vijeće sigurnosti UN-a u listopadu je odlučilo o tome da će međunarodne snage intervenirati u Maliju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije