Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zemuničani ne žele zatvaranje ceste koja presjeca pistu zračne luke

Ukoliko ne dobiju pisana jamstva o izgradnji obećanog pothodnika, Zemuničani će traktorima i ostalim raspoloživim sredstvima blokirati prometnice.
19. veljače 2010. u 21:15 7 komentara 2 prikaza
zemunik
Foto: Filip Brala/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Gotovo sat vremena nadvikivali su večeras jedan drugog mještani Zemunika Donjeg koji se oštro protive zatvaranju županijske ceste koja presjeca pistu zadarske Zračne luke, a koja će se prema odluci ministarstva prometa zatvoriti od 1. ožujka.

Kako se na večerašnji sastanak nisu odazvali predstavnici više institucija, a poglavito pozvani ministar Božidar Kalmeta, Zemuničani su ga žestoko iskritizirali nazvavši ga lažljivcem.

- Zatvaranje ove ceste ima dalekosežne povijesne posljedice za budućnost naše djece. Zatvaranje ove ceste za Zemunik znači isto kao da čovjeku presjeku glavnu žilu koja vodi do srca. Organizirajmo stoga javni prosvjed pred Zadarskom županijom, a ako ne bude rezultata organizirajmo i prosvjed u Zagrebu jer ako Kalmeta neće k nama mi ćemo k njemu. Zašto biži do nas ako mu je obraz čist. Nek nas primi i Jadranka Kosor jer ako zna o svemu pričati neka priča i o cesti u Zemuniku. Dosta nam je laži i pustih obećanja jer razmislite samo kakvu nam je Kalmeta poruku poslao što večeras nije došao kod nas - kazao je Marko Alvir.

Zemuničani, naime traže pisana jamstva da se izgradi obećani pothodnik ispod piste, no ukoliko im ministar Kalmeta do srijede ne da tražene odgovore spremni su i na blokade cesta od Babinduba, Kalmetine do Tromilje.

Iako je Josip Marušić, načelnik općine Zemunik Donji mještanima pokušao pojasniti problematiku kazavši kako općina nije službeno ni primila dopis o zatvaranju ceste, mještani su i njega nazvali lašcem. Pojasnio im je kako je i zatvaranje ceste jedan od preduvjeta za zatvaranje 14-tog poglavlja pregovora za ulazak Hrvatske u EU.

Obećao je pak mještanima kako će do srijede dogovoriti novi sastanak s ministrom Kalmetom i ostalim dužnosnicima.

Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
 • mikrogrizzly:

  A gdje toga ima još na svijetu bijelom - izuzevši minijaturne državice poput Gibraltara... Ionako je Zadar neki hit među low cost avio prijevoznicima i čarter kompanijama pa ne vidim zašto i lokalni puk ne bi neizravnom žrtvom doprinio razvoju ... prikaži još! rodnog kraja. Ruski piloti su odbijali letjeti za Zadar jer je vrlo mala udaljenost automobila i aviona u manevru! Pijani policajac je razbio sportski avion i helikopter kad se zajurio istom tom cestom koja uslikana gore... Jel´ treba još nekih argumenata?

 • Vito:

  Samo pogledajte na Google earth kartu pa će te vidjeti o kojim se neukim osobama radi. Imaju tri ceste do svog prebivališta, sa zapada iz smjera Murvica - Smoković. S istoka iz smjera Babindub - Sveti Martin, oko tri kilometra ... prikaži još!a istočnije pa uz pistu i Tromilja ispod Zemunika Gornjeg. Tu bi morali na autoput. Postoji i druga verzija koja je zapravo i obvezata za državu - izgraditi novu prometnicu. Što i nije tako teško, budući da kod babinduba već postoji lokalna cesta koja ide uz autoput i uz pistu te zaobilazi u potunosti zračnu luku. Samo ju treba modernizirati i asfaltirati. Nekad je ta cesta povezivala babindub i Galovac. no, otvaranjem druge piste cesta je presječena pa Galovčani idu kroz tunel do Zadra.

 • Avatar aspalatos13
  aspalatos13:

  Zatvaranje ceste za prijelaz aviona preko nje, neprihvatljiva je solucija bila i prije pa i danas. Zatvaranje ceste je normalni ishod. Međutim za ovaj problem , odavno se znalo, ali vlasti nije bilo stalo do rješavanja ovoga pitanja. Da se ... prikaži još! u pothodnik uložilo na vrijeme 0,0001% onoga šta su političari pokrali u zadnje vrijeme, danas o ovome ne bi ni pisali. Zračna luka mora funkcijonirati, stanovnici cestu moraju imati.